Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

С тротинетка: Само по велоалеите и малките улици

Петък, 26 Юни 2020 / Общество
184

Максималната скорост на движение на електрическите тротинетки ще е до 25 км/ч, а глобата за нарушителите – 50 лева. Ако караме тротинетка през нощта без жилетка или светлоотразители, глобата ще е 10 лева.

Това предвиждат правилата за движение с тези превозни средства. На второ четене бяха гласувани промени в Закона за автомобилните превози, с които се изменя и Законът за движението по пътищата. Минималната възраст на водача за управление на индивидуално електрическо превозно средство е шестнадесет години - по велосипедна инфраструктура и по пътища и улици с максимално разрешена скорост до 50 км/ч. За управление на електрическа тротинетка само по велосипедни алеи ще са необходими минимум навършени четиринадесет години.

Тротинетки вече нямат право да се движат по тротоара, а по велоалеите. Забранява се движението по пътища и улици, на които максимално разрешената скорост за движение е над 50 км/ч. Ограничението не се прилага за улици с изградена велосипедна инфраструктура. Каските са препоръчителни, но за водачи до 18 години са задължителни.

На водача на електрическа тротинетка е забранено още да се движи успоредно до друго индивидуално електрическо превозно средство или двуколесно пътно превозно средство, да се държи за него, да управлява превозното средство по площите, предназначени само за пешеходци, както и да използва мобилен телефон при управлението на превозното средство.

 

Вижте още:

Тротинетките – как държавата се размина с хората

Тротинетки под наем: В София услугата тръгва от есента

Българка създаде електрически скутер

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

тротинетки, скутери, транспорт, паркиране, София, велоалея, тротоар, скорост, правила, безопасност, глоби

StreetInside

Как да не се изгубим в егото?

Четвъртък, 24 Октомври 2019 / Към себе си
Големият ум, който идва от истинската ни природа, не може да бъде обзет от суетност и страх   Не се губете - бъдете Себе си! Какво означава човек да е себе си и как да различим дали в нас е водещ умът или Духът? Това е много лесно, която човек е центриран в Същността си и доста трудно, [...]

Има ли родени престъпници?

Сряда, 16 Януари 2019 / На предела
И може ли науката да направи нещо срещу агресивното поведение?   Много изследвания в последните години показват, че антисоциалното поведение може да се окаже кодирано в гените ни. Изследвания в тази област се правят от 1968 година, когато учени са открили, че 3% от мъжете с агресивно по [...]