Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

След Brexit идва Lexit

Неделя, 26 Юни 2016 / Общество
963
  • БГНЕС

 

Кутията на Пандора е отворена

 

Лондон независим! Садик Хан президент! Да живее Lexit (Лондон exit)! Започна като шега и остава химера. Въпреки това петиция с искане за независимост на британската столица, за да остане в ЕС, събра вчера повече от 130 000 подписа, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

„Тръгна като шега, като вик на безсилие и отчаяние. Очаквах да събера най-много 100-200 подписа. Направо не ми го побира главата“, обяснява инициаторът на петицията Джеймс О`Мали, 29-годишен автор и журналист на свободна практика. Подписката, стартирала след обявяването на резултатите от референдума, настоява кметът на Лондон Садик Хан „да обяви Лондон за независим от Обединеното кралство и да внесе кандидатурата му за членство в Евросъюза“.

„Мисия невъзможна? Да, но доскоро също се смяташе, че “Брекзит“ е невъзможен“, отговаря Джеймс О`Мали, който, насърчен от успеха на петицията си, вече възнамерява да поиска повече правомощия за град Лондон.

Призивът му не е изолиран. Друга петиция „За оставането на Лондон в Европейския съюз“ събра 16 000 подписа в събота до обед. Акаунт в Туитър Twitter @London_Stays също е подел борба в този смисъл.

 

 

Тези инициативи показват една проста истина: докато Великобритания с 51,9% се обяви за “Брекзит“, 60% от лондончаните се произнесоха за оставането в ЕС. Това число обхваща голям Лондон, който се простира върху 1500 кв. км и обхваща селски и полуградски зони. В централните райони на космополитния мегаполис подкрепата за ЕС надхвърля 75%. Самият Садик Хан публикува още в петък комюнике, в което иска Лондон да бъде асоцииран в преговорите за излизане от ЕС и „да остане член на общия пазар“.

Извънредно важно е Лондон да има глас в предоговарянето, както и Шотландия и Северна Ирландия, заяви той. Обръщайки се към европейските имигранти, той ги увери, че „винаги са добре дошли в Лондон“. Град-свят от 8,6 милиона жители, от които 37% са родени в чужбина, Лондон е смятан от мнозина за отделна страна. „Лондон е космополитен град, несравним с останалата част на страната, където не искат имигранти. Тук човек не се чувства отхвърлен“, свидетелства Кармен Мартинес, 43-годишна испанска, установила се в британската столица.

„Лондончани са различни от останалата част на страната. Чувствам се най-напред лондончанка, после европейка и след това британка“, обяснява Бевърли Дейвид, на 33 г., занимаваща се с издирване на пуснати под гаранция и избягали затворници. Мнозина бяха бесни срещу водача на лагера Brexit. Бившият кмет на Лондон Борис Джонсън се появи за пръв път в петък и бе освиркан и наречен „предател“ на входа дома си в квартал Айлингтън . “Срам за теб, Борис, срам!“ - извика изнервен велосипедист, опитвайки да прегради пътя му. Лондон е разочарован от Brexit, защото в него е един от главните финансови центрове в света, отстояващ глобализацията и свободния пазар. 

Икономиката на столицата е толкова зависима от финансовия сектор, а той самият зависи от нашия привилегирован достъп в общия пазар и затова лондончани неизбежно гледат на референдума по различен начин – написа лондонският всекидневник „Ивнинг стандард“. „Подкрепям Lexit, нека Лондон напусне Великобритания и остане член на ЕС, за да се превърне в благоденстващ град-държава като Сингапур“, написа в Туитър с хаштаг „Да напуснем малката Англия“ Марк Мидълтън, съдружник в архитектурно бюро.

БГНЕС

Вижте още:

Ще даде ли заден ход Великобритания

Какви са икономическите последици от Brexit 

Целият свят сега Острова гледа

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Великобритания, ЕС, референдум, Лондон

Street of Art

Ходете поне 10 минути на ден

Петък, 17 Юни 2016 / Хранене и Здраве
Две минути движение на всеки час намаляват риска от съдови заболявания   Всички сме чували колко е полезно да се движим повече и съответно препоръката, че даже да не ни остава време за редовни тренировки, пак трябва да се опитваме поне да ходим пеша при всеки удобен случай.И най-м [...]

Как да изберем козметика за защита от слънцето

Сряда, 19 Юни 2019 / Стил
Слънцето е най-силно и опасно през юни   През последните години българинът все повече се интересува от правилна слънцезащита и предпазване на кожата от влиянието на вредните UV лъчи. Сега, когато първите летни дни вече са факт, информацията за UV, UVA + UVB или просто „слънчеви&ld [...]