Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Старите сгради нямат защита от мълнии

Сряда, 09 Август 2017 / Общество
324
  • По време на буря най-безопасно се оказва да стоите в колата

При ремонтите на покривите съоръженията били премахвани или повреждани

 

Над 80 процента от старите сгради в България не са защитени от мълнии, съобщи пред Нова телевизия инж. Христомир Иванов от Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. Причината е, че отговорността за гръмоотводите е поверена на собствениците на сградите, а те често дори не знаят имат ли въобще гръмоотвод.

Преди около 6 години е било направено обследване на съоръженията в общинските сгради в София. "Сблъскахме се с куриозна безотговорност", допълни експерта – окозва се, че около25% от сградите са ремонтирани и възстановени, но гръмоотводните съоръжения били амортизирани и не работели.

В нашия бранш говорим за една цифра от порядъка на 65 000 – 70 000 сгради. Такива съоръжения са били монтирани, но когато покривът е протекъл, те са били премахнати, поставена е новата изолация и така сградата е оставена без мълниезащита”, коментира инж. Христомир Иванов. От Регионалното министерство уточняват, че отговорността е на собствениците на сградите и на кметовете – да задължават собствениците да вземат мерки.

Иначе законодателно въпросът е уреден и при строителството на нови сгради изискванията на мълниезащита се спазват, обясни експерта.

Той смята, че трябва да се създаде контролен орган, който да следи за това дали сградите имат ефективни мълниезащитни съоръжения.

Темата отново е актуална, след като само за 24 часа трима души загубиха живота си по време на гръмотевични бури.

 

Как да се предпазим по време на гръмотевична буря

 

Ако сте някъде вътре по време на мълнии, стойте далече  от прозорците и вратите. Не пипайте уреди, които са включени в контакти, не използвайте мобилния си телефон и не излизайте поне 30 минути след края на бурята.

Ако сте навън, потърсете сграда, в която да се скриете (да се надяваме с работеща система за отвеждане на мълниите). Не се движете покрай дървета, паметници, метални предмети, приберете чадъра. Излезте веднага от водата, ако плувате, водата е проводник.

Намерете кола, ако е възможно, и влезте в нея. Въпреки че е от метал, ако  удари гръм върху нея, електричеството ще обтече около метала, но и около тялото ви и ще отиде в земята. Така ще сте защитени.

Ако сте на открито, намерете някой ров или дупка и легнете в нея. Ако няма ров, седнете свити с глава между раменете и се опитайте да се свиете максимално.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мълниезащита, мълнии, гръмоотвод, сгради

Street of Hope

Тормозът създава насилници

Неделя, 25 Юни 2017 / Гласът на детето
Насилваните в детството хора са четири пъти по-податливи от развитие на антисоциално личностно разстройство     Всички знаем, че тормозът в детството е врата към психични заболявания в зряла възраст. В повечето случаи жертвите на насилие в детството – физическо или психическ [...]

Червеното и черното

Неделя, 03 Април 2016 / В клас
  Или защо шестобалната система на оценяване трябва да се промени През юли-август 1878 г. Марин Дринов, един от най-образованите българи в онази епоха, изработва по поръка на княз Дондуков-Корсаков предписание за организация на образованието в освободените земи – т.нар. Привремене [...]