Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Районен кмет стоя пет часа с белезници на улицата

Понеделник, 17 Декември 2018 / Общество
648
  • БГНЕС

Кметът на район „Младост“ Десислава Иванчева беше задържана при зрелищна акция за корупция пред Спортната палата

 

При зрелищен арест в центъра на София специализираната прокуратура задържа кмета на район „Младост“ Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Двете бяха закопчани с белезници и оставени на пътното платно пред Спортната палата в продължение на часове, като неофициално стана ясно, че са били задържани в момент на получаване на подкуп, свързан със строителни разрешения. Неофициално беше спомената сума от 70 хиляди евро, намерена в служебния автомобил, но според кмета парите били подхвърлени. 

Заради ареста движението по един от най-натоварените булеварди в София – „Васил Левски”, беше затруднено с часове. Акцията събра и десетки любопитни зрители, а полицаите броиха парите директно на пътното платно. Пет часа след престоя на улицата двете жени, задържани до служебния автомобил, влязоха в Спортната палата, където следствените действия продължиха още няколко часа. Акция имаше и в сградата на кметството в „Младост“. Пред Нова телевизия Петър Кърджилов, който отговаря за връзките с обществеността на района, нарече акцията „активно мероприятие, защото работата на кмета и екипа й засягат строителните интереси на сериозни предприемачи“. 

„За мен това е клопка. На заден багажник оставени ей така... Това ще се разследва тепърва кой ги е оставил. Едва в 17:00 ч. имахме адвокат. Четири часа от 1 без 15 до 17 нямаше адвокат. Казаха, че нямам право на адвокат и направиха показно. 34 полицаи, 9 коли имаше”, заяви след излизането си кметът на района, цитирана от „Дарик“.

Полицията няма право да държи окована в белезници в центъра на столицата часове наред Иванчева, заяви адвокат Марин Марковски, цитиран от „Дарик“: „Категорично не могат да я държат по този начин на улицата, защото уронват честта и достойнството ѝ. Дали е направила, или не престъпление - съдът ще реши. Само че в наказателно-процесуалния кодекс има забрана за действия, които уронват честта и достойнството на всички, които са обвиняеми, заподозрени та дори и подсъдими“.
Според адвоката зрелищният арест е в нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс и основание за молба до Страсбург за обезщетение, независимо какво ще се докаже във връзка със случая.

Десислава Иванчева беше избрана за кмет на „Младост“ в края на 2016-а, когато изненадващо победи на балотаж кандидатката на ГЕРБ Мария Илиева. Това стана след като ГЕРБ оттегли доверието си от Цвета Авджиева след скандали около разрешителни за строителство в района. Самата Десислава Иванчева беше лидер на „За Зелен Младост“, сдружението, което оглави гражданското недоволство и протестите срещу безразборното строителство в района и опазването на зелените площи. След оставката на Авджиева Десислава Иванчева участва в изборите като независим кандидат, като получи подкрепа от партията на Георги Кадиев „Нормална държава“. Впоследствие Кадиев се отрече от подкрепата си, тъй като по думите му Иванчева била некомпетентна. Тя пък се оплака, че политически партии се опитват да кадруват в общината и да укротят похода й срещу строежите в района.

Още в началото на мандата си Десислава Иванчева стана известна с активността си по ограничаването на строителството в района, като дори предложи идеята за референдум за отделянето на „Младост“ като отделен град. В началото на тази година Иванчева отиде на изненадваща среднощна проверка на строителен обект на голяма турска компания, която планира изграждането на 30-етажна сграда, и беше изгонена със сила от охранителите на обекта.

Малко преди задържането на кмета на "Младост" и нейната заместничка от пресцентъра на "За Зелен Младост" са обявили участието и на двете в пресконференция, свързана със застрояването на зелените площи и последните промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община. "По реда на § 28 от ПЗР на ЗУЗСО, ще бъде възможно с ПУП да се отнема статута на конкретни имоти като „озеленени площи за широко обществено ползване“ и да се преотреждат за други дейности, които впоследствие да бъдат застроявани със жилищни или офисни сгради, при заобикаляне на закона. Ще обясним защо, противно на изказванията на кмета на София г-жа Йорданка Фандъкова и главния архитект г-н Здравко Здравков, градинките в София не са защитени от този закон, а напротив", пише в съобщението. 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Десислава Иванчева, районен кмет, Младост, арест, корупция, подкуп, строителство

StreetInside

Извън зоната на комфорта

Сряда, 17 Август 2016 / Кариера
Приемете предизвикателството и ще откриете, че разполагате с много повече сила, отколкото предполагате    Необходимо е да говорите пред публика, а коленете ви омекват дори още преди да сте излязъл на сцената?  Искате да разширите контактите си, но по-скоро бихте гълтали мечове [...]

Стигането до върха

Събота, 28 Септември 2019 / Към себе си
Едно изкачване по планината, е като умален филм на един цял човешки живот   "Боже, моля те, не ме оставяй без майка. Моля те, вземи рака по цялото й тяло! Остави я при мен! Ще направя каквото искаш, дори ще дойда при теб на Мусала!" - това се въртеше в детската ми главица около 11 годиш [...]