Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Слаб контрол над властта и върховенство на закона в България

Неделя, 06 Ноември 2016 / Общество
1144
  • manager.bg

По корупция България е на 79-то място, а по това доколко реално правителството е ограничавано и контролирано, е на 80-то 

 

Върховенството на закона в България остава сред най-слабите в ЕС, твърди годишният докладна неправителствената организация "Световен проект за справедливост" (World Justice Project или WJP), съобщи "Дневник".

От анализираните 113 държави по света страната ни се е изкачила с една позиция спрямо миналата година до 53-о място. Но то е последното сред включените в тазгодишната класация 24 държави от ЕС и Северна Америка и страните от Европейското споразумение за свободна търговия, каквато е Норвегия.

В тази група критикуваната през последните години за засилващи се авторитарни и антидемократични тенденции Унгария е на 49-о място. Румъния е на позиция 32, а Гърция - на 41.

 

 

Съседи и доходи

 

България е само една позиция преди Македония (54), където вече две години продължава тежка институционална и политическа криза. От съседите Сърбия (74) е оценена като страна с доста по-слабо върховенство на закона, а Турция е на 99-о място, което означава, че авторите на индекса я оценяват по-ниско от Русия (92) или Узбекистан (93).

В групата държави, подбрани според това, че населението получава средни доходи в горната част на тази мярка, се вижда, че България стои по-зле от страни като Босна и Херцеговина (50), Ботсвана (45) или Сейнт Винсент и Гренадин (37).

 

Фактори и слабости

 

За по-добро обяснение защо така са подредени страните са изработени 8 фактора: Ограничения върху дейността на правителството, Отворено управление, Ред и сигурност, Гражданско правосъдие, Наказателно правосъдие, Отсъствие на корупция, Основни права и Прилагане на регулациите.

Резултатът е, че България не попада в челната третина от класацията по нито един от факторите, а по два от тях - Отсъствие на корупция и Ограничения върху дейността на правителството, е в последната третина (държавите от 79 до 113 позиция).

По корупция България е под №79, а по това доколко реално правителството е ограничавано и контролирано, е на 80.

 

Слаб контрол над властта

 

Докато страната има лоша репутация за корумпираност от години, интересни са критериите за втората проблемна категория - в тях попадат институционалната способност управляващите да бъдат контролирани и проверявани от парламента, правосъдната система, независима Сметна палата или агенции за одит, ефективността на неправителствения сектор, медиите и гражданското общество, както и дали на представители на властта се търси отговорност за злоупотреби. По всички тези фактори България е оценена по-лошо от Киргизстан, Мянмар, Кения, Малайзия и Замбия.

В останалите фактори страната е в средната третина анализирани държави на позиции около 43-51. Но по Наказателно правосъдие България е на ръба да отпадне и от тази група, защото е на позиция 70 - в компанията на Нигерия, Замбия, Инди и Танзания.

Факторът включва критерии като наказателно разследване, ефективност на местата за задържане и дали системата за наказателно правораздаване е безпристрастна, свободна от корупция и външно влияние, както и дали в процедурите и процесите са защитени правата на обвинените.

От всички критерии, засягащи дейността на правораздавателната система, най-слабият резултат на България е свързан с неоснователното бавене на разследванията и съдебните процеси в гражданското правосъдие, както и с ниската ефективност и наличието на корупция при наказателното.

 

Къде е най-силно върховенството на закона


(максималният показател на индекса е 1)
1. Дания - 0.89
2. Норвегия - 0.88
3. Финландия - 0.87
4. Швеция - 0.86
5. Холандия - 0.86
6. Германия - 0.83
7. Австрия - 0.83
8. Нова Зеландия - 0.83
9 Сингапур - 0.82
10. Великобритания - 0.82
...
53. България - 0.54

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

закон, контрол над властта, Световен проект за справедливост

StreetView

Сватба на остров Бали

Събота, 02 Април 2016 / Места
Красимир Георгиев и Дарина Гаджурова са психолози. Краси използва в терапията си различни дихателни техники и хипноза, а Дарина се занимава и с йога. Обичат да пътуват и да откриват по нещо от себе си на всяко ново място. За приключението да се оженят в Индонезия ни разказва Дарина:   О [...]

Ще оцелеят ли коралите?

Неделя, 09 Юли 2017 / Места
Големият бариерен риф остана извън списъка на застрашените обекти на ЮНЕСКО   Най-голямата коралова система, дом за огромен животински свят, образуван преди 20 млн. години, Големият бариерен риф е “събрал” 900 острова и 2900 рифа с дължина от 2600 км и площ от близо 350 хил [...]