Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Щастливи, но тревожни

Сряда, 07 Юни 2017 / Общество
298
  • picjumbo.com

Българите са повече оптимисти, отколкото песимисти, показва проучване на Института за политика

 

Донякъде изненадващо, в последните 20 години българите са станали повече оптимисти, а над половината от сънародниците ни казват, че почти винаги или често преживяват щастливи моменти. Това показва проучване, проведено от Института за политика и Института за изучаване на човека и населението към БАН сред 1200 души в 44 населени места в периода 10 - 21 април 2017 г.

Как изглежда българинът-оптимист? Той е на възраст между 18 и 35 години, образован е, има по-високи доходи и се радва на живота – свободен или със семейството си. Привърженик е на десните идеи. На обратния полюс са по-възрастните хора, изповядващи леви идеи – те по-често са неудовлетворени и тревожни.

 

Изследването показва, че 39% от българите казват, че понякога са щастливи. 52% обаче заявяват, че почти винаги или често преживяват щастливи моменти.

Нивото на оптимизъм е сравнително високо – 3,42 по 5-степенна скала. При подобно изследване преди близо 25 г. (през 1993 г.) оптимистите са били 2,67 по същата 5-степена скала. Дяловете на жените и мъжете оптимисти са равни.

На другия полюс са тези, които се идентифицират в център-лявото. Те са основно над 60-годишна възраст, с по-нисък доход и по-ниско образование.

 

Средната стойност на тревожността на българите е малко по-висока от средната – 2,3 по 4-степенна скала.

Участниците в изследването заявяват, че понякога и често преживяват в състояние на тревожност. Хората с по-високо образование са по-малко тревожни и отбелязват по-ниски резултати по скалата. По-тревожни са хората, преживели развод, раздяла, загуба на съпруг или съпруга.

Макар и по-малка в сравнение с нивата на оптимизъм, удовлетвореността от живота също отбелязва умерени резултати – 2,89 по 5-степенна скала. Пикът на житейската удовлетвореност е при 46-55-годишните.

Един от факторите, които понижават усещането за удовлетворение, е самотата. Тя обаче не е свързана с наличието или липсата на деца. Върху това усещане отново влияят степента на образование и финансовата сигурност.

Като цяло щастието, удовлетвореността, тревожността и оптимизмът се движат в положителния дял на скалите. Ясно се очертават по-негативни нагласи у хората с леви политически предпочитания, което може да се обясни с разликите в поколенията (по-възрастни, с по-ниско образование и по-ниски доходи), обясняват авторите на изследването.

"При изследването на Института, представено през май, регистрирахме висока степен на отчужденост от институциите и партиите. Ако към това добавим индексите за самооценка от сегашното проучване, можем да направим извода, че отчуждението е защитен механизъм. Чрез затварянето в личния свят, хората преодоляват разочарованието от срещнатата несправедливост и необяснимите взаимоотношения във властта. Така предпазват психичното си здраве в нормалните стойности, които сегашното изследване регистрира.

Тези резултати поставят нов фокус върху разбирането на състоянията, които определят психичното здраве на българите. Те налагат и различна реалност, на която политическите партии трябва да отговорят", добавят от Института за политика. 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

щастие, тревожност, удовлетворене, Институт за политика

StreetInside

20 знака, че сте тук да промените света

Понеделник, 18 Юли 2016 / На предела
  Човешкият вид еволюира стремително в днешния свят и много хора чувстват, че те са тук, за да променят света   Ако сте запознати с културата на маите, вие знаете, че те са съществували преди хиляди години и са предсказали много бъдещи събития точно. Ключов за тези прогнози бил те [...]

Мантра мениджър или лидер

Сряда, 08 Юни 2016 / Кариера
  Защо обичате промяната, освен когато се нуждаете от промяна     „В дългосрочен план, ние оформяме живота си и оформяме себе си. Процесът никога не свършва, докато умрем. И изборите, които правим, са в крайна сметка наша собствена отговорност.“ Елинор Рузвелт [...]