Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Сделката за ЧЕЗ влезе в зоната на абсурда

Четвъртък, 01 Март 2018 / Общество
363
  • novini.bg

Частен инвеститор се съгласява държавата да контролира придобиваната от него компания и отива да търси съгласието на продавача

 

Неофициалният контрол, в който кабинетът беше заподозрян заради продажбата на най-голямата електроразпределителна компания на неизвестна фирма, е на път да се превърне в официален. Тази сутрин известната на медиите единствено като бъдещ собственик на ЧЕЗ Гинка Върбакова се е срещнала с премиера, за „да се запознаят“. На брифинг в Министерски съвет заедно с министрите на финансите Владислав Горанов и Томислав Дончев, Върбакова съобщи, че е съгласна държавата да контролира купуваната от нея компания. Така, както преди дни и тя, и правителството твърдяха, че това е частна сделка, към която кабинетът няма как да има отношение. И след като премиерът Бойко Борисов „изнесе“ информация, че сделката не само не е приключена, но няма и да приключи, ако някой иска да събори кабинета по аналогия с февруарските събития от 2013 година. Новината идва и след като премиерът съобщи, че е получил документите по сделката, които показвали, че продажба няма, а само писма за намерения от различни финансови институции, а след това чешкият му колега Андрей Бабиш отрече да е изпращал документи.

Това, което все пак е ясно, е, че ЧЕЗ, в която чешката държава притежава 63% е подписала договор за продажба на акциите си на "Инерком - България", но той трябва да бъде одобрен от Комисията за защита на конкуренцията. Не е съвсем ясно на какъв етап са преговорите за финансиране, но очевидно плащането не е извършено и доколкото такъв процес би могъл да бъде зависим от българските институции, той изобщо може да не се състои. 

„Обсъдихме обстановката, която се създаде със сключването на нашата сделка и притесненията, които изразяват всички. Водихме разговори за това, че премиерът желае да има пълен контрол върху сделката, която сключваме и върху компанията, която ще придобием“, заяви Върбакова, цитирана от „Фокус“. Тя посочи, че заминава за Чехия, за да може да разговаря с продавача и за възможностите, по които може да се случи това. „Премиерът пожела пълен контрол, за да може да бъде гарантирана сигурността на крайните потребители. Това са вече разговори, които ще водим с ЧЕЗ с продавача“, уточни още Гинка Върбакова.
"Ако това ще успокои крайните потребители, склонна съм държавата да има участие в сделката. Склонна съм и да прехвърля договора, който имам, стига продавачът да бъде съгласен”, казва още Върбакова. Ако това се случи, участието на държавата в частната сделка става официално, а „инвеститорът“ на практика се отказва от правото си да управлява активи, за които предстои да тегли огромни кредити. Поне на теория, защото и преди тези изявления никой не повярва, че неизвестен за бизнес от такъв мащаб купувач е способен да си осигури кредит за стотици милиони евро без държавни гаранции.
„Разговорите са на твърде предварителен етап. Заявихме ясна воля, че искаме да участваме в тази сделка по един или друг начин. Ако чешката страна, продавачите, се съгласят, държавата има възможността през една или друга форма – било през средства от бюджета или частно придобиване - през някоя от енергийните компании, да влезе в подобна сделка“, обясни финансовият министър Владислав Горанов. Горанов на практика признава абсурдността на ситуацията, като уточнява след повече от половин година преговори между частни компании, държавата се включва в сделка, която вече е подписана, за да да получи контролен пакет от акции, с които да защити потребителите?!.

С това сделката за ЧЕЗ придобива вече абсурдни измерения -  кой инвеститор и защо би се съгласил толкова лесно да му извиват ръцете при вече подписана сделка, за която е осигурил и финансиране? Ако не става въпрос за фиктивна сделка и подставени лица, тогава с действията си правителството изпраща сигнал към всеки желаещ да инвестира в страната, че частна сделка за милиони евро може да бъде променена на финала в полза на държавата, от която зависи процесът да бъде финализиран...А ако става дума за защита на потребителите, в страната има достатъчно регулаторни институции, чиято задача е именно тази. 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ЧЕЗ, МС, Гинка Върбакова, сделка, правителство, продажба, ток

StreetView

Пет места, които пазят българския дух

Понеделник, 11 Юли 2016 / Места
  Местата, които пазят традициите, историята и духа на Възраждането в България, са много повече, разбира се. Тук разказваме за пет от тях, където хората са запазили гордия си дух и до днес заедно с традициите и занаятите.    Копривщица   Безспорно Копривщица е еди [...]

Съвети за самотни пътешественички

Петък, 22 Април 2016 / Приключения
Как да се чувствате в безопасност, ако пътувате сами     Напоследък има голямо увеличение на соловите пътувания от жени – както за удоволствие, така и по работа, пише BuzzFeed Life. Пътуващият блогър Ники Варгас споделя пред изданието, че за нея това е начин да се подвизава [...]