Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Спират строежа на „Златен век“, не бил законен. А досега беше ли?

Четвъртък, 04 Април 2019 / Общество
196
  • БГНЕС

Дали става въпрос за спазване на закона или за нещо друго?

 

След като имотният скандал с евтини апартаменти, закупени от една и съща строителна компания доведе до оставките на един министър, двама зам.-министри и председателя на парламентарната група на управляващите, строежът на високата сграда на „Артекс“ в столичния квартал „Лозенец“ ще бъде спрян. Това стана ясно днес след среща при премиера Бойко Борисов, на която кметът на София Йорданка Фандъкова посочва, че разрешението за строеж на сградата е изтекло.

Въпреки че само преди няколко дни Дирекцията за национален строителен контрол публично заяви, че строежът е законен, макар и с известни отклонения от проектите. И въпреки поправка в Закона за устройството на територията, която според противниците на проекта, е гласувана именно заради „Златен век“.

 

Това е юридически казус, който показва как се инвестира в последните години – първо, сградата е започната като офис проект, после строежът е спиран, препродаван и накрая строежът стартира като жилищен, но с разрешителните за офис сграда. Разрешението за строителство обаче е изтекло и е удължено след законовата поправка, която дава право строежът да бъде завършен (срокът на разрешителните за строеж се удължава от 5 на 10 години). По правило инвеститорът не би трябвало да може да отговори и на новите условия, защото законът е променен след изтичането на разрешителното за строеж, а новите текстове не важат със задна дата.

 

По-големият проблем обаче е, че според промените в устройствения план на столицата, който също е закон, на това място не може да се строят сгради по-високи от 8 етажа. И ако трябва да се спазват актовете, приемани в парламента, 9 от изградените до момента 17 етажа трябва да бъдат съборени. Само че строежът едва ли щеше да бъде спрян, ако не беше избухнал имотният скандал и темата не беше добила огромна медийна популярност точно в началото на предизборната кампания. Тоест, сега незаконният строеж, можеше да е съвсем законен, ако не беше влязъл в обективите. От своя страна от компанията "Артекс" няколко пъти заявиха, че стоежът им е законен.

Днес, „на базата на всички факти и обстоятелства по приключилите проверки на ДНСК и Столична община, и докладваното от министър Петя Аврамова и от кмета Йорданка Фандъкова, премиерът Бойко Борисов разпореди на ДНСК да действа съобразно своите компетенции и строежът да не продължава“, съобщиха от правителствената информационна служба.

 

Самата ДНСК преди това съобщи, че сградата „Златен век“ в “Лозенец” е законна, защото има редовно издадени строителни книжа. А дали разрешителното за строеж на „Артекс” е валидно - по този въпрос ще се произнесе Софийският административен съд, казаха от строителния контрол. Използваната вратичка в закона е, че след като през годините са правени удължавания на строителните разрешителни, те са минавали през подписа на главния архитект, като всяка промяна е удължавала срока автоматично.

За последно такова допълване е направено и одобрено от арх. Здравко Здравков, който през август 2018 г. издава заповед, че ги приема. Пред протестиращи главният архитект призна, че му е оказван натиск от инвеститора, но това отново не отговаря на въпроса щеше ли съдбата на проекта да е друга, ако проблемите не бяха добили публичност. И  дали тази публичност стана факт, защото инициативният комитет „Лозенец“ потърси медиите, или защото „някой сготви Цветанов“ (по време на едночасовата пресконференция, на която обяви че подава оставка Цветан Цветанов определи медийния шум по темата като предизборни манипулации). Остана въпосът купувачът, от който тръгна скандала, ли е мишената, или продавачът? Както и защо сега избухна този скандал и от какво трябваше да бъде отклонено вниманието.

 

Вижте още: 

На плажа в „Алепу“ имало укрепителни кубове

Заградиха зелена площ в „Стрелбище“ за строеж на небостъргач

Кулите в столицата – опит за подреждане

Ще бетонираме ли и останалите зелени площи?

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

небостъргач, Златен век, Лозенец, Артекс, строителство, строеж, ДНСК

StreetInside

Аз и другите - къде бъркаме

Сряда, 18 Май 2016 / Към себе си
  Как да подобрим отношенията си с хората около нас   Ключова част от човешкото съществуване е способността за изграждаме значими отношения през годините. Има моменти в живота, когато ни е трудно, когато се чувстваме предадени и разочаровани. Понякога това се случва с приятелите, [...]

И нека силата да е с нас

Понеделник, 14 Март 2016 / Към себе си
  12 правила на съвременните ученици на джедаите, които ще ви помогнат да откриете вътрешната си сила   По време на скорошно посещение в моята родна страна Украйна, присъствах на курс по СПАС. Това е стара украинска казашка традиция която надхвърля просто лечебната енергия и покр [...]