Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

След 9 дни в неизвестност 12-годишният Александър беше открит

Събота, 19 Ноември 2022 / Общество
179

Детето с аутизъм обедини хора от цялата страна

 

След 9 дни издирване и точно, когато много от хората започнаха да губят вярата си, че чудо е възможно, 12-годишният Александър от Перник беше открит. Случайно, при поредното претърсване на труднодостъпна местност на 7 км от мястото, на което изчезна. От доброволци, които участваха в издирването му от първия ден.

Сашко, който е с аутизъм, изчезна на 11 ноември по време на разходка в района на Профилакториума край Перник. Баща му е трудноподвижен заради ДЦП, а детето хиперактивно, което и преди е ставало причина да се изгуби и да бъде намиран на километри от дома си. Този път обаче от детето нямаше следа повече от седмица, което стана причина за спекулации и обвинения, включително и към родителите му.

Появиха се и опасения дали Александър не е бил отвлечен. А след като много от доброволците започнаха да се отказват, баща му обяви награда от 100 000 лева за онези, които му помогнат да си върне сина.

Ден по-късно, детето беше намерено от представители на доброволческия отряд. Бил е в безпомощно състояние, бос, охлузен, с мокри дрехи, дехидратиран, но жив!

Сега детето е в „Пирогов” за подробни прегледи от специалисти и ще остане в столичната болница в следващите дни.

Героите, открили детето, са Милко Михалков и Веселин Георгиев от Клуба по пара и делтапланеризъм в Перник. Те казаха, че детето е оцеляло, защото се е борило. Обясниха, че планината в района е много трудна, само от южната страна има над 20 дерета.

Мъжете разказаха, че са набелязали почти непроходими зони, решили да ги проверят и успели.

Доброволците бяха категорични, че не искат парична награда.

Окръжната прокуратура в Перник увери, че разследването продължава по всички версии, включително отвличане. Предстои назначаване на експертизи, в това число съдебномедицинска за състоянието на момчето, прекарало 9 дни в неизвестност.

Новината, че Сашко е открит жив и в добро състояние, беше чакана от всички българи, които в последните 9 дни се вълнуваха за съдбата на детето. Александър обедини всички добри хора и показа, че в България има огромна обществена енергия, която може да спасява. Но също така, стана причина повече хора да разберат какво представлява аутизма и какви проблеми срещат семействата на деца с подобни нарушения. И въпреки че в началото имаше фрази като „болен от аутизъм“, медиите бързо коригираха начина, по който говорят за състоянието на дететои дадоха гласност на проблемите в обществото ни, свързани с адаптацията и социализациятана децата като Сашко.

„Факт е, че в Перник дойдоха хиляди души, които с цялото си сърце търсеха Сашко и знаете ли, кое е най-хубавото: БЪЛГАРИЯ ЩЕ Я БЪДЕ, защото доброто е живо и го видях със собствените си очи, а сега гледам как непознати хора, обединени от каузата, се целуват и прегръщат. Душата ми прелива от гордост и нека доброто винаги побеждава, а Бог да пази децата на България!“, написа в социалната мрежа доброволката Илияна Миленова.

 

 

Как работи мозъкът на хиперактивните деца и аутистите?

Страхът на майката на дете с аутизъм

От какво се причинява аутизмът – актуални научни факти и предположения

Присъдата аутизъм

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Александър, Перник, аутизъм, изчезнало дете

Street of Hope

Моят лечител, кучето

Вторник, 09 Януари 2018 / Гласът на детето
Канистерапията се използва широко при терапия на деца с аутизъм   Хората, които обичат и отглеждат кучета, нямат нужда да бъдат убеждавани колко много помага присъствието на домашния любимец. Кучето обаче е много повече от приятел. Така например, човек, който страда от Алцхаймер, може д [...]

Отровната родителска любов създава хора без характер

Сряда, 10 Юли 2019 / Родители
Осигурявайки всичко на детето, го превръщаме в консуматор     У всекиго от нас е заложено да иска най-доброто за детето си. Но най-доброто за кого и по какви стандарти? Ще започна оттам, че има два противоположни типа родителство - неглижиращо и родителството на преобгрижване. За [...]