Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Старите сгради нямат защита от мълнии

Сряда, 09 Август 2017 / Общество
187
  • По време на буря най-безопасно се оказва да стоите в колата

При ремонтите на покривите съоръженията били премахвани или повреждани

 

Над 80 процента от старите сгради в България не са защитени от мълнии, съобщи пред Нова телевизия инж. Христомир Иванов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Причината е, че отговорността за гръмоотводите е поверена на собствениците на сградите, а те често дори не знаят имат ли въобще гръмоотвод.

Преди около 6 години е било направено обследване на съоръженията в общинските сгради в София. "Сблъскахме се с куриозна безотговорност", допълни експерта – окозва се, че около25% от сградите са ремонтирани и възстановени, но гръмоотводните съоръжения били амортизирани и не работели.

В нашия бранш говорим за една цифра от порядъка на 65 000 – 70 000 сгради. Такива съоръжения са били монтирани, но когато покривът е протекъл, те са били премахнати, поставена е новата изолация и така сградата е оставена без мълниезащита”, коментира инж. Христомир Иванов. От Регионалното министерство уточняват, че отговорността е на собствениците на сградите и на кметовете – да задължават собствениците да вземат мерки.

Иначе законодателно въпросът е уреден и при строителството на нови сгради изискванията на мълниезащита се спазват, обясни експерта.

Той смята, че трябва да се създаде контролен орган, който да следи за това дали сградите имат ефективни мълниезащитни съоръжения.

Темата отново е актуална, след като само за 24 часа трима души загубиха живота си по време на гръмотевични бури.

 

Как да се предпазим по време на гръмотевична буря

 

Ако сте някъде вътре по време на мълнии, стойте далече  от прозорците и вратите. Не пипайте уреди, които са включени в контакти, не използвайте мобилния си телефон и не излизайте поне 30 минути след края на бурята.

Ако сте навън, потърсете сграда, в която да се скриете (да се надяваме с работеща система за отвеждане на мълниите). Не се движете покрай дървета, паметници, метални предмети, приберете чадъра. Излезте веднага от водата, ако плувате, водата е проводник.

Намерете кола, ако е възможно, и влезте в нея. Въпреки че е от метал, ако  удари гръм върху нея, електричеството ще обтече около метала, но и около тялото ви и ще отиде в земята. Така ще сте защитени.

Ако сте на открито, намерете някой ров или дупка и легнете в нея. Ако няма ров, седнете свити с глава между раменете и се опитайте да се свиете максимално.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мълниезащита, мълнии, гръмоотвод, сгради

StreetInside

Адът - начин на употреба

Понеделник, 17 Октомври 2016 / На предела
На пръв поглед елементарен начин да променим живота си    Норвежкият треньор и бивш боец от спецчастите Ерик Бертран Ларсен твърди, че всеки човек може да промени живота си за седем дни. За тази цел е необходимо само да си организира една седмица на предела на възможностите си [...]

Воините на Светлината

Понеделник, 10 Април 2017 / На предела
  Чувствате ли се различен от другите? Имате ли натрапчивото чувство, че сте дошъл на земята с някаква цел?   Много хора се чувстват различни от останалите. Те са объркани от света и се чудят какъв е смисълът на всичко това. Имат силно чувство, че има нещо, което трябва да направ [...]