Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Самотата и изолацията – тихият убиец

Понеделник, 11 Септември 2017 / Общество
214
  • today.mims.com

Както и да живее човек, остаряването е неизбежно

 

Ако заедно с годините идват и чудесните семейни тържества, пътешествия и приятелства, всичко е наред. Но често децата заминават някъде далеч и не могат да се прибират, съпругът си отива от този свят, а селището става все по-безлюдно...Така много възрастни хора остават сами и това рано, или късно ги разболява.

Проучване на Националната академия на науките в САЩ свързва заболявания и състояния, като белодробните заболявания, артрита и ревматичните заболявания и депресията със социалната изолация. Осигуряването на подходяща грижа на нашите близки може да помогне да се предотврати тази изолация.

Многобройни проучвания през последното десетилетие показаха, че усещането за самота е свързано с депресията при възрастните хора.

Социално изолираните възрастни хора е по-вероятно да влошат качеството си на живот през следващите 5-10 години.

В същото време различните социални програми и услуги за възрастни хора са от решаващо значение за предотвратяване на потенциални проблеми и подобряване на качеството на живот на възрастните хора.

Един от всеки шест възрастни, живеещи сами в Съединените щати, е изправен пред физически, културни или географски бариери, които го изолират от неговите връстници и общности. Тази изолация може да им попречи да получат облаги и услуги, които могат да подобрят икономическата им сигурност и способността им да живеят здравословен, независим живот.

Освен самотата, предизвикана от отчаяние, загубата на партньор може да означава и загуба на социални взаимодействия. Изследванията показват, че самотата се разпространява от човек на човек, поради негативни социални взаимодействия и други фактори. С други думи, когато един човек е самотен, тази самота е по-вероятно да се разпространи сред приятелите на този човек.

Сред нещата, които помагат в подобни ситуации, са доброволческият труд, посещаването на различни курсове за придобиване на нови знания и умения, клубове по интереси...

Не трябва да се пренебрегва и физическата активност. Програмите за групови тренировки се оказват ефективен начин да се намали изолацията и самотата при възрастните хора и, разбира се, те имат допълнителната полза от това, че движението е благотворно за физическото и психическото здраве.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

самота, изолация, възрастни хора, пенсионери

StreetInside

Всичко, от което се нуждаем

Вторник, 02 Май 2017 / Към себе си
Седем неща, които Висшият ни аз иска да не забравяме   Висшият ни аз непрекъснато се опитва да ни напомня нещата, които наистина имат значение в живота и защо сме на Земята. Въпреки това, ежедневните ни проблеми ни заливат, а с тях и тревогата и безпокойството, така че губим връзката с [...]

Реалността е електромагнитна - втора част

Понеделник, 29 Май 2017 / На предела
  Действителността е мрежова информационна структура от различни електромагнитни вибрации, част от които възприемаме и интерпретираме в това, което е видимия свят за нас.   Всяко тяло е електромагнитен осцилатор и излъчва на определена честота. Движението на мускулите ни създава е [...]