Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ще проработи ли новата наредба за интеграция на бежанците?

Събота, 08 Април 2017 / Общество
272
  • сн. Лидия Стайкова, група Приятели на Бежанците във Фейсбук

Вчера кабинетът публикува за обществено обсъждане новият вариант на документа, която беше отменена от служебното правителство преди седмица

 

 

Бежанците няма да имат повече привилегии за сметка на българите, увери, или по-скоро се опита да успокои, социалният министър Гълъб Донев в предаването "Седмицата" на Дарик радио. Вчера кабинетът публикува за обществено обсъждане новият вариант на наредбата, която беше отменена от служебното правителство преди седмица. Аргументът, с който това беше направено, беше, че в нормативния акт имало редица пропуски и той на практика не работи. Това стана причина за обвинения към кабинета на Герджиков, че залага поредна бомба на бъдещото правителство на Бойко Борисов. Причината е, че бъдещите коалиционни партньори от Патриотичния фронт няма да гласуват безпроблемно приемането на документа, а на практика нормативният акт трябва да бъде одобрен от новия кабинет, тъй като по закон срокът за обсъждане е 30 дни. От нормативния акт обаче зависи усвояването на европейските средства, отпускани на България за справяне с бежанския проблем.

Социалният министър обясни, че основната задача пред екипа, работил по проекта, е да определи критериите за интеграция на чужденците, начинът, по който се прави оценка доколко процесът е положителен и маркиране на трудностите в него, ефективно звено за контрол, оценка за националната сигурност и възможни рискове.
Донев увери, че България не е застрашена от спиране на еврофондовете, ако няма такъв документ. "Единствените средства, по които страната е получавала пари е от Фонда за убежище и интеграция на лица, преместени от други страни като Гърция или Турция. За тях се отпускат определени средства, за да се интегрират в обществото", каза министърът.
Всички чужденци, които са получили убежище или международна закрила, имат равни права с българските граждани и няма да се ползват от привилегии. Бежанците ще получават съдействие за намиране на жилища, но не и средства да си плащат наема, подчерта социалният министър. Освен това ще имат право на социални помощи, които по нищо не се различават от тези за българите, увери Донев. Бежанците ще могат да ползват всички услуги на бюрата по труда в страната, но няма да имат предимство при намирането на работа.

В наредбата е определен срок от една година като продължителност на споразумението за интеграция. През това време чужденецът трябва да си намери работа и да научи български език, да не нарушава законите, да уважава местните традиции. След това ще се направи оценка дали реално се е интегрирал в обществото.
До момента няма нито едно сключено споразумение за интеграция, няма и интерес от страна на чужденците. "Причината е, че голяма част от бежанците не желаят да останат в България", обясни социалният министър. А те не желаят, защото България освен малка и бедна държава, е и негостоприемна към търсещите закрила, а случаите като този в Белене показаха, че проблемът не може да бъде решен с наредба и финансови средства.

Един от малкото добри примери е работата на доброволци в бежанския център в Харманли, където е организирано училище за децата и шивашко ателие за жените в лагера. Като цяло обаче интеграцията у нас не работи – не повече от 40 деца на бежанци посещават български училища, а повечето от получилите статут не могат да оцелеят без подкрепа на неправителствени организации или помощ от близките си зад граница. 

 

Вижте още:

Омагьосаният кръг на интеграцията


 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

бежанци, интеграция, наредба, Гълъб Донев

StreetInside

Как да обичаме себе си?

Вторник, 02 Август 2016 / Към себе си
  Любовта е бумеранг – ако се свързваме с другите чрез нея ще се върне при нас     Мнозина сме си задавали този въпрос, купували сме си книжки за себепознание с практични съвети и положителни твърдения. Обичайте себе си – това ще ви позволи да се приеме [...]

Как ставаме непривлекателни без да го съзнаваме

Вторник, 09 Август 2016 / Към себе си
  Всеки се стреми да бъде уникален човек, грижовен и състрадателен. Но за някои хора нещата не стоят точно така. Те притежават някои лоши навици, грешни поведенчески модели, които ги правят непривлекателни, дори досадни, така че останалите се стремят да ги избягват. Доколкото това им е в [...]