Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Скандалът с лекарствата прерасна в обвинение срещу Илко Семерджиев

Понеделник, 03 Април 2017 / Общество
210
  • nova.bg

Той не отрича, че е настоявал в ИАЛ да бъде назначен определен човек, но твърди, че не оказвал натиск за това 

 

Специализирано звено "Антикорупция" - СГП обвини министъра на здравеопазването в престъпление против реда на управлението, съобщиха от прокуратурата. Той е обвинен в това, че на 24 март 2017 г. е заплашил с уволнение директор на Изпълнителна агенция по лекарствата към Министерство на здравеопазването, ако не назначи посочено от Илко Семерджиев лице за свой заместник.

Директорът на изпълнителната агенция проверил кандидата и установил, че той е собственик на дружества, занимаващи се с дейности в областта на здравеопазването. По този начин би имало конфликт на интереси с длъжността на заместник изпълнителен директор на Агенцията, е мотивът в жалбата. Според прокуратурата след като посоченият от служебния здравен министър човек не е назначен, на 24 март 2017 г. Илко Семерджиев на висок тон заплашил директора на Агенцията, че ако не назначи посоченото от него лице, ще го уволни.

 

Заплахи и обвинения

 

Според свидетеля думите му били: "Мога да Ви уволня, мога и да ви направя други неща". Разследването продължава, а Семерджиев е с мярка за неотклонение „Подписка“, съобщиха от прокуратурата.

В отговор здравното министерство разпространи позиция на Семерджиев, в която се посочва, че след встъпването му в длъжност той установява, че от аптечния сектор постъпват множество сигнали за недостиг на инсулин, антикоагуланти, противоепилептични, противоревматични и други лекарства. „И към момента граждани продължават да подават информация, че в техните населени места доставките на инсулин от много време са нередовни или дори липсват. Основните причини са т.нар. „изкупвачески“ дейности и паралелен износ. Това е свидетелство, че Изпълнителната агенция по лекарствата не е изпълнила добре своите функции. Проверка установи, че от години ИАЛ се управлява еднолично и без заместник – директор. В разговор през м. февруари с директора на ИАЛ - Асена Стоименова, предложих кандидатура за заместник – директор, а впоследствие изисках да се извършат съвместни проверки на ИАЛ, НЗОК и НАП по инициатива на МЗ“, посочва Илко Семерджиев.

Той уточнява, че не е искал оставката на директора на ИАЛ, както и че й е дал възможност да не назначава посочения от него човек, ако установи конфликт на интереси.

 

Недостиг на лекарства 

 

През миналата година проверка на КЗК за картел на пазара на лекарства установи, че съществуват сериозни рискове за дефицит на лекарства, в това число и животоспасяващи за потребителите на българския пазар. Причината е в липсата на подходяща регулация на паралелния износ на лекарствени продукти, което води до значителното му увеличаване за страните от ЕС.

Призовката от Софийската градска прокуратура получих един ден след като МЗ официално оповести на сайта си, че вследствие съвместните проверки с Националната здравноосигурителна каса и Националната агенция по приходите за изкупваческата търговия с дефицитни медикаменти, сигналите за недостиг на лекарства са намалели с около 70 процента, пише още Семерджиев.

От своя страна говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова обяви, че има свидетели на заплахата с уволнение, отправена от Семерджиев към Асена Стоименова.

Нито прокуратурата, нито здравният министър обаче посочват името на човека, за чието назначение става въпрос. Прокуратурата обаче имала данни, че двамата се познавали от доста време и били в добри отношения.

Разследването е започнато веднага след изборите – на 27 март и е под надзора на двама прокурори от спецзвеното "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура.

Разпитани са 4-има свидетели до момента. "От събраните доказателства колегите са убедени, че има доказано престъпление срещу реда на управлението по член 269, алинея 1 от НК- за упражнена принуда срещу орган на властта да изпълни нещо по служба", подчертава Арнаудова. Не са използвани СРС-та, но има гласни доказателства на свидетели на разговора между Семерджиев и директора на агенцията.

Ако обвиненията се докажат, Семерджиев може да получи наказание "лишаване от свобода" до 6 години.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

лекарства, ИАЛ, Прокуратура, Илко Семерджиев, обвинение

StreetInside

20 знака, че сте тук да промените света

Понеделник, 18 Юли 2016 / На предела
  Човешкият вид еволюира стремително в днешния свят и много хора чувстват, че те са тук, за да променят света   Ако сте запознати с културата на маите, вие знаете, че те са съществували преди хиляди години и са предсказали много бъдещи събития точно. Ключов за тези прогнози бил те [...]

Загадъчни катастрофи: Летящите чинии в Розуел

Неделя, 30 Декември 2018 / На предела
През 1947 година е първият документиран случай на инцидент с НЛО, при който са открити и тела   Документираните случаи на странни явления с неидентифицирани летящи обекти са хиляди в последните години. Голяма част от тях наистина не могат да бъдат обяснени научно. Така остава въпросът [...]