Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Социалните рокади: Един добър експерт отстъпва на друг. Ще има ли ефект?

Неделя, 01 Декември 2019 / Общество
125
  • Деница Сачева

Премиерът поиска оставката на Бисер Петков заради „натрупани във времето“ проблеми, заменя го Деница Сачева 

 

Премиерът няма да върне социалния министър Бисер Петков на поста му въпреки протестите в негова защита. Позицията ще заеме Деница Сачева, която сега е зам.-министър на образованието, съобщи Бойко Борисов в неделя.

„Аз се отнасям с уважение към майките, но както аз не им се меся с коя политическа партия се сдружават, само мое право е да назначавам министрите. Пет пъти съм му връщал оставката, но и колегите му не искат да работят с него. Във вторник ще предложим Деница Сачева за министър”, каза Бойко Борисов.

След новината, че Борисов е поискал и приел оставката на Петков, майките от протеста „Системата ни убива“ излязоха в негова защита. Те смятат, че той е диалогичен и решава проблемите им, затова настояват да остане и да довъши започнатите реформи. Работодатели и синдикати също изразиха подкрепа за работата на социалния министър. В социалните мрежи се организира протест, който е насрочен за понеделник пред социалното министерство.

 

Оставката съвпадна със заснемането на филм на ВВС, направен по тревожните факти от доклада на организацията Интернационал за правата на хората с увреждания у нас. Журналистът Кейт Блюет показва, че въпреки новите сгради, в които са преместени децата с увеждания, те не са отглеждани в среда, която да осигурява развитието им – няма рехабилитация, няма комуникация, децата нямат възможност да усвояват социални умения, да придобият навици за самообслужване, да се чувстват необходими и полезни.

Оставката дойде и на фона на неутихналия скандал с болничните – въпреки че предложението на ГЕРБ и ОП за неплащане на първия ден от болничните беше оттеглено, то нанесе щети по имиджа на управляващата колиция.

Появи се и спекулация, че „напрежението в кабинета“ срещу Бисер Петков е възникнало заради обещанието му за увеличаване на заплатите на социалните работници, което не е било съгласувано с финансовия министър Владислав Горанов.

 

Самата Деница Сачева е бивш заместник-министър на труда и социалната политика, подготвен експерт и е запозната, както с проблемите в социалния ресор, така и с начините за решаването на голяма част от тях, и която също не може да бъде упреквана в липса на диалогичност. Работила е в НЗОК и в Министерството на здравеопазването по времето на Илко Семерджиев, а също и като собственик и управител на агенция за комуникации. Сачева влезе във втория кабинет на Борисов като безпартийна, за да стане заместник на Зорница Русинова, с която са работили дълги години в социалното министерство. В този кабинет е зам.-министър на образованието и стои зад идеите и политиките за връщане на отпадащите от образованието деца в клас. 

Дали обаче замяната на един доказан експерт в социалното министерство с друг качествен кандидат ще намали напрежението, при условие, че проблемите, които се опитваше да решава Бисер Петков, са в обхвата на няколко министерства /плюс финансовото и здравното ведомство/ и са въпрос на дългогодишна държавна политика, която не зависи единствено и само от личността на министъра? 

 

Вижте още:

Деница Сачева става заместник на социалния министър

Нови помощи за инвалидите на фона на подозрения за злоупотреби в ТЕЛК

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

социален министър, МТСП, Деница Сачева, Бисер Петков

Street of Hope

Музикотерапията не е точно терапия с музика

Сряда, 07 Февуари 2018 / Гласът на детето
Един от големите проблеми в момента е борбата със самозваните терапевти, казва Лилия Ахтарова   Лилия Ахтарова е сертифициран терапевт в Арттерапевтичен институт-Сан Франсиско, САЩ. Член на Психотерапевтичен институт по социална екология на личността. Член (учредител) на Българска а [...]

Детската тревожност

Понеделник, 09 Януари 2017 / Родители
  Кога става въпрос за нормална реакция и кога - за разстройство в развитието?   Преживяването на тревога и страх са част от нормалното човешко съществуване. Тяхната поява е свързана с най – ранните етапи в човешкото развитие, като част от естествения еволюционен механизъм. [...]