Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Шофьорите без винетки ще плащат глоба до 3500 лева

Вторник, 02 Май 2017 / Общество
289
  • sputnik.bg

Това предвижда проекта за постановление към променения Закон за пътищата

 

Между 200 и 3486 лева ще е така наречената компенсаторна такса, която ще се плаща за шофиране без винетка за различните категории превозни средства. Това е записано в публикуван за обществено обсъждане проект на постановление на Министерския съвет. Определянето на размера на таксите се налага заради последните промени в Закона за пътищата, направени главно заради преминаващите транзитно през страната ни автомобили. Масова практика в последните години бе техните водачи, главно турски гастарбайтери, да избягват плащането на винетни стикери. Дори да са купили винетка, те масово не я залепяха, или слагаха фолио, за да може стикерът да се използва и от друга кола, обяснява „Сега“.

Преди промяната в закона на нарушителите се налагаше глоба от 300 лв., но в масовия случай те не я плащаха. С новите текстове плащането на компенсаторната таса ще става на място или на граничните пунктове. Тя дава право на нарушителя да продължи пътуването и да напусне страната в рамките на 24 часа. В проекта на регионалното министерство се предлага таксата да е в двоен размер на стойността на винетката.

Така за леките коли еднократната сума ще е 200 лева, или 102 евро. За различните категории товарни автомобили и автобуси тя тръгва от 1616 лева, или 826 евро, и стига до 3486 лева, или 1782 евро.

Данните на Агенция "Пътна инфраструктура" показват, че през 2016 г. са били издадени наказателни постановления на 176 тежкотоварни камиона над 12 тона, както и на 174 автобуса и бусове. Хванатите леки автомобили без винетка са 7879. 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

винетки, глоба, компенсаторна такса, гастарбайтери

StreetView

Призрачни места: Надценени инвестиции

Неделя, 12 Юни 2016 / Места
Продължаваме с поредицата за призрачните места – градове и сгради, в които никой не е живял заради недомислена правителствена или частна инвестиция, или които са изоставени по друга причина. Ето кои са едни от най-големите надценени инвестиции - проекти, погълнали милиарди и без го [...]

От Елхово до Ахтопол пеша

Неделя, 30 Декември 2018 / Места
Нов туристически маршрут в „Странджа“ ще привлича туристи   Нов туристически маршрут из цяла Странджа ще привлича туристи целогодишно. Трасето е дълго 180 км, минава през 17 населени места и вековни гори, съобщи bTV. Подходящо е както за опитни, така и за начинаещи туристи [...]