Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Стари печки за нов въздух

Вторник, 16 Юни 2020 / Общество
114
  • pixabay.com

Столична община подменя безплатно 15 000 печки на дърва по прогама за чист въздух

 

В следващите 3 години 15 000 домакинства с печки на дърва и въглища в Столична община ще могат да получат безплатно екологично отопление по проект за подобряване на качеството на атмосферния въздух. За да бъдат включени в проекта, семействата трябва да подадат документи, а срокът е 20 август.

Изхвърлените в атмосферата твърди прахови частици от печките на дърва и въглища са около 35% от замърсяването на въздуха, но в студените декемврийски и януарски дни, когато се получават характерните за столицата температурни инверсии и над града се образува отровен похлупак, проблемът наистина е сериозен. Около 55 000 от домакинствата в София се отопляват именно с такова гориво, показват анализите на общината. За подмяната на една трета от тях са предвидени  44,3 млн. лева, основната част от които са от европейски фондове. На хората се предоставя ново екологично отопление на газ, пелети и електричество. Доставката и монтажа в жилището или свързване към централното топлоснабдяване също ще са по програмата, обясниха от Столична община.

А получените средства от предаденото старо оборудване ще бъдат инвестирани в проекти за озеленяване и облагородяване на града.

Борислав Тафраджийски от обединение “Екологично отопление-София” ДЗЗД уточни, че монтажът на новите уреди ще се случи във втората фаза на проекта, който започва в средата на 2021 г. Досега са били направени интервюта с 4000 семейства, като данните от 2855 интервюта са използвани в изготвянето на анализа.

От него се разбира, че 52% от хората искат уред на ток, което включва предоставянето до 3 климатика на домакинство, 9% са избрали газ, а 39% са поискали уред на пелети.

 

Вижте още:

Една печка замърсява колкото 18 коли

България е сред най-големите замърсители със серен диоксид в света

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

печки, дърва, въглища, отопление, въздух, прахови частици, София, Столична община

Street of Art

Хлорела – чистачът на тежки метали

Събота, 02 Февуари 2019 / Хранене и Здраве
Ползите за здравето от едноклетъчното водорасло са многобройни   Ако имате живачни пломби в зъбите си, били сте ваксинирани, ядете редовно риба, били  сте изложени на радиация, или често пазарувате храни, внесени от Китай, е много вероятно да имате тежки метали в тялото си. Един от [...]

Годишен хороскоп за 2019 г.

Неделя, 30 Декември 2018 / Стил
  Очаква ни добра и хармонична година   Овен   Светът е в дланта ви. Това ще бъде най-оптимистичната година за вас през последното десетилетие. Ще почувствате, че можете да постигнете почти всичко, което искате. И няма да сте далеч от истината. 2019 година ще ви донесе път [...]