Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Седмица в клетка: Доброволци влизат зад решетките в защита на животните

Четвъртък, 07 Ноември 2019 / Общество
186
  • Сн. Петя Алтимирска, Facebook

Целта на акцията е забрана на фермите за норки

 

Музиканти, артисти, художници, популярни лица, или просто хора, които обичат животните вече втори ден се редуват да стоят в клетка, поставена пред Народното събрание. Целта е да се предизвика вниманието на политиците, от които зависи забраната на фермите за норки в България. Клетката ще остане пред парламента една седмица, за да напомня за жестокостта на тази напълно излишна индустрия, казват организаторите на инициативата от организацията КАЖИ /Кампании и активизъм за животните в индустрията/.

 

Клетката символизира страданието на стотици хиляди животни, които точно през месец ноември ще бъдат убити, само и единствено за кожени палта и модни аксесоари.

“От началото на месеца, през всеки ден на ноември, хиляди животни ще намерят смъртта си в газови камери. Почти всички животни във фермите ще бъдат убити и одрани. Животните, които се убиват, са съвсем млади – едва на седем месеца. В природата животът им може да надхвърли десет години.”, казва Петя Алтимирска, председател на КАЖИ.

Очаква се в Парламента да бъде насрочено заседание на Комисията по земеделието и храните за разглеждане и гласуване на внесения в началото на месец септември законопроект за забрана добива на ценни кожи в страната. При разглеждане в първата Комисия (по взаимодействие с неправителствените организации), законопроектът беше подкрепен почти единодушно от всички депутати.

”Забраната вече е в Парламента и чака да бъде гласувана от народните представители. Те решават още колко животни трябва да бъдат убити, преди най-накрая да се спре тази жестока индустрия у нас. Клетката пред прозорците на Парламента и всички хора, решили да останат в нея, ще им напомнят за това.“, допълва Алтимирска. 

Законопроектът предвижда забраната на фермите за кожи да влезе в сила от 1 януари 2021 г. В свое становище по проекта Министерството на околната среда подкрепи забраната. С това то потвърждава и неблагоприятните рискове от фермите за кожи върху биоразнообразието и околната среда, подчертават от КАЖИ. 

Промяната предвижда да се забрани “отглеждането, развъждането или умъртвяването на животни с цел добив на ценни кожи”. Тя не би засегнала ферми за зайци, телета, прасета или други животни, отглеждани за храна. Основните животни, за които се отнася, са норки, лисици, чинчили и енотовидни кучета.

По данни на БАБХ, в България функционират две ферми за ценни кожи. И двете са за американски норки. Общият им обявен капацитет е близо 130 хиляди. Около 70% от тези животни ще бъдат убити за кожите им в рамките на месец ноември. Близо 99% от норките се отглеждат във ферма до Старозагорското село Маджерито. На фона на увеличаващия се брой забрани в Европа, у нас се увеличава броят убивани животни за кожи всяка година.

 

Вижте още:

Зад решетките на фермите за норки

Защитници на животните отново излизат на протест

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

норки, животни, протест, клетка, ферми, кожа, КАЖИ

StreetView

Манастирът „Покров Богородичен“

Четвъртък, 12 Април 2018 / Места
Девическият метох в Самоков е действащ и до днес   Една от забележителностите на град Самоков е девическия манастир „Покров Богордичен,,. Манастирът е основан през 18-ти век от бабата на един от най – големите книжовници в нашата история Константин Фотинов. Преди да приеме [...]

Вечеря под водата в Норвегия

Неделя, 24 Март 2019 / Места
Първият европейски подводен ресторант отвори вратиВечеря като на подводница - дълбоко под водата сред плаващи риби и други морски обитатели. Първият подводен ресторант Under предлага напълно нов начин да видите света. Заведението отвори врати на 20 март и вече приема първите си гости, съобщава [...]