Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Скритите дефицити в бюджета

Вторник, 05 Декември 2017 / Общество
198
  • pixabay.com

Това, което и управляващи и опозиция избягват да коментират, са скритите дефицити, които рано или късно трябва да се покрият от данъкоплатците. Такива са скритите дефицити в определени системи, като например дълговете в енергетиката - БЕХ, или в транспорта - БДЖ.

Скритите дефицити се формират основно от натрупани задължения в здравната система (дълговете на болниците са над 500 млн. лева, дефицитът в НЗОК – около 280 млн. лева), енергетиката (около 1 млрд. лева задължения на БЕХ) и транспорта (натрупаните през годините задължения на БДЖ са около 800 млн. лева).

В НЗОК и НОИ се очаква да изплуват догодина също скрити дефицити, като например задълженията към европейски здравни каси и нарастването на инвалидните пенсии.

Частните пенсионни фондове, които не успеят да се издължат към пенсионерите също създават рискове за държавния бюджет в бъдеще. Увеличават се скритите дефицити на общините, които все повече задлъжняват. (Просрочените задължения на общините към края на септември са в размер на 162,7 млн. лв., като такива имат 140 общини – бел. ред. )

Все по-често фалират общини и общински болници, а финансовите проблеми на общините са заплаха за бюджета. Бюджетът е миниран от скрити дефицити и тези проблеми не могат да се прикриват още дълго. Ако не се покрият тези скрити дефицити, съществува риск в един момент те да доведат до преки бюджетни разходи с цената на спешни и скъпи дългове за държавата. Така че държавният бюджет за 2018 г. е непълен и трябва да се допълни.

 

Вижте още:

В Бюджет 2018 отново няма реформи

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

дефицит, бюджет, държавен дълг

Street of Art

Queen + Adam Lambert все пак са добра комбинация

Петък, 24 Юни 2016 / Под прожектора
  След десетилетия очакване българските фенове на Queen все пак видяха британската рокгрупа в България   Макар и само с двама от оригиналния си състав - Брайън Мей и Роджър Тейлър, Queen показаха, че пазят наследството на легендарния си фронтмен. Изборът им да направят к [...]

Обичате ли да ходите по вода

Петък, 17 Юни 2016 / Под прожектора
Христо Явашев построи 3 км „плаващи кейове“ за 15 млн. евро    Ходене по вода. Това е последният проект на прочутия артист Христо Явашев – Кристо. Намира се на езерото Изео в Серевна Италия и е мечта на Кристо от 1970-та година.  „Това е проект, който [...]