Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ремонтите на българското председателство

Вторник, 09 Май 2017 / Общество
494
  • littlebg.com

 

 

Сроковете за изпълнение на мащабните проекти са предизвикателство дори за бившия строителен министър Лиляна Павлова, която поема организацията на българското председтелство на Съвета на Европа 

 

Осем месеца преди началото на българското председателство на Съвета на Европа в София текат усилени ремонти, чиито срокове ще са предизвикателство дори за деен министър като Лиляна Павлова – избрана да организира и доведе до успешен край работата по подготовката на България за важната отговорност, която страната ни трябва да поеме от януари 2018 година.

Най-мащабен е проектът за реконструкция на Националния дворец на културата, който ще бъде основният център на събитията по време на българското председателство. По предварителните разчети преобразяването на НДК в модерен конгресен център ще глътне около 35 млн. лева. Според официалните документи обаче сумата трябва да е около 20 млн. лева, а на държавното дружество са отпуснати 17 млн. лева. 

Сградата не е ремонтирана от откриването си през 1981 година и като че ли й върви на строителство с трескави темпове и без строителни документи. Гордостта на социалистическото строителство - НДК е построен само за три години. Сградата е трябвало да отбележи 1300-та годишнина от създаването на българската държава. Построена е след много спорове какво точно да бъде изградено на това място и след мащабни конкурси, а след като идеята е одобрена от ЦК на БСП, строителството започва ударно, без готов проект. Но е открита навреме за годишнината. Великолепен тогава, днес дворецът определено има нужда от осъвременяване, за да може да осигури работата на 20 хиляди европейски делегати в шестте месеца от председателството на България.

Ремонтът започна в края на декември, но според доклад на вече бившия ресорен вицепремиер Деница Златева, цитиран от БГНЕС, към средата на април не е финализиран и одобрен работният проект по преустройството и адаптацията на основната сграда на двореца. Строителите обаче в момента буквално проучват част от сложната инфраструктура на 36-годишната сграда и много от нещата ще се правят в движение. Някои зали ще бъдат изкопани до основи, докато други ще бъдат само козметично обновени. 

 

 

Плановете предвиждат Зала 3, която се използваше за пресконференциите в нощта на изборите, да бъде Пленарната зала на Съвета на ЕС в София. От ръководството на Двореца обещават новата пленарна зала да бъде по-функционална дори от тази в Брюксел.

Ще бъдат обновени и останалите зали, фоайетата и пространствата около тях, информационната система на НДК, настилките и осветлението. Проектът предвижда въвеждането на нова стратегия за енергийна ефективност, която ще намали драстично консумацията на ток и топлоенергия. Ще се дигитализират и системите за управление и комуникация. Така след председателството България би трябвало да има един от най-модерните конгресни центрове в Европа, ако ремонтът бъде качествено направен. Времето обаче изглежда малко и по всичко изглежда, че проектът ще глътне още средства. 

 

 

Подобна е ситуацията и с ремонта на Дом 2 на Резиденция Бояна, за която според доклада на Деница Златева са необходими допълнителни 5 млн. лева. Срокът за обновяването на сградата е средата на ноември, а първоначално определената сума е около 9 млн. лева. Ремонтът обаче се бави заради обжалване на избрания изпълнител на проекта.

 

 

Сред проектите, свързани с председателството, попада и преобразяването на зала „Света София“ в бившия Партиен дом, макар че за нея се знае, че не може да се вмести в срока и няма да бъде използвана за пленарна зала по време на председателството на България на Съвета на ЕС.

Намерението е обаче след реконструкцията тя да бъде официалната пленарна зала на Народното събрание. Поръчката беше спечелена през октомври миналата година и е на стойност 22 млн. лева, но срокът за изпълнението на мащабния проект е 22 месеца.

 

 

Отделно Столична община започва основен ремонт на ключови булеварди като „Дондуков“, „България“ и ул. „Граф Игнатиев“, както и цялостен ремонт на площад „Славейков“. За тях общината поиска от правителството 13 млн. лева. Предвидено е обновяване на правителствения ВИП на летището и изграждане на новия път за Терминал 2 на Летище “София”.

По първоначални разчети за подготовката за председателството са необходими около 150 млн. лева.

В тази сума се включват и други разходи, като наемане на допълнителни служители, настаняване на делегатите, изработка на рекламни материали и организация на официални събития.

 

 

Лиляна Павлова: Можем на наваксаме

 

Можем и трябва да наваксаме подготовката за председателството,  заяви министърът на българското председателство на Съвета на ЕС 2018 г. Лиляна Павлова в отговор на въпрос за доклада на служебния министър Деница Златева, показващ сериозно забавяне в подготовката. Тя е категорична, че имаме ясен план къде трябват допълнително хора, къде ще се ползват доброволци, кои обществени поръчки следва да бъдат изпълнени. От думите й става ясно, че са обявени две обществени поръчки и предстои обявяването на още 10. Тя призна и за забавянето на работата по ремонта на НДК, но е оптимист, че в следващите 6 месеца изоставането ще бъде преодоляно. 

 

 

Вижте още:

Стъклен дом за 24 млн. лева

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Председателство на България на СЕ, ремонти, НДК, Резиденция Бояна, зала Света София

Street of Hope

Училището „Брайтуъркс“ в Сан Франциско

Неделя, 11 Ноември 2018 / В клас
Това е общност, в която се насърчава изследователската дейност и откривателството   Училището „Брайтуъркс“ (Brightworks) в Сан Франциско позволява на децата да правят неща, които изправят косите на всеки родител. Те играят с огън, цапат се и разглобяват домакински уреди. " [...]

Ролята дава свобода и още нещо

Четвъртък, 05 Януари 2017 / Родители
  Как Душко реши да стане истински фокусник и се срещна с великата вълшебница   Имало едно време едно малко дете на име Душко-Послушко. Душко бил сладък, послушен и добронамерен. Събудил се една сутрин Душко, станал както обикновено, направил гимнастика – малко коремни прес [...]