Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Русия няма да бойкотира олимпиадата през 2018-та

Сряда, 06 Декември 2017 / Общество
138
  • god2018.com

Международният олимпийски комитет изключи страната след грандиозен допинг скандал 

 

Русия няма да попречи на спортистите си да участват на олимпийските игри в Пьончан през 2018 г. под неутрален флаг след решението на Международния олимпийски комитет да изключи Москва от участие заради допинг скандал. Това стана ясно от думите на руския президент Владимир Путин, цитиран от АФП.

Путин признава, че Москва е дала повод за наложената санкция, но посочва, че смята изключването на всички руски атлети за „не съвсем честно“, защото е бил приложен принципа на колективната отговорност. „Нито една правна система в света не предвижда колективна отговорност. Ние определено няма да обявим бойкот, няма да попречим на нашите олимпийци да се състезават, ако искат да вземат участие“, заяви руският президент той по време на реч в автомобилен завод в Нижни Новгород. Преди това говорител на руското външно министерство обяви, че решението на Международния олимпийски комитет да забрани на Руския олимпийски комитет да участва на зимните игри през 2018 г. в Южна Корея е още един опит за „изолиране“ на страната.

С решението за изключването на Русия от зимните олимпийски игри в Пьончан ще бъде затворена срамна страница в историята на спорта, заяви по-рано президентът на Международния олимпийски комитет Томас Бах. До решението на МОК се стигна след 17-месечно разследване, водено от бившия президент на Швейцария Самуел Шмид. Той беше начело на независима комисия, която беше натоварена със задачата да провери разкритията на бившия директор на Московската антидопингова лаборатория Григорий Родченков за държавно спонсорирана схема за употреба, разпространение и прикриване на допинг по време на зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г.

Разследване на Световната антидопингова агенция установи, че над 1000 руски спортисти в повече от 30 спорта са били замесени в допинг схема. Схемата е работила успешно от 2011 година насам - руската държава печели 72 медала на олимпиадата в Лондон, от които 21 златни, а на Зимните игри в Сочи спортистите грабват 33 медала от които 13 златни.

В докладите на Световната антидопингова агенция се твърди, че по време на Зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г. са били подменяни проби за допинг на руски спортисти. Това е било извършвано от лаборанти под надзора на руските служби за сигурност в рамките на система под закрилата на руската държава.

Вече някои състезатели са претърпели санкция – да не се занимават с професионален спорт до живот, тъй като е доказано, че са били пряко свързани със схемата.

Руски спортисти ще бъдат допуснати до олимпийските игри само, ако докажат, че са чисти от допинг. Допуснатите до игрите руснаци ще се състезават под името "Олимпийски атлети от Русия". При техни победи и при появата им на церемониите по откриването и закриването на игрите ще звучи олимпийският химн вместо руския. Спечелените от тях медали няма да бъдат причислени към общия брой отличия на Русия.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

допинг скандал, Русия, МОК, Пьончан

Street of Art

Време с децата: Коледна звезда

Понеделник, 13 Ноември 2017 / Стил
Как да си направим сами украса и да прекараме време с децата   Топлина с мирис на канела в очакване на Коледа. Тези дни ми донасят благост, която ме зарежда за цялата година. Подготовката за празника са дните в които сядам и просто творя. Друго е, когато излезе нещо от собствените ти ръ [...]

Иновации от Opel - отличете се от тълпата

Неделя, 15 Октомври 2017 / Стил
 Четири премиери на Opel на Автомобилен салон София 2017   Opel за първи път представя своя нов флагман във вариантите Grand Sport и Sports Tourer, както и най-новите попълнения на семейство Х на марката - “x(екс)-тремно” модерния и подвижен Crossland X и новия SUV [...]