Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Скоростен коридор ще свърже Солун и Русе

Сряда, 06 Септември 2017 / Общество
227
  • Пресцентър на правителството
  • Пресцентър на правителството
1 / 2

България и Гърция подписаха меморандум за изграждане на ЖП-връзка между Егейско, Черно море и река Дунав

 

Министрите на транспорта на България Ивайло Московски и на Гърция Христос Спирдзис подписаха меморандум за развитието на железопътната връзка „Солун-Кавала-Александруполис-Бургас-Варна-Русе”.

Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа. Включено е изграждането на двойна електрифицирана жп линия с внедрена ERTMS система за управление на железопътния трафик.

На българска територия новият коридор обхваща участъците от жп линиите гръцка граница – Свиленград – Димитровград – Ст. Загора – Карнобат – Бургас, Карнобат – Синдел – Варна и Русе – Синдел – Варна. В него са включени и изграждането на два нови мултимодални терминала във Варна и Русе. Българската част от съвместния мултимодален коридор с Гърция е на стойност около 1,07 млрд. евро.

С изграждането на коридора ще се постигне пълна мултимодалност чрез комбиниране на пътен, железопътен, воден и речен транспорт. Проектът е с висока добавена стойност, като се очаква да привлече големи инвеститори от Близкия и Средния Изток, Китай, Русия и други големи пазари, съобщиха от правителствения пресцентър.

Премиерът Борисов изрази увереност, че проектът ще бъде защитен пред Европейската комисия и ще се превърне в добро съоръжение в бъдеще. „С Алексис можем да играем важна роля за обща Балканска политика, която да се води“, добави министър-председателят. Той изтъкна, че през октомври ще бъде поискана среща с председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер, на която да бъдат представени идеите за развитие на региона и да се търси подкрепа.

По повод на предстоящото българско председателство на Съвета на ЕС, премиерът Борисов отбеляза, че страната ни гледа на него като на Балканско председателство. „Имаме рядък шанс да покажем, че има политически елити, разумни хора, които ще спрат противоречията и Балканите от барутен погреб да станат проспериращ регион“, каза министър-председателят Борисов. По думите му, когато Европа е единна, има просперитет. „Историята си е история, всеки държи на националните си ценности и приоритети, но сега сме част от европейското семейство, а други балкански държави искат да отидат там. Може да не сме идеални, но сме в пъти по-добре отколкото преди 10 години и сме изключително надеждна граница на ЕС“, изтъкна премиерът Бойко Борисов.

Договорът е силен лост за движението в региона като цяло. Това е голяма стъпка, така че балканските страни да са европейско пространство на сигурност и стабилитет“, изтъкна Алексис Ципрас. Той добави, че меморандумът предвижда и съвместно дружество да управлява жп линията, като за първи път се следва тази процедура за реализирането на инфраструктурен обект. Гръцкият премиер отбеляза, че се откриват нови хоризонти и на енергийната карта на Европа, като добави, че предстои да се разискват тези теми на ниво министри.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

скоростен коридор, жп връзка, Солун, Кавала, Алекнадруполис, Бургас, Варна, Русе, България, Гърция

Street of Art

Отиде си Джордж Майкъл

Понеделник, 26 Декември 2016 / Под прожектора
Предполага се, че е починал от сърдечна недостатъчност в дома си    Британският музикант Джордж Майкъл почина на 53-годишна възраст в дома си на Коледа, съобщиха световните агенции. Възможно е легендарният британски музикант да е починал от сърдечна недостатъчност, пише Billboard, [...]

Зеленият чай – чудо в чаша

Вторник, 17 Януари 2017 / Хранене и Здраве
  16 ползи за здравето от древната запарка В Древен Китай познавали ползите от зеления чай върху здравето и често го използвали с медицинска цел. Той бил първо средство срещу главоболие и депресия. Зеленият чай се произвежда от листата на растението Camellia Sinensis със специална обра [...]