Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Служебният кабинет пише нови правила за интеграцията на бежанци

Петък, 31 Март 2017 / Общество
214
  • newspaper.bg

Целта на промяната в 12 без 5 била да се създаде действащ механизъм, който да гарантира изпълнението на международните договорености и споразумения с ЕС

 

Служебният кабинет отмени наредбата за интеграция на бежанците на извънредно заседание в късния следобед днес. Това става на фона на обещанието, че България ще приеме нови 50 бежанци от Турция и с аргумента, че приетата през август миналата година наредба за интеграция не работи. Причината е, че нито до момента нито една община не е пожелала да сключи споразумение и да приеме на своя територия бежанци. Служебният кабинет поема ангажимента да приеме нова наредба до края на следващата седмица.

Действията ни са напълно съгласувани с президента Радев, каза служебният министър на вътрешните работи Пламен Узунов след заседанието на Министерски съвет.

Според служебния социален министър Гълъб Донев всички министри и служби, които имат отношение към интеграцията, са стигнали до извода, че в сегашната наредба нямало действащи механизми. В документа имало пропуски, свързани с критериите, по които се определя доколко хората, получили закрила, изпълняват условията за интеграция.

В новата наредба ще бъде записано, че всички общини ще са длъжни да издават необходимите документи за регистрация на вече получили статут бежанци. Така трябва да се избегнат случаи като този в Белене, където кметът на общината отказа да издаде документи на семейство от Сирия с официален бежански статут.

Целта била да се създаде действат механизъм, който да гарантира изпълнението на международните договорености и споразумения с ЕС, обясни социалният министър Гълъб Донев. Според него новата наредба ще бъде така направена, че "от първия ден, когато получат статута, трябва да получават помощи". Санкциите ще са, че ако чужденец откаже интеграционни дейности, той ще бъде лишен от помощи.

Срещу вече отменената наредба за интеграция на бежанците се обяви БСП още по време на предизборната кампания за изборите за президент през октомври 2016 г. Левицата поиска действието на наредбата да бъде спряно, защото не трябвало общините да плащат осигуровки на получилите бежански статут безработни чужденци, докато в същото време вноските на безработните българи не се плащат. В отменената наредба беше записано задължение на общините да осигуряват жилища, места в детските градини и училищата, обучение по български език и здравно осигуряване на бежанците, които са приели на своя територия, но нито една община не пожела да сключи споразумение.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

интеграция на бежанци, наредба за интеграция, служебно правителство, Гълъб Донев

StreetView

Символът на Париж на 130 години

Неделя, 31 Март 2019 / Места
Айфеловата кула посреща по 7 млн. туристи всяка година   Айфеловата кула – символът на Париж и най-емблематичният френски монумент, ще отпразнува 130-я си юбилей на 31 март, съобщава Ройтерс, цитирана от БГНЕС.  Издигащата се на 324 метра над френската столица „Желязна [...]

Африка пеша

Събота, 15 Октомври 2016 / Приключения
  Мароко: Танжер, Фес и Рабат    Стигнахме от Гранада до Мароко за два дни. До пристанището в Алхесирас ни закара растаман с бус, изрисуван целия в графити. На пристанището ни нападнаха за билети за ферибот, за хашиш и какво ли не. Всеки предлагаше различни цени за ферибота, [...]