Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Скандални заплахи към журналист в ефир

Петък, 06 Октомври 2017 / Общество
512
  • nova.bg

Медийни организации призоваха за бойкот на управляващите след като депутът Антон Тодоров и вицепремиерът Валери Симеонов заплашиха водещия Виктор Николаев

 

Асоциацията на европейските журналисти – България призова медиите да бойкотират силните на деня в знак на солидарност с колегата от Нова телевизия Виктор Николаев, към когото бяха отправени заплахи от управляващите по време на ефир. 

При водещия Виктор Николаев гостуваха депутатът от ГЕРБ Антон Тодоров и вицепремиерът и лидер на националистите от НФСБ Валери Симеонов. По време на разговора с Антон Тодоров, който разпалено говореше срещу президента Румен Радев за сделката с грипените, журналистът попита дали става дума за "шайка" - вероятно намек за книгата на сегашния депутат "Шайка - Бойко, Росен, Цецо и другите", публикувана по времето, когато беше критик на партията, която представлява в момента. 

"Много силни думи. Ще Ви изядат хляба. Тя и вашата колежка беше тръгнала в такава посока, ама гледам – липсва столчето ѝ. За такъв въпрос, аз ако съм шеф в телевизията, уволнявам", каза Антон Тодоров.

След това вицепремиерът Валери Симеонов се ядоса от разговора за назначенията в община Хасково - скандал, който тресе властта вече втора седмица заради обвинения за кадруване на депутата Делян Добрев в общината.  „Вие, например, също сте били назначен на временен договор, после са Ви го направили постоянен. Вижте колежката Ви, беше тук, а ето, останахте си сам", каза Валери Симеонов и продължи:  "Аз, ако бях злонамерен, сега щях да направя един "Викторгейт" за Вас утре и да го обявя например, същото е". 

"Считаме, че е редно българските медии да бойкотират силните на деня, които открито подлагат журналисти на натиск и демонстрират пренебрежение към свободата на словото, което е основен гарант за съществуването на едно демократично общество, пише в позиция на организацията. Изказванията са демонстрация на отношението на управляващите към медиите. Те не искат независими журналисти, които да бъдат коректив на властта, а статисти, които просто да предават посланията на силните на деня", посочват от АЕЖ.

"Заплахите в ефир и отсъствието на чувствителност към свободата на изразяване са престъпление и очакваме политиците да защитават тези свободи, а не да ги ограничават. Политическата класа в България се ползва с много нисък кредит на доверие от страна на българските граждани и поведение като това, демонстрирано в студиото на Нова телевизия, допълнително уронва авторитета на българските политици. Пренебрегването на свободата на словото е равносилно на неспазване на добрите международни стандарти и практики и допринася за лошия имидж на България на световната медийна сцена. Знаем, че българските журналисти ще продължат да работят за поддържането на високи стандарти в професията, част от които е да задават въпроси, важни за българското общество и да търсят истината", написаха от своя страна от Центъра за развитие на медиите.  

След разразилия се скандал от ГЕРБ се разграничиха от Антон Тодоров, като заявиха, че тезите, изразени в ефир, са негово лично мнение.  Самият Тодоров изпрати в късния следобед писмо до медиите, в което се извинява за поведението си. "В рамките на по-малко от десет дни съм обект на безпрецедентна атака за оплюване и дискредитация от среди, които никога няма да ми простят разкритията, направени за олигархията, задкулисието, Командирите им и техните бизнес и медийни обръчи. Ченгетата от ДС и РУМНО - също. Въпреки убеждението ми, че съм разбран напълно превратно и думите ми са изтълкувани абсолютно погрешно, аз държа да поднеса извинението си към Виктор Николаев. Правя го заради моя култ към свободата, правя го заради всичко онова, за което се боря повече от 28 години и заради създалата се истерия в определени среди от тази моя реплика, която смятам, че не беше коректно разтълкувана", написа Антон Тодоров.

 

Според последното проучване за свободата на словото на АЕЖ-България от 2017 г., 59,1% от отговорилите журналисти смятат, че външният натиск е сред най-големите заплахи за свободата на словото в страната, а 65% твърдят същото за вътрешния натиск. Проучването ще бъде представено на 17 октомври.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Заплаха, журналист, Виктор Николаев

StreetView

Коледното градче в Драма

Неделя, 10 Декември 2017 / Места
Всяка година в месеца на коледните чудеса гръцкият град заживява нов живот, за да ви срещне с героите и магията на коледния дух   Известният Коледен базар в Драма се провежда от 14 години и вече има своите традиции с мирис на канела и коледни звънчета. Когато пристигнете, ви посрещат м [...]

Кулата в леденото езеро

Неделя, 05 Март 2017 / Приключения
    Посвещавам този разказ на моя приятел и колега Александър Драганов, чието сърце е по-голямо дори от самия него   Принц Глациус потупа коня по шията, подканяйки го да тръгват. Айторен тъкмо пощипваше хилавата тревица, плахо пробила снежния покров и изпръхтя недоволно, [...]