Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

След 12 години българите ще живеят в 6 града

Четвъртък, 18 Октомври 2018 / Общество
490
  • За 10 години българите са намалели с 1 млн. души

През 2030 г. ромите ще са 22% от населението на страната

 

До 2030 година половината от населението на България ще живее в шестте големи града – София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора, а 60% от територията на България ще се превърне в така наречената „демографска пустиня” до 2030 г. Ако сега всяко пето населено място няма хора под 16 години, то в следващото десетилетие това ще се отнася за 40% от селищата.

Това показват данните от изследване, изготвено по поръчка на фондация „Фридрих Еберт”. Проучването беше представено от доц. Надежда Илиева и доц. Георги Бърдаров, зам.-декан на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

„Нашето изследване цели да разбули демографските клишета и да покажем, че не трябва да изпадаме в паника. В страната няма ниска раждаемост. Да, ако я сравняваме преди 100 или 200 години е ниска. В момента този показател е в рамките на европейските норми. Страната ни е с нормална раждаемост”, заяви доц. Бърдаров, цитиран от БГНЕС.

Това обаче не променя факта, че само за 10 години българите са намалели с 1 милион души. По официални данни ромите са 325 000, а неофициално три пъти повече. Очакванията са до 2030 година да станат 1,2 – 1,3 млн. или 22% от населението.


„От списъка с население места ще отпаднат между 870 и 900 селища до 2030 година. Проблемът е, че се достига до такава степен на депопулация, в която населението няма да може да се възпроизвежда по естествен път”, заяви Надежда Илиева от БАН.

 

Вижте още:

България продължава да се топи

България е обезлюдена до катастрофа

Трудно е да успееш, ако всички си тръгват

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

демографска криза, обезлюдяване, намаляване на населението, депопулация

Street of Art

Вечните дънки

Понеделник, 27 Юни 2016 / Стил
  Какви са модните тенденции през тази година   Лятото е сезонът на ефирните материи, късите поли и ...скъсаните дънки. Дънките не излизат от гардероба ни дори в топлите месеци. А тенденциите тази година ни връщат отново в 70-те години и към моделите с дължина 7/8. През тази годи [...]

„Формата на водата“ с най-много награди „Оскар“

Понеделник, 05 Март 2018 / Под прожектора
Франсис Макдорманд спечели приза за главна женска роля, а Гари Олдман за главна мъжка роля   Филмът„Формата на водата“ триумфира на 90-ата юбилейна церемония по раздаването на наградите „Оскар“. Продукцията на мексиканеца Гийермо дел Торо заслужи статуетката в г [...]