Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Скритите дефицити в бюджета

Вторник, 05 Декември 2017 / Общество
229
  • pixabay.com

Това, което и управляващи и опозиция избягват да коментират, са скритите дефицити, които рано или късно трябва да се покрият от данъкоплатците. Такива са скритите дефицити в определени системи, като например дълговете в енергетиката - БЕХ, или в транспорта - БДЖ.

Скритите дефицити се формират основно от натрупани задължения в здравната система (дълговете на болниците са над 500 млн. лева, дефицитът в НЗОК – около 280 млн. лева), енергетиката (около 1 млрд. лева задължения на БЕХ) и транспорта (натрупаните през годините задължения на БДЖ са около 800 млн. лева).

В НЗОК и НОИ се очаква да изплуват догодина също скрити дефицити, като например задълженията към европейски здравни каси и нарастването на инвалидните пенсии.

Частните пенсионни фондове, които не успеят да се издължат към пенсионерите също създават рискове за държавния бюджет в бъдеще. Увеличават се скритите дефицити на общините, които все повече задлъжняват. (Просрочените задължения на общините към края на септември са в размер на 162,7 млн. лв., като такива имат 140 общини – бел. ред. )

Все по-често фалират общини и общински болници, а финансовите проблеми на общините са заплаха за бюджета. Бюджетът е миниран от скрити дефицити и тези проблеми не могат да се прикриват още дълго. Ако не се покрият тези скрити дефицити, съществува риск в един момент те да доведат до преки бюджетни разходи с цената на спешни и скъпи дългове за държавата. Така че държавният бюджет за 2018 г. е непълен и трябва да се допълни.

 

Вижте още:

В Бюджет 2018 отново няма реформи





Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

дефицит, бюджет, държавен дълг

Street of Hope

Когато не искаш да си елф

Вторник, 24 Януари 2017 / Гласът на детето
Хиляди деца не искат да ходят на училище заради подигравките на съучениците си   Тормозът е едно от най-болезнените неща, които човек може да преживее. Според изследване на Университета Йейл, жертвите на тормоз много по-често мислят за самоубийство, отколкото хора с други проблеми. ABC [...]

Местата в гимназиите намаляват още

Понеделник, 06 Юни 2016 / В клас
  Към много от професионалните училища просто няма интерес    Свободните места и специализираните паралелки в гимназиите за завършилите седми клас намаляват за поредна година. Ако през 2015/16 г. профилираните и професионални гимназии у нас са обявили прием за 36 хил. уч [...]