Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Шофьорите стават тайни клиенти

Събота, 29 Юли 2017 / Общество
250
  • Предложените промени в наредбата се очаква да повишат приходите от ДДС в бюджета с 10%

 

НАП планира да привлече и гражданите в трудната борба с контрабандата на горива

 

Идеята на данъчните е залегнала в нова наредба за фискалните устройства, публикувана за обществено обсъждане. Всички бензиностанции ще бъдат задължени да издават касови бележки с QR код, а всеки шофьор, който зарежда автомобила си, ще може с помощта на смартфона си да сканира кода и веднага да провери дали покупката му е отчетена в системата на НАП. Това става ясно в мотивите на Министерството на финансите, придружаващи проектонаредбата. Целта е да се стимулира гражданският контрол срещу сивия сектор, обясняват от МФ. С QR кодовете ще може да се участва в лотарията на НАП, обясни говорителят на приходното ведомство Росен Бъчваров, пише "Сега". Все още обаче не е ясно как точно трябва да реагира будният гражданин, ако открие, че е заредил от некоректна към бюджета бензиностанция. Това ще бъде описано допълнително, каза Бъчваров. Планира се QR кодовете да станат задължителни от септември 2018 г.


Промените, предлагани в наредбата, ще принудят компаниите от петролния бранш не само да въведат касови бележки с QR код, но и да направят цялостни нововъведения в системите и уредите, индикиращи пътя на горивото, количествата и оборотите. Всяка бензиностанция ще трябва да прелицензира електронната си система с фискална памет пред НАП и Българския институт по метрология (БИМ). Това според МФ се налага, защото инспекторите от двете ведомства са установили много случаи на манипулиране на уреди и умишлено прекъсване на връзките в системата, при което не се отчитат продажби на гориво и се избягва плащането на ДДС и акциз. Всяка бензиностанция ще трябва да изработи наново схема на връзките между касовите апарати, колонките и уредите за измерване на горивото в резервоарите, като тази схема трябва да бъде одобрена от НАП и БИМ. Схемата трябва да се съхранява във всяка бензиностанция и при поискване да бъде представяна на инспекторите, за да се сравни дали действителното положение отговаря на одобрената конфигурация. Отделно всяка промяна в схемата ще подлежи на допълнително одобрение. Затяга се и достъпът до устройствата и връзките. Само техници от оторизиран сервиз, притежаващи уникален сервизен ключ, издаден от производителя или вносителя, ще могат да пипат системата. Електронните системи с фискална памет на бензиностанциите трябва да бъдат така програмирани, че при прекъсване на връзката между резервоарите, колонките и касовите апарати пистолетите за зареждане на колите автоматично да блокират.
Наред с това в НАП трябва да се получава по електронен път информация за наличните горива при спиране на системата, както и на горивата при нейното рестартиране. Целта на всичките тези промени е да не може да се продават горива, без да се отчитат. Предложените промени в наредбата се очаква да повишат приходите от ДДС в бюджета с 10%, което представлява приблизително увеличение със 150 млн. лв., пише в мотивите към проекта.

 

По предварителни оценки еднократните разходи на бензиностанциите за изпълнение на новите изисквания ще бъдат около 122 млн. лв. Срокът е до края на септември 2018 г. От Българската петролна и газова асоциация вече имат принципно становище по проекта. Според шефа на БПГА Андрей Делчев това е поредното изискване към "белите бензиностанции" - тези, които са изрядни към хазната. "Сивите обекти въобще не се интересуват от изискванията, а работят въпреки тях. Мерките трябва да се пренасочат към ведомствените бензиностанции", коментира той пред в. "Сега".

 

Междувременно на хоризонта се задава още едно нововъведение. Шефът на НАП Бойко Атанасов е бил наскоро в Сърбия, където борят измамите с горива с нанотехнологии и успехите са впечатляващи. При съседите от 2014 г. използват наномаркери за бензина и дизела и отчитат ръст на приходите от акцизи и ДДС, както и повишаване на качеството на петролните продукти, продавани по бензиностанциите. Възможно е да пренесем сръбския опит и у нас, става ясно от прессъобщение на МФ. Себecтoйнocттa нa нaнoмapкepa e 2.5 eвpo нa 1000 литpa, кoeтo прави пoлoвин cтoтинкa нa литъp гopивo.

Източник: Actualno.com

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

горива, бензиностанции, шофьори, данъци, НАП

StreetInside

Има данни за живот в атмосферата на Венера

Вторник, 03 Април 2018 / На предела
Сондата „Акацуки“ откри възможни следи от съществуването на микроби в гъстите сярно киселинни облаци в горните атмосферни слоеве на Венера, където съществуват максимално благоприятни условия за наличието на живот. Това заявяват американски учени в статия, публикувана от списание As [...]

Марк Зукърбърг: Не е достатъчно да имате цел

Събота, 03 Юни 2017 / Кариера
Трябва да създадете това усещане и в другите, каза в речта си пред абсолвентите в Харвард създателят на "Фейсбук"   Предизвикателството пред нашето поколение е да създадем свят, в който всеки има чувство за кауза. Една от любимите ми истории е за посещението на Джон Ф. Кенеди [...]