Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

София диша...прахоляк

Вторник, 09 Май 2017 / Общество
380
  • StreetWatch

Закъснението на Столична община в борбата с мръсния въздух

 

През януари измервателните станции в столицата измериха от 3 до 9 пъти по-високо съдържание на прахови частици във въздуха, който дишаме. Най-тежко е положението в Красно село, Павлово и Надежда. И там е така от години – основно заради използването на печки на твърдо гориво и огромния трафик. Това беше признато от Столична община, която има и план за действие, но засега резултати няма. Публикуваме анализа на Института за пазарна икономика. 

 

Столична община продължава да се бави с приемането на новата стратегия за управление на качеството на атмосферния въздух и намаляване на емисиите за периода 2015-2020 г. Стратегията трябваше да бъде одобрена още през пролетта на миналата година, но това бе отложено до февруари 2017 г., когато общината качи на сайта си своето предложение и отреди период от един месец за обществено обсъждане и предложения. След изтичането на едномесечния период новият план все още не е гласуван и въведен в действие.

А Столична община няма никакво време за губене, след като България бе осъдена от Съда на Европейския съюз за системно превишаване на концентрацията на фини прахови частици в атмосферата. Сметната палата също излезе с доклад по темата, в който се препоръчва своевременното приемане на новия план, въвеждане на нови мерки за борба със замърсяването и повишаване ефективността на вече приложените такива.

Мерките, предвидени в предишната програма за периода 2011-2014 г., като например подобряването на мрежата на градския транспорт, по-добрата поддръжка на пътната настилка, засилени проверки на катализаторите на автомобилите, контрола върху строителните обекти и изграждането на велоалеи, доведоха до известно намаляване на замърсяването в столицата. През 2013 г. е достигнато ниво на концентрация на фини прахови частици под допустимата стойност на измервателна станция на Гара Яна (33,35 mg/ m3 при допустими 40), а през 2015 г. това се случва и на измервателните станции в ‘’Надежда’’ и ‘’Хиподрума’’, но то е крайно недостатъчно за цялостно решаване на проблема.

Тези мерки са застъпени и в новия проект за управление на качеството на въздуха, като към тях са добавени и подмяна на стари отоплителни инсталации посредством нисколихвени заеми, насърчаване на помощите за екологично чисти горива и санирането на жилищата с цел по-висока енергоефективност, както и маркери за колите, отчитащи вредните емисии. Общината много разчита и на доизгражденето на транспортния ринг около столицата и увеличения обхват на метрото за намаляване на трафика, който, редом с използването на неекологично чисти горива през зимата, е най-големият замърсител на въздуха в града.

Въпреки че като цяло нововъведенията биха довели до подобряване на ситуацията, новият план на места е с доста пожелателен характер. Така например, той предвижда до 2020 г. намаляване на вредните емисии от битово горене с 30% и тези от автомобилите - с 40 % от по-малкия вътрешноквартален трафик заради подобряването на пътните връзки на кварталите с околовръстния ринг и в частност със Северната тангента и по-добрия достъп до метро в града. Тази сериозна промяна е доста оптимистична на фона на резултатите от предишната програма, където също бе заложено значително понижение на вредните емисии, но то така и не бе постигнато.

Важно е Столична община да въведе в действие новите мерки за контрол на качеството на атмосферния въздух в най-скоро време и да покаже реална воля за ефективното им изпълнение и постепенно справяне с проблема, за да се намали риска за здравето на гражданите и да се подобри качеството на живот в столицата.

 

Автор: Мирослав Хаджийски, ИПИ, заглавието е на редакцията

 

Още по темата:

ЕС осъди България за мръсния въздух  

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

въздух, прахови частици, София, стратегия за въздуха

Street of Hope

Синьото училище в Ню Йорк

Неделя, 09 Септември 2018 / В клас
Защо е важно да насърчаваме творческото мислене в децата?   Креативността е царят в Синьото училище (Blue School) в Ню Йорк, което стартира през 2006 година като място за игра. Усещайки различия в начините, по които функционират училищата, групата Blue Man Group, която създава училищет [...]

Училището „Стив Джобс“ в Амстердам

Събота, 25 Август 2018 / В клас
Целта на образованието тук е всяко дете да се научи да използва собствения си талант   Наричат го „училището, което мисли различно“, защото отхвърля стандартните образователни модели и се опитва да научи децата да използват собствените си таланти, като в същото време ги под [...]