Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

САЩ и Турция постигнаха споразумение за спиране на огъня в Сирия

Четвъртък, 17 Октомври 2019 / Общество
532
  • unsplash.com

 

Има споразумение с Турция за прекратяване на огъня в Сирия. Това заяви американският вицепрезидент Майк Пенс след приключване на преговорите си с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщи БГНЕС.

Двете страни са се споразумели САЩ да съдействат за изтеглянето на кюрдските формирования.

Демаркацгионната линия, извън която те ще бъдат изведени, ще се простира на около 30 километра южно от границата на Сирия с Турция.

САЩ няма да предприемат военни действия в Североизточна Сирия и ще се ограничат само с дипломатически действия. Няма да бъдат въвеждани и допълнителни санкции срещу Турция от страна на Съединените щати.

Пенс допълва, че Доналд Тръмп е готов да оттегли икономическите санкции, въведени срещу Анкара, в зависимост от прекратяването на огъня в Сирия.

Разговорите между турската и американската делегации продължиха почти три часа при затворени врати в Анкара.

Тя бяха предшествани от среща между президента Реджеп Тайип Ердоган и американския вицепрезидент Майк Пенс. Пенс  и държавният секретар Майк Помпео пристигнаха в Анкара, за да убедят Реджеп Тайип Ердоган в аргументите от писмото на Тръмп, които турският президент пренебрегна. По-рано американският президент призова за "добра сделка" между Вашингтон и Анкара.

Операцията в населените с кюрди северни райони на Сирия е срещу терористичните според Анкара отряди на кюрдите, които действат в тясно сътрудничество с турската ПКК. Според кюрдските власти, за 9-те дни бойни действия са загинали 218 цивилни, a 300 хил. са напуснали домовете си.

 

Вижте още:

САЩ и Русия с мирен план за Сирия

И след войната...война

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Сирия, Турция, САЩ, война, мигранти

StreetInside

12 начина да промените живота си

Сряда, 22 Февуари 2017 / Към себе си
    Как да избегнем прегарянето    Вероятно познавате това усещане – 10 часа сутринта е, а вие сте нервни след третата чаша кафе, а умът ви е като лепило. Изцедени сте – физически, психически и емоционално, и безразлични към нещата, които би трябвало да ви р [...]

Две трети от учените търсят възможности за собствен бизнес

Четвъртък, 27 Юни 2019 / Кариера
Най-голяма спирачка се оказва осигуряването на стартов капитал   Младите хора, които се занимават с наука в България, търсят практическо приложение на идеите си, но не знаят как да осигурят стартов капитал, за да стартират собствен бизнес. Това показва анкета „Накъде след научната [...]