Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

САЩ и Турция постигнаха споразумение за спиране на огъня в Сирия

Четвъртък, 17 Октомври 2019 / Общество
141
  • unsplash.com

 

Има споразумение с Турция за прекратяване на огъня в Сирия. Това заяви американският вицепрезидент Майк Пенс след приключване на преговорите си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи БГНЕС.

Двете страни са се споразумели САЩ да съдействат за изтеглянето на кюрдските формирования.

Демаркацгионната линия, извън която те ще бъдат изведени, ще се простира на около 30 километра южно от границата на Сирия с Турция.

САЩ няма да предприемат военни действия в Североизточна Сирия и ще се ограничат само с дипломатически действия. Няма да бъдат въвеждани и допълнителни санкции срещу Турция от страна на Съединените щати.

Пенс допълва, че Доналд Тръмп е готов да оттегли икономическите санкции, въведени срещу Анкара, в зависимост от прекратяването на огъня в Сирия.

Разговорите между турската и американската делегации продължиха почти три часа при затворени врати в Анкара.

Тя бяха предшествани от среща между президента Реджеп Тайип Ердоган и американския вицепрезидент Майк Пенс. Пенс  и държавният секретар Майк Помпео пристигнаха в Анкара, за да убедят Реджеп Тайип Ердоган в аргументите от писмото на Тръмп, които турският президент пренебрегна. По-рано американският президент призова за "добра сделка" между Вашингтон и Анкара.

Операцията в населените с кюрди северни райони на Сирия е срещу терористичните според Анкара отряди на кюрдите, които действат в тясно сътрудничество с турската ПКК. Според кюрдските власти, за 9-те дни бойни действия са загинали 218 цивилни, a 300 хил. са напуснали домовете си.

 

Вижте още:

САЩ и Русия с мирен план за Сирия

И след войната...война

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Сирия, Турция, САЩ, война, мигранти

Street of Art

Стрийт Арт: Камъни с лица

Събота, 24 Септември 2016 / Стил
С децата ми прекарахме година да нарисуваме над 1000 камъка и да ги крием на различни места, за да може хората да се снимат с тях     С децата ми отдавна рисуваме камъни, пръчки или листа, които крием на различни места в града, за да донесат усмивка на минувачите, разказва Аарон [...]

Натали Имбрулия за пръв път в България

Сряда, 08 Февуари 2017 / Под прожектора
През април популярната австралийка тръгва на голямо европейско турне    Клуб Music Jam има удоволствието да обяви първата голяма световна звезда, която ще се качи на неговата уникална сцена – това е очарователната австралийка Натали Имбрулия, съобщиха от София Мюзик Ентърпрай [...]