Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Сделката за ЧЕЗ влезе в зоната на абсурда

Четвъртък, 01 Март 2018 / Общество
348
  • novini.bg

Частен инвеститор се съгласява държавата да контролира придобиваната от него компания и отива да търси съгласието на продавача

 

Неофициалният контрол, в който кабинетът беше заподозрян заради продажбата на най-голямата електроразпределителна компания на неизвестна фирма, е на път да се превърне в официален. Тази сутрин известната на медиите единствено като бъдещ собственик на ЧЕЗ Гинка Върбакова се е срещнала с премиера, за „да се запознаят“. На брифинг в Министерски съвет заедно с министрите на финансите Владислав Горанов и Томислав Дончев, Върбакова съобщи, че е съгласна държавата да контролира купуваната от нея компания. Така, както преди дни и тя, и правителството твърдяха, че това е частна сделка, към която кабинетът няма как да има отношение. И след като премиерът Бойко Борисов „изнесе“ информация, че сделката не само не е приключена, но няма и да приключи, ако някой иска да събори кабинета по аналогия с февруарските събития от 2013 година. Новината идва и след като премиерът съобщи, че е получил документите по сделката, които показвали, че продажба няма, а само писма за намерения от различни финансови институции, а след това чешкият му колега Андрей Бабиш отрече да е изпращал документи.

Това, което все пак е ясно, е, че ЧЕЗ, в която чешката държава притежава 63% е подписала договор за продажба на акциите си на "Инерком - България", но той трябва да бъде одобрен от Комисията за защита на конкуренцията. Не е съвсем ясно на какъв етап са преговорите за финансиране, но очевидно плащането не е извършено и доколкото такъв процес би могъл да бъде зависим от българските институции, той изобщо може да не се състои. 

„Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на нашата сделка и притесненията, които изразяват всички. Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием“, заяви Върбакова, цитирана от „Фокус“. Тя посочи, че заминава за Чехия, за да може да разговаря с продавача и за възможностите, по които може да се случи това. „Премиерът пожела пълен контрол, за да може да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители. Това са вече разговори, които ще водим с ЧЕЗ с продавача“, уточни още Гинка Върбакова.
"Ако това ще успокои крайните потребители, склонна съм държавата да има участие в сделката. Склонна съм и да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да бъде съгласен”, казва още Върбакова. Ако това се случи, участието на държавата в частната сделка става официално, а „инвеститорът“ на практика се отказва от правото си да управлява активи, за които предстои да тегли огромни кредити. Поне на теория, защото и преди тези изявления никой не повярва, че неизвестен за бизнес от такъв мащаб купувач е способен да си осигури кредит за стотици милиони евро без държавни гаранции.
„Разговорите са на твърде предварителен етап. Заявихме ясна воля, че искаме да участваме в тази сделка по един или друг начин. Ако чешката страна, продавачите, се съгласят, държавата има възможността през една или друга форма – било през средства от бюджета или частно придобиване - през някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка“, обясни финансовият министър Владислав Горанов. Горанов на практика признава абсурдността на ситуацията, като уточнява след повече от половин година преговори между частни компании, държавата се включва в сделка, която вече е подписана, за да да получи контролен пакет от акции, с които да защити потребителите?!.

С това сделката за ЧЕЗ придобива вече абсурдни измерения -  кой инвеститор и защо би се съгласил толкова лесно да му извиват ръцете при вече подписана сделка, за която е осигурил и финансиране? Ако не става въпрос за фиктивна сделка и подставени лица, тогава с действията си правителството изпраща сигнал към всеки желаещ да инвестира в страната, че частна сделка за милиони евро може да бъде променена на финала в полза на държавата, от която зависи процесът да бъде финализиран...А ако става дума за защита на потребителите, в страната има достатъчно регулаторни институции, чиято задача е именно тази. 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ЧЕЗ, МС, Гинка Върбакова, сделка, правителство, продажба, ток

Street of Hope

6300 деца са изведени от домовете

Четвъртък, 23 Юни 2016 / Гласът на детето
В защитените жилища развитието на децата с увреждания бързо се подобрява     Приблизително по около 1000 деца всяка година са извеждани от специализираните институции и са настанявани в центрове от семеен тип с условия за деца с увреждания, популярни като защитени жилища, или в п [...]

Време с децата: Довърши изречението

Вторник, 20 Юни 2017 / Родители
Или какво може да хрумне на 6-годишно дете, когато чуе поговорките, които използват възрастните   Видях една история за учителка, която изпитала първокласници като ги накарала да довършат поговорки, от които се бяха получили забавни изречения. Реших да опитаме вкъщи, въпреки че за 6-год [...]