Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Слагат край на дълговото робство

Сряда, 22 Юли 2020 / Общество
208
  • pixabay.com

Въвежда се 10-годишна абсолютна давност за несъбираемите дългове

 

След много неуспешни опити да бъдат гласувани законови текстове, които да сложат край на фигурата на вечния длъжник, срещнали съпротива при всички досега управлявали партии, за пръв път има шанс хората, които от години не могат да плащат дълговете си и техните наследници, да получат шанс да изплуват от дълговото робство.  

Парламентът прие на първо четене въвеждането на 10-годишна абсолютна давност за събиране на задължения от физически лица. Промените в Закона за задълженията и договорите предвиждат с изтичането на този период да се погасяват всички вземания срещу физически лица, освен в случаите, когато задължението е отсрочено и разсрочено. Мярката няма да важи за задължения на еднолични търговци, както и за дългове, произтичащи от непозволено увреждане и неоснователно обогатяване.

„Дългът, който е взело едно лице, се прехвърля след това като наследство на неговите деца и тази дългова верига няма край. Ние сме единствения случай в ЕС, при който няма никаква защита на длъжника по отношение на времето или на процедура, която да му позволи да продължи живота си, след като се е опитал да издължи задълженията си към своите кредитори”, заяви Искрен Веселинов, депутат от „Обединените патриоти”, цитиран от Нова.

С въвеждането на 10-годишната абсолютна погасителна давност няма да се промени действащият режим за 3 и 5-годишна давност и длъжниците ще могат да се възползват от нея. Защитени са в достатъчна степен и интересите на кредиторите предвид дългия срок, в който могат да съберат вземанията си, смятат вносителите. 

Срещу инициативата са от правосъдното и финансовото министерство, които смятат, че заради дълго продължаващите изпълнителни производства, кредиторите няма да имат шанс да съберат вземанията си. Опасенията срещу промените са, че възможността за отписване на вземания по давност това ще стимулира недобросъвестните длъжници да поемат задължения, без намерение да ги изпълняват.

По данни на вносителите дългогодишните производства за несъбираеми заеми са над 600 000. Много от хората, които са в това положение, предпочетоха да емигрират от България, за да могат да получават някакви сносни доходи зад граница, където съдия-изпълнителите не ги преследват”, мотивира предложението депутатът от ОП Искрен Веселинов. Той смята, че 10 години са достатъчен срок за кредитора, за да се удовлетвори от доходите и имуществото на длъжника. „Ще намерим необходимия баланс, за да не останат негативите само у кредиторите”, обеща Веселинов.

 

Вижте още:

Евтините заеми днес стават скъпи дългове утре

Пореден опит за спасяване на вечните длъжници

Ограничават таксите на съдебните изпълнители

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

давност, несъбираеми дългове, заеми, кредити, длъжници, финанси

StreetInside

Как мислят успешните хора

Сряда, 29 Юни 2016 / Кариера
"Оптимизмът е вярата, която води до постижение. Нищо не може да се направи без надежда и увереност. " Хелън Келър     Как може някои хора да постигнт целите си, очевидно без никаква борба, и в същото време да имат спокойна усмивка на лицето си? Замисляли ли сте за това? Изглежда, [...]

Обучението или заплатата? Не, кариерата

Понеделник, 17 Април 2017 / Кариера
Защо кандидатите за работа пренебрегват обучението,  което им предлага работодателят?    Кариерно развитие, заплащане, възможности за обучение, локация и социални придобивки. Така кандидатите за работа подреждат факторите, които определят решението им при избора на работодател [...]