Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Ще възстанови ли Байдън световното лидерство на САЩ?

Понеделник, 09 Ноември 2020 / Общество
299

 

46-ият президент наследява ситуация, при която доверието към Вашингтон е подкопано 

 

Избраният за 46-ти президент на САЩ последователно обеща да се откаже от изолационистката политика на предшественика си. Но за да възстанови истински лидерството на САЩ, той ще трябва да спечели отново доверието на отчуждените съюзници на Америка и да държи противниците си отговорни за действията им, пише Джо Шелтън за Дойче веле.

Джо Байдън обеща да възстанови лидерската роля на САЩ в света, като обърне едностранчивостта на администрацията на Тръмп и се фокусира върху дългогодишните международни съюзи. Той заяви, че неговата администрация ще издигне нивото на дипломацията и ще ръководи чрез "силата на примера", а не чрез "примера на силата".

Байдън наследява ситуация, при която съюзниците поставят под въпрос доверието в САЩ, а отношенията между Вашингтон и столиците по света са изпълнени с напрежение.

Новоизбраният президент обеща да поправи възможно най-много щети /нанесени от предишната администрация/, през първите 100 дни на поста, като отмени редица изпълнителни заповеди, подписани от президента Доналд Тръмп. Това са заповеди, нарушаващи международни споразумения и съюзи, които президентът твърди, са ощетяващи Америка по различни причини. Критиците твърдят, че тези действия са контрапродуктивни и че американският изолационизъм просто е позволил на Китай да разшири влиянието си в отсъствието на САЩ.

Ето няколко от най-големите обрати във външната политика, които избраният президент обеща да направи незабавно:

Съвместен всеобхватен план за действие (JCPOA)

Тръмп редовно се противопоставяше на JCPOA, по-известен като Иранската ядрена сделка, като „една от най-лошите сделки в историята“ и извади САЩ от споразумението на 8 май 2018 г. Той възстанови санкциите срещу Иран и всички, имащи бизнес с Техеран.

Подписано от Китай, Франция, Русия, Великобритания, Германия и Иран и от администрацията на Обама през 2015 г., сспоразумението гарантираше установяване на диалог и мониторинг на ядрената програма на Иран в замяна на икономически облекчения. Администрацията на Тръмп нарече споразумението слабо и вместо това продължи политиката, която определи като "кампания за максимален натиск".

Байдън заяви, че политиката на Тръмп е неефективна и послужила само за ескалация на напрежението. Той обеща да се присъедини отново към JCPOA, но ще отмени санкциите само след потвърждение за стриктното спазване на правилата на JCPOA от Техеран.

Байдън може да увеличи дистанцията между САЩ и регионалния противник на Иран и най-големия арабски съюзник на Вашингтон в Близкия изток - Саудитска Арабия. Тръмп ухажваше внимателно авторитарната монархия по време на управлението си, докато кралството играеше ключова роля в антииранския съюз на президента. Байдън може да стартира това дистанциране, като прекрати подкрепата на САЩ за непопулярната война на Саудитска Арабия в Йемен.

 

Парижко споразумение за климата

Байдън, избран отчасти заради обещанието да се бори с изменението на климата, постоянно заявява, че незабавно ще се присъедини към Парижкото споразумение за климата. Тръмп, който отрича климатичните промени изтегли САЩ от споразумението на 1 юни 2017 г., твърдейки, че то несправедливо облагодетелства Китай.

САЩ са вторият по големина замърсител в света след Китай и докато Тръмп аргументира позицията си от икономическа гледна точка, избирайки печалбите от употребата на изкопаеми горива пред опазването на околната среда, Байдън обеща да изгради чиста енергийна икономика с финансиране на амбициозни програми за намаляване на емисиите, които същевременно ще създадат много работни места.

 

Световна здравна организация

Администрацията на Байдън се ангажира незабавно да възсктанови подкрепата на САЩ за Световната здравна организация и да се стреми да ръководи усилията срещу пандемията. САЩ имаха голямо влияние в този важен орган за общественото здравеопазване, като осигуряваха цели 15% от бюджета й (Германия допринася с 5,6%). На 7 юли 2020 г. президентът Тръмп обяви, че САЩ ще се оттеглят от организацията - която, наред с други неща, координира глобалните тестове за ваксини до 6 юли 2021 г.

 

Обединените нации

Тръмп заплаши да напусне ООН, макар че досега САЩ са напуснали официално само две организации в рамките на органа: Съветът за правата на човека (UNHRC) и Организацията за образование, наука и култура (ЮНЕСКО). САЩ посочиха като причина несправедливото и едностранчиво отношение към съюзника Израел и в двата случая.

 

Световната търговска организация, НАТО и Сенатът

Други въпроси, чийто решение ще бъдат приоритет за Байдън, включват състоянието на международните търговски отношения, както и ролята на САЩ в органи като Световната търговска организация (СТО).

Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО) е мястото, където Байдън ще се стреми да срине някои прегради, появили се през последните четири години и да разшири сътрудничеството, но целите на външната политика на САЩ ще останат непроменени.

Въпросът е дали Байдън ще може да си върне доверието на партньорите и успешно да постигне заявените от него цели: „Повишаване на сигурността, просперитета и ценностите на Съединените щати, като се предприемат незабавни стъпки за обновяване на нашата собствена демокрация и съюзи, защита на икономическото ни бъдеще и още веднъж Америка да бъде начело, водейки света към справяне с най-неотложните глобални предизвикателства".

Байдън е заложил широки и амбициозни планове на много фронтове, но макар че някои от изпълнителните заповеди на Доналд Тръмп могат да бъдат отменени, без мнозинство в Сената всичко, което изисква одобрение от Конгреса, може да се окаже почти невъзможно за реализация.

Без съмнение първата най-тежка задача пред новия президент ще бъде да се изправи срещу коронавируса и икономическите последици, които той причинява.

Източник: БГНЕС 

 

Вижте още:

В какво се превръщат мечтите (речите)

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Джоузеф Байдън, Доналд Тръмп, САЩ, президент, политика

Street of Art

Ретро автомобили мерят сили в София

Четвъртък, 12 Май 2016 / Стил
  39 екипажа от 4 държави ще се състезават в тридневно рали със старинните си автомобили   39 автомобила на възраст от 77 до 30 години ще премерят сили в тридневното Ретро Рали България 2016. Състезанието започва утре в 17,30 пред хотел „Хилтън“ в столицата. В него ще [...]

Синята светлина краде от съня ни

Четвъртък, 07 Февуари 2019 / Хранене и Здраве
Шумът от различните устройства също е вреден за здравето   Случвало ли ви се е да се въртите с часове в леглото след тежък ден, в който не ставали от компютъра? Или децата ви да не искат да си легнат навреме, защото са прекарали много време в игра с таблети или телефони? Не, не си въобр [...]