Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Санирай трудно ... в София

Четвъртък, 23 Август 2018 / Общество
636
  • StreetWatch
  • StreetWatch
  • StreetWatch
  • StreetWatch
1 / 4

 

Въпреки че столичани бяха най-ентусиазирани да спестят от сметките си за отопление, до момента са обновени само 7 сгради

 

При старта на Националната програма за енергийна ефективност Столична община беше с най-амбициозен план за получаване на средства за енергийно саниране на старите панелни блокове. Главният архитект на общината обеща типови проекти, които да помогнат за по-бързото случване на процеса, а общинските администрации – бързи процедури. Три години след старта на програмата обновените сгради в столицата са 7 от около 800 обновени до момента, а сключените договори са 164 от общо за страната 2022. Съвсем естествено е тежката процедура по сдружаване на собственици, събиране на подписи и одобрения да се случва по-бързо в малките жилищни сгради (каквито не е задължително да има само в малките градове), но въпреки това София чувствително изостава. За сравнение в Благоевград са били обновени 93 сгради, в Бургас – 91, Хасково – 81, в Пловдив и Стара Загора – по 47. Всъщност именно хората, които живеят в големите панелни блокове са най-заинтересовани да повишат енергийната ефективност на сградите си, особено в тези, в които отоплението е на ток. Какво се случва обаче на практика?

 

София, "Красно село" 

 

В район „Красно село“ има няколко големи бетонови сгради с височина над 13 етажа и с по над пет входа, които не са свързани с „Топлофикация“ заради незавършен през 80-те години тръбопровод. Собствениците на апартаменти в тези блокове бяха сред първите, поинтересували се от възможността да се включат в държавната програма, защото средните сметки за отопление на ток през зимата в бетоновите сгради надхвърлят 200 лева на месец. Жилищна сграда със 7 входа може да се санира на отделни секции от по 2 входа – разделението беше направено, за да може да се постигне по-лесно съгласие между отделните собственици. Така в повечето сгради след дълго попълване на документация и разправии между съседите сключени договори имат само отделни части – най-често по една секция от 2 входа. При седем входа в огромните сгради можете да си представите как би изглеждал естестетически крайният резултат. Такъв обаче за момента няма, защото минава трето лято, след като хората са одобрени за финансиране по програмата и идва трета зима, в която ще трябва да се плащат сметки за ток.

Тази година най-накрая строителите дойдоха - в края на юни. Поставиха заграждения и вдигнаха скеле за по-малко от седмица, изпоцапаха навсякъде, опънаха кабели за охранителни камери, преградиха паркинга, стовариха пакетите с топлоизолационни панели и ... изчезнаха. След 2-3 седмици чакане съседите започнаха да използват скелетата на строителите, за да си измият прозорците докато се чудят защо сградата отсреща я „обличат“ с вата, а за тях са приготвили стиропорни плоскости. Тъкмо по съседски обменихме информация и прочетохме за всички видове топлоизолационни панели и кои колко са пожароустойчиви, и строителите дойдоха, натовариха плоскостите и пак си заминаха. Разбрахме, че ще ги заменят с минерална вата и че все пак саниране ще има. Две седмици по-късно огражденията си строяха, строителите – не. Дойдоха други работници, докараха дограми. Отново няколко дни шум и оживление докато разтоварят стъклопакетите и пак нищо.

Повече от месец след поставянето на загражденията и скелетата стана ясно, че строителната фирма все още чака разрешение за строеж от районната администрация. Така лятото минава, а изпълнителят не може да прави друго, защото е подготвил този строеж, но такъв не започва. В сградата отсреща нещата се случиха по същия начин, но там скелетата останаха празни само за около 3 седмици. В същото време строителната фирма има 150 дни срок от получаването на разрешението да завърши сградата. И ако не го направи, трябва да плаща неустойки. Но за да го направи, трябва да спази определена технология, която изключва работа в дъждовен сезон. Поне за част от ремонтните дейности. Така, ако строителят чака чиновниците още месец, не е ясно колко топли и сухи дни ще има, за да направи качествен ремонт, чиято цел е и изолация от влага. Покривът например трябва да се прави при сухо време и т.н., и т.н. На чисто битово ниво хората се притесняват от това дали няма да останат без отопление в най-големия студ, защото при поставянето на изолацията се свалят климатиците, които за повечето от жилищата са единствен вариант.

 

Безплатно е, но гълта доста средства

 

Като изключим тежката организация на документацията и изисквания депозит от страна на етажната собственост при подписването на договора, безплатното саниране включва задължителни дейности, които не се поемат от държавния фонд. По дефиниция основният ремонт, известен като саниране, включва конструктивно укрепване, подмяна на ВиК и електроинсталация, топло- и хидроизолация на общи части и някои по-дребни, но задължителни дейности. На практика държавата поема укрепването (ако е необходимо) и външната изолация, която включва мазето, покрива, стените и прозорците. Водопроводните тръби се подменят задължително, но за сметка на собствениците – средно 120 лева на щранг.

Задължително е всяка голяма сграда да има работеща пожарна система, която се поставя по време на ремонта, но процесът се организира и заплаща от собствениците на сградата. За нея се събират отделно средства, а сумата зависи и от това по колко жилища има на етаж – в нашия случай по около 90 лева на апартамент. Отделно е цялата система за заключване на външните врати, камери, пощенски кутии и други екстри като боядисване на общи части или подмяна на асансьори. В повечето случаи хората са склонни да участват в тези разходи, водени от желанието да живеят в нормална среда. Макар и никога да не минава без скандали, особено на тема колко ще е качествен безплатния ремонт и дали нещо от другите разходи не може да мине по-евтино.

 

Колко се спестява

 

Първите 2022 сгради, които имат подписани договори за енергийно обновяване в първия етап на Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради, трябва да бъдат завършени до средата на 2019 година, според прогнозите на регионалното министерство. Това са около 150 хиляди жилища с около 350 хиляди живеещи в тях.

От повишаването на енергийната ефективност в тези блокове сгради се очаква са се спестяват около 1 млн. мегаватчаса електроенергия на година и двойно повече вредни емисии. В готовите до момента сгради се отчита повишаване на температурата до 5 градуса и намаляване на сметките за отопление с 40 до 60 на сто.  

Общо сградите, които имат нужда от обновяване и енергийна ефективност са 44 хиляди. На следващите етапи на програмата те ще санират с участие на собствениците, като правилата все още се разработват.

 

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

саниране, София, енергийна ефективност, ремонт, обновяване, жилищни сгради, жилища

StreetView

Крави с очила дават повече мляко

Четвъртък, 28 Ноември 2019 / Приключения
Изследвания установили, че пасторалните пейзажи увеличавали продукцията им     Както при яйцата на щастливите кокошки, така и при кравите ведрата и красива обстановка наоколо допринася за по-голямото количество и качество на млякото, разбира се, и на тяхното мляко. Затова фермер от [...]

Велико Търново е избран за най-красив град

Понеделник, 04 Юли 2016 / Места
Старопрестолният град е начело на класация сред емблематични места в света   Велико Търново е избран за най-красив град в класация на италианския вестник „Република“. Старопрестолнит град е предпочетен сред други градове, построени на „труден“ терен и известни в [...]