Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Социалните мрежи ще премахват екстремистко съдържание до час

Понеделник, 08 Април 2019 / Общество
116
  • abc.net.au

ЕК ще санкционира платформите, ако не реагират веднага след публикуването

 

Социални платформи като Facebook, Google и Twitter ще бъдат санкционирани, ако не премахват естремистко съдържание в рамките на един час от публикуването им, гласи проектозакон, одобен от комисия в Европейския парламент.

Обсъждането в парламента се забави досега поради опасения, че мярката ще засегне предимно малките онлайн платформи, а също че накърнява човешки права, съобщава БТА, цитирана от NOVA.

Проектът бе одобрен с 35 гласа при един против и осем въздържали се в комисията по правосъдие и вътрешен ред. Следващата седмица той ще бъде разгледан в пленарната зала и ако бъде одобрен, предстоят преговори между трите институции на ЕС. Законопроектът, който предвижда глоби до 4 на сто от годишния оборот на нарушителя, бе одобрен миналата година от страните членки.

Въвеждането на мярката стана много актуално, тъй като терористът, който през март изби 50 души и рани десетки в Крайстчърч, Нова Зеландия, е предавал стрелбата на живо по една от платформите на Facebook. От социалната мрежа обявиха, че през първите 24 часа след нападението са премахнали 1,5 милиона видеоклипове от кръвопролитието. Представители на ЕС обаче твърдят, че първият час е ключов за възпирането на по-нататъшното разпространяване на подобно съдържание и че интернет компаниите не правят достатъчно на доброволни начала.

Компаниите обикновено разчитат на съчетание от автоматични средства и човешки фактор, за да засичат и изтриват екстремистки съдържания. Когато едно незаконно съдържание обаче бъде снето от някоя платформа, то често се появява в друга платформа и това ограничава възможностите за контрол върху мрежата.

 

Вижте още:

Facebook ще предотвратява самоубийства

Създателят на интернет очаква края на социалните мрежи

Facebook свърза 2 млрд. души

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Facebook, Twitter, Google, социални мрежи, насилие, екстремистко съдържание, ЕК

Street of Art

50 години от тестването на първия автономен автомобил

Понеделник, 17 Септември 2018 / Стил
На 11 септември 1968 години Continental представи първия електронно управляван автомобил   Преди дни се навършиха точно 50 години откакто германската технологична компания Continental представи пред света своята първи електронно управляван автономен автомобил. На 11 септември 1968 годин [...]

Ваканция или медитация

Вторник, 06 Септември 2016 / Хранене и Здраве
Кое е по-полезно за здравето?   Биологично изследване установи степента на благоприятно влияние върху организма на човека от ваканцията и медитацията, съобщи "Сайънс дейли". Учени от Калифорнийския университет и Харвардския медицински колеж са провели проучване сред 94 здрави жени на в [...]