Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Рекорден брой чужди туристи

Петък, 29 Юли 2016 / Общество
839
  • novini.zahotelite.com

Само през юни увеличенията на посетителите от Европа са драстични, но пък българите предпочитат Гърция

 

 

Докато Министерството на туризма с гордост отчиташе най-силното полугодие за туристическия бранш в последните десет години, родни депутати се похвалиха пред БГНЕС, че масово ще почиват в чужбина.

От януари до края на юни България е посрещнала над 3,1 млн. чуждестранни граждани, като в сравнение с 2007 година това е ръст от над 60%, съобщи министърът на туризма Николина Ангелкова пред Нова телевизия.

Добро е началото и на летния сезон – през юни статистиката е отчела ръст от 28% на туристите в страната. По държави числата са дори по-внушителни - Румъния (44%), Германия (62%), Русия (18%), Украйна (22%), Великобритания (18%), Полша (177%), Чехия (92%), Израел (41%), Франция (38%), Унгария (49%), Австрия (76%) и др.

По всичко изглежда, че надеждите на бранша за силен сезон ще бъдат оправдани. Но докато родните хотелиери се радват на мечтаното увеличение на гости от чужбина, българските депутати дават пример за това къде почиват българите – много народни представители споделят, че морската им почивка ще е в Гърция. Там например са планирали ваканцията си Митхат Метин от ДПС, който щял да кара сърф на остров Лимнос, но в българска почивна база, както и депутатът от ГЕРБ Владимир Тошев, който се оплаква от шума по българското Черноморие. Все пак бившият лидер на БСП Михаил Миков казва, че почива на родното крайбрежие, това заявява и Янко Янков от ДПС.

И докато родните депутати могат да ползват евтино луксозни бази, останалите ни сънародници просто предпочитат съседната ни държава, в която плажовете не са нагъчкани, мръсни и скъпи, а отношението към тях е като към скъпи гости.  За последното дори министерството няма какво да направи, но Ангелкова обещава поне нормални цени на сянката по плажовете - от догодина.

В студиото на телевизията тя разясни новия модул, достъпен от днес на интернет-страницата на Министерството на туризма, през който всеки турист може да провери цените на плажните принадлежности на българските плажове. „На този етап концесионерите и наемателите нямат задължение да ни подават информация за стойността, на която предлагат плажните принадлежности и е възможно да има разминавания в цените на място. С промените в закона и с новата методика за определяне на минималното концесионно възнаграждение, обаче ние въвеждаме изискване за базисни цени на плажните принадлежности, още на етап кандидатстване и ще следим за тяхното спазване“, обясни министър Ангелкова.

По думите й благодарение на това значително ще бъде намалена цената за чадър и шезлонг на плажа. Към този момент модулът съдържа информация за повече от 90 плажа, отдадени под наем и на концесия, като за тях потребителят може да види името на плажа и съответната цена на брой чадър и брой шезлонг, обяснява БГНЕС. До картата с плажовете е поставено и каре, което упътва туристите как и къде да подадат сигнал, ако видят нередности на плажа.

Това може да стане на телефон 02/ 904 68 33 и на e-mail: control@tourism.government.bg. Ангелкова съобщи, че вече са получени повече от 200 сигнала. Министерството на туризма има и мобилна група за проверка, която е постоянно на Черноморието.

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

чуждестранни туристи, увеличение, летен сезон, Николина Ангелкова

StreetInside

Скритият потенциал на ума

Понеделник, 12 Юни 2017 / На предела
    Eм честотите и природата на действителността   Реална ли действителността или е виртуална? Какво точно представлява тази действителност, която долавяме със сетивата си? Материална ли е, в крайна сметка, материята? Къде са границите между молекулните структури и "това", к [...]

6 техники за вътрешна трансформация

Понеделник, 24 Октомври 2016 / На предела
Ако сте поели по пътя към вътрешната промяна, тези дългосрочни техники ще ви помогнат да видите в себе си и да постигнете просветление   През по-голямата част от живота си съм бил разкъсан между два начина на живот. Единият е пътят на комфорта, а другият е животът в търсене на прос [...]