Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ревизоро поема околната среда

Сряда, 15 Януари 2020 / Общество
275
  • КлубЗет

Депутатът Емил Димитров беше избран на мястото на Нено Димов

 

Парламентът избра Емил Димитров за министър на околната среда и водите. Емил Димитров, по-известен с прякора Ревизоро, заема мястото на Нено Димов, чиято оставка беше гласувана преди това. Досегашният екоминистър е в ареста по обвинения в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник. Той е обвинен, че е подписал разрешение за ползване на вода за промишлени нужди, въпреки че водата в язовир "Студена", който захранва Перник, е била на критично ниски нива.  

За Емил Димитров гласуваха 111 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и двама независими. БСП и ДПС и трима независими гласуваха против, а "Воля" напусна пленарната зала и не участва в гласуването.

Изборът на Емил Димитров предизвика дълги дебати, в които от ДПС окачествиха Министерски съвет като "център за управление на кризи", а от БСП подложиха под съмнение неговата експертиза, съобщи БНР.

 

В първото си изявление Емил Димитров представи постижения в професионалната си биография, довела до известния му прякор Ревизоро: "Аз ще бъда администратор - искам така да ме разберете. Аз ще администрирам процеса в министерството, ще възлагам задачи и ще търся персонална отговорност. Няма да се притеснявам да разменям ресори. Надявам се да сложа правилните хора. Не отивам с намерение да бъда метла, каквато и да било".

 

Вчера, когато беше направена номинацията му, Димитров каза, че се е съгласил да поеме поста, за да не се разпадне управляващата коалиция. 

„Очевидно е, че ще трябва да се плати много скъпа цена, очевидно е, че всички са решили, че трябва аз трябва да я платя. Не изгарям от желание, но ако някаква работа трябва да се свърши ще я свърша", каза той, цитиран от БГНЕС. 

Запитан как ще коментира оставката на Нено Димов – Димитров заяви, че „първата му работа е да се разведе с жена си, да приключи всички сметки и да ги подари на децата си, за да не дойде някой утре и да им го вземат, и като съм с една карта от 1000 лева в нея, ще отида в министерството като ме задържат да няма какво да вземат поне на децата. Какво да мисля – отивам работа, трябва да се случи “.

 

Новият министър на околната среда и водите Емил Димитров е роден в Перник. Започва работата си в публичния сектор през 1992 г. в Министерството на финансите. Там е натоварен с едни от най-отговорните ревизии в държавата, а през 1997 г. е определен за ревизор на годината заради зърнената афера на кабинета Виденов. По това време придобива и прякора си Ревизоро. Депутат в 43-тото и 44-тото Народно събрание, в което е председател на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Димитров беше народен представител от ВМРО и тяхна номинация, след като досегашният министър от квотата на Патриотите напусна поста си.

Заради водната криза в Перник правителството освободи областния управител на Перник Ирена Соколова /от ГЕРБ/ и управителя на ВиК дружеството Иван Витанов. Въвеждането на воден режим в града е било в правомощията на местната власт, но кризата е назряла точно преди местните избори. С нея започна мандата си новият кмет Станислав Владимиов, който преди кметския пост беше депутат от БСП. 

 

Вижте още:

Заради кризата в Перник: Нено Димов с оставка и обвинение

По следите на изгубената вода

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Емил Димитров Ревизоро, Нено Димов, околна среда, водна криза, вода, Перник, МОСВ

Street of Art

Каква е тайната на красотата на жените от Азия?

Четвъртък, 03 Октомври 2019 / Стил
Българската верига dm пуска няколко японски и корейски марки козметика   Изящна кожа, блестящ външен вид, красива прическа и грим – азиатките са модел за красиви жени и сякаш никога не остаряват. Но каква е тайната на тяхната вечна младост? И как успяват да имат порцеланово изглеж [...]

Кухнята - всеки ъгъл с предназначение

Неделя, 28 Август 2016 / Стил
  Голяма или малка, кухнята винаги трябва да побере толкова много неща   И винаги има нещо, за което мястото не стига. Как да използваме простраството рационално, така че да ни е подредено, но удобно за работа, а и да изглежда спретнато - събрахме няколко идеи, повечето от ко [...]