Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Служебният кабинет пише нови правила за интеграцията на бежанци

Петък, 31 Март 2017 / Общество
184
  • newspaper.bg

Целта на промяната в 12 без 5 била да се създаде действащ механизъм, който да гарантира изпълнението на международните договорености и споразумения с ЕС

 

Служебният кабинет отмени наредбата за интеграция на бежанците на извънредно заседание в късния следобед днес. Това става на фона на обещанието, че България ще приеме нови 50 бежанци от Турция и с аргумента, че приетата през август миналата година наредба за интеграция не работи. Причината е, че нито до момента нито една община не е пожелала да сключи споразумение и да приеме на своя територия бежанци. Служебният кабинет поема ангажимента да приеме нова наредба до края на следващата седмица.

Действията ни са напълно съгласувани с президента Радев, каза служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов след заседанието на Министерски съвет.

Според служебния социален министър Гълъб Донев всички министри и служби, които имат отношение към интеграцията, са стигнали до извода, че в сегашната наредба нямало действащи механизми. В документа имало пропуски, свързани с критериите, по които се определя доколко хората, получили закрила, изпълняват условията за интеграция.

В новата наредба ще бъде записано, че всички общини ще са длъжни да издават необходимите документи за регистрация на вече получили статут бежанци. Така трябва да се избегнат случаи като този в Белене, където кметът на общината отказа да издаде документи на семейство от Сирия с официален бежански статут.

Целта била да се създаде действат механизъм, който да гарантира изпълнението на международните договорености и споразумения с ЕС, обясни социалният министър Гълъб Донев. Според него новата наредба ще бъде така направена, че "от първия ден, когато получат статута, трябва да получават помощи". Санкциите ще са, че ако чужденец откаже интеграционни дейности, той ще бъде лишен от помощи.

Срещу вече отменената наредба за интеграция на бежанците се обяви БСП още по време на предизборната кампания за изборите за президент през октомври 2016 г. Левицата поиска действието на наредбата да бъде спряно, защото не трябвало общините да плащат осигуровки на получилите бежански статут безработни чужденци, докато в същото време вноските на безработните българи не се плащат. В отменената наредба беше записано задължение на общините да осигуряват жилища, места в детските градини и училищата, обучение по български език и здравно осигуряване на бежанците, които са приели на своя територия, но нито една община не пожела да сключи споразумение.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

интеграция на бежанци, наредба за интеграция, служебно правителство, Гълъб Донев

Street of Hope

Облечете тръшкането в думи

Четвъртък, 23 Юни 2016 / Родители
  Опитите на детето да се наложи са важни за изграждането му като личност, а негодуванието е част от тях   Много родители са ме питали как да се справят с тръшкането и има ли разлика в причините, които стоят зад това детско поведение в различните етапи от развитието. Да, има разли [...]

Време с децата: Феята на зъбките

Четвъртък, 03 Ноември 2016 / Родители
А вие какво правите с млечните зъбки?   Да, масkирането за Хелоуин и Феята на зъбките нямат нищо общо с българските традиции. Ние сме расли по различен начин, но как да обясните на детето си, че няма да му направите тиквен фенер, или, че няма зъбна фея? В крайна сметка въображението и м [...]