Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Спешна помощ за Националната система 112

Петък, 23 Юни 2017 / Общество
375
  • 112.mvr.bg

Разработването на нова система би струвало 50 млн. лева, обяви в парламента вътрешният министър Валентин Радев

 

 

Решихме и пуснахме обществена поръчка за поддръжка, с която да надградим съществуващата система на телефон 112, да платим за това, което не сме плащали 2 години назад и да платим занапред, заяви в парламента вътрешният министър Валентин Радев.

Вчера стана ясно, че ведомството е пуснало спешна обществена поръчка за поддържането на системата за спешни повиквания за 13 млн. лева. Репортаж на bTV още преди година разказа за проблемите в националната система, която има сериозни затруднения с локализирането на обажданията, работата с бази данни, организирането на конферентни разговори с институциите и амортизираното оборудване. Година по-късно и след като поръчката вече е факт пред bTV говорителят на Националната система 112 Данка Недялкова, потвърди затрудненото функциониране на спешния телефон:

„Има известни проблеми в системата, но за наше щастие и з ащастие на гражданите тя е устойчива и не сме имали ситуации, при които да не сме приемали обажданията на гражданите.”

За тази година трябват 5 млн., а догодина – още 8 млн. лева, обясни министърът, като уточни, че обществената поръчка за поддръжка на сегашната система е за 3 години. „През тези 3 години трябва да намерим начин да осигурим тези пари, да подменим системата с по-съвременна“, коментира Валентин Радев. По думите му нова модерна инфраструктура за обработване на спешните повиквания струва около или над 50 млн. лева.

„Поне два или три пъти ми звъни директорът на 112 и ми казва, че системата прекъсва за няколко минути. След 5-10 минути ми казва, че е овладян проблемът. Да, де, но от това зависи човешки живот... Справяме се, няма да има прекъсвания на телефон 112. Надявам се бързо някой да спечели поръчката“, каза Валентин Радев.

Обществената поръчка за поддръжка на Системата 112 идва повече от 2 години, откакто е изтекъл последният договор за поддръжка. В документацията е записано, че се налага ускорена процедура за избор на изпълнител, заради критичното състояние на хардуера и софтуера. Става ясно, че "техническото оборудване на системата е физическо износено, морално остаряло, а в център Русе има основни сървъри, които са в неизправност".

Фирмата-победител трябва да направи системата достъпна и за хора със слухови и говорни увреждания. Предвидена е възможност и за изпращане на съобщение до системата при катастрофи, когато пострадалите не са в състояние да сигнализират сами.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

система за спешни повиквания, национален номер 112, МВР, обществена поръчка

Street of Hope

Парк в училището или училище в парка

Сряда, 04 Септември 2019 / В клас
Ново училище с модерна зелена сграда отвори врати в София    Фотоволтаична система, пречиствателна станция за питейна вода, килим в класната стая и антибактериални настилки – новооткритото BRITANICA Park School е в сграда от ново поколение и обещава образование от нов тип. То [...]

Да останем спокойни е възможно... когато организираме средата

Неделя, 23 Юни 2019 / Родители
В Монтесори подхода едно от най-важните неща е децата да могат да се справят сами   Много ценя съвета, който Сюзън Стивънсън (опитен Монтесори учител) веднъж ми даде, когато беше на посещение в Амстердам. Попитах я как поддържа енергията си, когато е в класната стая. Отговорът й беше:&n [...]