Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Шофирането в аварийната лента може да излезе солено

Сряда, 26 Юли 2017 / Общество
255
  • novini.bg

Депутатите обсъждат глобата за това нарушение да 1000 лева

 

1000 лева глоба и 3 месеца без книжка за шофиране в аварийната лента по магистралата. Това предложение на левицата гласува на първо четене в комисията по транспорт в Народното събрание, съобщи DarikNews.bg.

Очаква се соленото наказание да намали нарушението, което се приравнява до шофирането в насрещното платно. Само за първите 6 месеца на годината са засечени 142 случая на шофиране в аварийната лента на магистралите, показват данните на КАТ.
"Подкрепяме така предложените текстове, защото в момента нямаме изрична санкция за нарушител, който се движи в лентата за принудително спиране или спира без да има основание. В момента има един общ текст за неправилно движение по пътното платно, за което глобата е 20 лева или ако е с опасност е от 20 до 100 лева", обяснин ачалникът на КАТ Бойко Рановски. Според Рановски шофирането в лентата за принудително спиране е нарушение, равносилно на карането в насрещното платно, тъй като заради движение в аварийната лента са се случвали много тежки произшествия.


С други промени Транспортната комисия прие неправилно паркиралите автомобили, на които са поставени скоби, да бъдат принудително вдигани с „паяк” след 19.00 ч, когато изтича времето за зона. Комисията обаче не е приела предложението в случай, че гражданите нямат 30 лева, за да платят за махането на скобата, да имат възможност да получат фиш от КАТ и да си приберат веднага колата, вместо впоследствие да си я прибират от наказателния паркинг.

За получаване на книжка се въвежда образователен ценз – хора без завършен поне 10 клас няма да имат право да получават свидетелство за управление на автомобил.

Друга промяна предвижда пробите за наркотици да не се обвързват с времето на приема им. Така дори и шофьорът да е приемал наркотици преди 40 дни, отново ще подлежи на глоба, ако се намерят следи от тях в кръвта му. Също така, водачът ще може да избере да му бъде направена проба от слюнка с т. нар. доказателствен анализатор, ако не желае да му се взима кръвна проба. Очаква се промените да влязат в пленарна зала през септември.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

шофиране в аварийна лента, глоба, КАТ

StreetView

Астробиолог твърди, че има скрит живот на Марс

Понеделник, 13 Май 2019 / Места
Вероятно под Южния полюс на планетата се намира обширно езеро   Човечеството винаги е търсило признаци за извънземен живот във Вселената, включително на Червената планета, пише „Спутник нюз“, цитиан от БГНЕС. Някои астробиолози дори са създали теория, според която „дре [...]

Планинската дъга в Китай

Сряда, 09 Май 2018 / Места
Този изключителен природен феномен се е образувал в продължение на 24 млн. години     Знаете ли къде дъгата” разлива” цветовете си на земята? В Китай в Националният геоложки Данксия. Дългите планини наподобяват дъга с пъстри цветове. Националният парк Данксия се н [...]