Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Санирането на панелите гълтало повече пари

Сряда, 25 Януари 2017 / Общество
512
  • БГНЕС

Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова се опита да защити раздутите сметки за енергийно обновяване на блоковете по държавната програма 

 

"Това не е обикновено саниране, а цялостен ремонт на стари панелни сгради с по 10 входа и 10-15 етажа", каза тя вчера пред Нова тв. Коментарът й бе по повод на вчерашната информация на в. "Сега", че обновяването на всеки един апартамент (от общо малко над 12 000, ремонтирани досега) е струвало на българските данъкоплатци средно над 17 хил. лева. Данните за цената са от публичен доклад на самото регионално министерство, разпространен за обществено обсъждане. Тези стойности надхвърлят близо два пъти предишни програми за саниране, изпълнявани с европейски пари и под външен контрол.

"Подмяна на изолация и дограма е едно, но старите панелни сгради, които са в най-лошо състояние и са наш топприоритет, е съвсем друго. В сравнение с предишни проекти за енергийна ефективност тук говорим за цялостен ремонт на сградата, цялостна подмяна на покрив и подпокривно пространство извън само и единствено мерките за енергийна ефективност", каза Павлова. Според нея качественият пълен ремонт, макар и скъп, си заслужавал. Министърът добави, че сравнение между предишни програми и сегашната са излишни. "Ако трябва да го направим на парче - да сменим дограмата и да оставим течащия покрив, какъв ще е ефектът? Дори да излиза по-скъпо, то си заслужава", патетично добави министърът.

Тя така и не обясни по какви разчети се стига до тези високи цени, нито пък колко и къде в страната има 15-етажни панелки. При това твърдението, че "безплатното" саниране включва повече дейности, за разлика от предишни проекти за енергийна ефективност, не е вярно. Саниран по европейския проект по програма "Регионално развитие" блок в столичния квартал "Яворов" - номер 17, например включва не само изолация и смяна на дограма, но и хидро- и топлоизолация на покрива и мазетата, монтаж на нова електрическа система и обновяване на общите части. Цялостният ремонт на тухления блок беше оценен на около 128 хиляди лева.

Пример за цялостен ремонт, а не само с подмяна на дограма и поставяне на изолации, е и тухлен блок на столичната улица "Чаталджа", който беше обновен през 2012 г. Според живеещите в блока строителите са поставили топлоизолация в мазетата и покрива, покривната конструкция е изцяло обновена с дървена скара, има 15 см минерална вата и хидроизолация под керемидите, нова ВиК и електроинсталация, обновени са и общите части. Има и соларна система за подгряване на вода. Между 3100 и 3300 лв. на апартамент е струвало санирането за апартаментите, които не са сменяли дограма. А санирането и ремонтът в жилищата с поставени нови дограми е излязло около 5000 лв.

Вчера строители коментираха пред "Сега", че няма логика обновяването на панелен блок да струва по-скъпо на квадратен метър от една тухлена сграда. Много от санираните досега тухлени блокчета са по-стари от панелките, те са по-малки и имат скатен покрив с дървена конструкция. Голямата разгъната застроена площ на панелките по принцип предполага по-ниски цени. Освен това панелната сграда има плосък покрив, на който се поставя само нова изолация, а не се гради нова конструкция с нови керемиди, което оскъпява санирането.

В бранша се питат и как така държавата и общините очакват една и съща работа да се свърши и за 100, и за 200 лв. Толкова приблизително е разликата в цените на санирането при старите проекти и при сегашната програма. Въпроси възникват и при референтните стойности, определени от МРРБ - това е таванът, който държавата посочи на общините за обществените поръчки. Министерството намали тези пределни цени на няколко пъти, след като установи разлики от 40 пъти в офертите за саниране в различните градове.

Според данните на министерството, ако санираните досега блокове излизат по 17 359 лв. на апартамент, сградите, които се обновяват в момента, и тези, за които има сключени договори, ще излязат средно по 15 771 лв. на жилище. Според изчисленията цената на квадратен метър след корекциите е 186 лв. спрямо 192 лв. за вече санираните блокове. Цената от 186 лв./кв. м също надвишава максималните стойности от 172 лв./кв. м с ДДС, определени от МРРБ за големите блокове над 8 етажа. След като преди време регионалното министерство предупреди, че няма да плаща над тези цени, не е ясно как и дали общините ще покрият разликите.

Като тенденциозен и поръчков репортаж определи Лиляна Павлова сигнал на зрители на Нова тв от Трявна, чийто блок на ул. "Патриарх Евтимий" 93 е саниран некачествено. На видеото се виждат недовършени дограми и висящи кабели, заради което министър Павлова обеща да направи специална проверка: "Нека проверим конкретния случай". Тя се закани да бъде безкомпромисна там, където изпълнителите не са си свършили работата, и добави, че те са длъжни да изпълнят дейностите по проект докрай. Министърът определи видеото като политическо.

Читател на в. "Сега" също разказа за вече завършен блок с редица недомислици. Тъй като много от жилищата вече са били санирани самостоятелно, се стигнало до следните резултати: "Налепиха върху стария фибран нов, върху тераските - банален стиропор, изрязаха и отнесоха на западния балкон скъпата немска алуминиева дограма с плъзгащи се прозорци, зазидаха балкона с тухли итонг, в остатъчното пространство от двете страни на фасадата оставиха неотварящи се прозорци, направиха две евтинки недозатварящи се прозорчета. Тоест вместо тераса с плъзгащи се прозорци остана полустаичка. Отнесоха противокомарните мрежи, нови не сложиха". Собствениците са доплатили от джоба си ремонтиране на разбитото отвътре, т.е. на цялата тераса, а по време на дъждовете санирането е приключило със замазка.„

 

В. "Сега" 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

саниране, панелни блокове, раздути цени, Лиляна Павлова

StreetInside

Майндфулнес: Как да живеем тук и сега

Събота, 24 Август 2019 / Към себе си
Техники, които помагат за постигане на баланс между тялото и ума   Майндфулнес е подход за разрешаване на психологически проблеми, свързан с вътрешното осъзнаване и приемане. Целта на метода е да се култивира мета-перспектива на съзнанието и личността, която може да насърчи по-голяма ме [...]

Как всичко може да се промени за един миг

Понеделник, 04 Юни 2018 / Към себе си
Три неща, които Рик Елиас осъзнава докато самолетът му се разбива    Представете си, че имате шанса да погледнете смъртта в лицето, а след това само за няколко минути да се отдалечите с едно променящо живота ви преживяване. Историята на Рик Елиас, пътникът на седалката 1D на полет [...]