Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Скритите дефицити в бюджета

Вторник, 05 Декември 2017 / Общество
250
  • pixabay.com

Това, което и управляващи и опозиция избягват да коментират, са скритите дефицити, които рано или късно трябва да се покрият от данъкоплатците. Такива са скритите дефицити в определени системи, като например дълговете в енергетиката - БЕХ, или в транспорта - БДЖ.

Скритите дефицити се формират основно от натрупани задължения в здравната система (дълговете на болниците са над 500 млн. лева, дефицитът в НЗОК – около 280 млн. лева), енергетиката (около 1 млрд. лева задължения на БЕХ) и транспорта (натрупаните през годините задължения на БДЖ са около 800 млн. лева).

В НЗОК и НОИ се очаква да изплуват догодина също скрити дефицити, като например задълженията към европейски здравни каси и нарастването на инвалидните пенсии.

Частните пенсионни фондове, които не успеят да се издължат към пенсионерите също създават рискове за държавния бюджет в бъдеще. Увеличават се скритите дефицити на общините, които все повече задлъжняват. (Просрочените задължения на общините към края на септември са в размер на 162,7 млн. лв., като такива имат 140 общини – бел. ред. )

Все по-често фалират общини и общински болници, а финансовите проблеми на общините са заплаха за бюджета. Бюджетът е миниран от скрити дефицити и тези проблеми не могат да се прикриват още дълго. Ако не се покрият тези скрити дефицити, съществува риск в един момент те да доведат до преки бюджетни разходи с цената на спешни и скъпи дългове за държавата. Така че държавният бюджет за 2018 г. е непълен и трябва да се допълни.

 

Вижте още:

В Бюджет 2018 отново няма реформи

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

дефицит, бюджет, държавен дълг

StreetView

На гости на непознати

Понеделник, 30 Април 2018 / Приключения
Couchsurfing – начинът да видите много места по света и да срещнете нови и различни хора   Ана и Богдан са двойка от Украйна и пътуват из Азия повече от година. Те пътуват през Русия, Казахстан, Узбекистан, Таджикистан, Киргизстан, Монголия, Китай, Виетнам, Лаос, Камбод [...]

В Шри Ланка e домът на Буда

Събота, 19 Май 2018 / Места
Островът с форма на сълза  ще оправдае всичките ви представи за райско кътче   Безкрайни лазурни плажове, топъл климат, архитектура, разказваща история и домашна храна. Шри Ланка съчетава модерното и древното, девствената природа и историята на будизма.  Официално Демократиче [...]