Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ще има нов проект за Детската болница

Сряда, 23 Юни 2021 / Общество
131
  • Старата сграда на територията на Александровска болница ще бъде съборена, за да се изгради нова

След среща с протестиращи от МРРБ обещаха изцяло нова сграда

 

До дни регионалното министерство ще издаде виза за проектиране на изцяло нова сграда на съществуващия терен в Медицинска академия. Сградата ще е с максимална височина от 20 метра - каквото е максимално позволеното от подробния устройствен план. 

Това съобщи след среща с представители на протестиращи граждани регионалният министър Виолета Комитова. Заедно със здравния министър Стойчо Кацаров тя се срещна с протестиращи от Националната гражданска инициатива "За истинска детска болница“. Протестиращите са против решението на предишното правителство да довърши стар строеж на територията на Александровска болница.

За това има и сключен договор с фирма "Главболгарстрой", който предвиждаше реконструкция на старото скеле. След това обаче бившият премиер Бойко Борисов разпореди сградата да се събори и да се строи отново на базата на съществуващия договор със строителната фирма.

Такова решение обаче противоречи на Закона за обществените поръчки.

Подобно решение е много проблемно заради подмяна на предмета на поръчката и МЗ рискуваше да сгази тежко закона за обществените поръчки. Според договора с "Главболгарстрой" проектиране и строителство бяха възложени едновременно, но засега не е ясно дали ще бъде продължен съществуващия договор или ще се прави нова поръчка.

Д-р Бояна Петкова, която е сред организаторите на протеста, вижда опит за прокарване на стария план и създаването на нова болница върху стари основи.

„Тази сграда по стария проект просто не е годна за целите на съвременната медицина в момента - тя е проектирана преди повече от 40 години и всъщност не може да бъде пригодена с тези параметри да изпълнява нуждите на медицината и на децата в момента“, казва д-р Петкова пред БНР.

 

Вижте още:

Детската болница ще бъде построена в нова сграда

Архитектите сезираха ВАС за детската болница

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

детска болница, педиатрия, здравеопазване, деца, лекари

StreetView

Остров Тасос – любимото гръцко място на българите

Понеделник, 20 Ноември 2017 / Места
Все повече наши сънародници купуват имоти в Гърция, за да си осигурят целогодишно място за почивка     Маслинови горички, кипариси, запазена природа и всички удобства за морски туризъм. Най-дългата плажна ивица на европейска територия и кристална морска вода. Всъщност това са мал [...]

На църква върху скалите

Сряда, 02 Ноември 2016 / Места
Три пъти опожаряван, Разбоишкият манастир е жив и до днес   В България има много скални манастири и църкви, но един от най-красивите и интересните е Разбоишкият манастир „Въведение Богородично“. Той се намира на около 70 км от София и на 11 км от Годеч. Манастирът е разполо [...]