Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Стартира строителството на още един участък от „Струма“

Четвъртък, 31 Август 2017 / Общество
246
  • АПИ

Трасето от Благоевград до Крупник е с дължина 12 км

 

След почти двугодишно забавяне започва строителството на магистрала „Струма“ след Благоевград. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на ЕС и националния бюджет и е на стойност от 139 милиона лева. Дължината на този лот е малко над 12 км.

Общата дължина на автомагистрала „Струма“ – от Даскалово до границата с Гърция, е 150 км. Тя е част от коридор „Ориент/Източно Средиземноморие“, свързващ Видин с Кулата, и по нея преминава пътният трафик за Гърция. Направлението се използва като най-кратък маршрут между Западна, Централна Европа и Бяло море, а също и като връзка на Европа с Азия. Трасето на автомагистралата е разделено на четири участъка. Лот 1, 2 и 4 вече са в експлоатация. За доизграждане остава лот 3, от Благоевград до Сандански, с дължина от 62 км.

Цялостното изграждане на автомагистралата ще осигури значително подобрение на пътната мрежа в Югоизточна Европа и ще създаде условия за засилено сътрудничество между страните в южната част на Балканите, посочват от Агенция „Пътна инфраструктура“. Проектът е от стратегическо значение за развитие на регионите и за осигуряване на пряк маршрут през България към Егейско море. Трасето на магистрала „Струма” е най-натовареното трасе през България по направлението на републикански път Е79, в посока север-юг.

Със средства от ОП "Транспорт" 2017-2013 г. Агенция "Пътна инфраструктура" изгради общо 69 км от АМ "Струма" в отсечките Долна Диканя - Дупница /16,78 км/, Дупница - Благоевград /37,48 км/ и Сандански - Кулата /14,7 км/. С финансиране от ОП "Транспорт и транспортна инфраструктура" 2014-2020 г. продължава строителството и на останалата част от трасето.

 

Вижте още:

Граждани и пътни експерти бранят проекта за "Струма" 

Магистрала "Струма" през Кресна ще струва 730 млн. лева 

Магистрала от спешен порядък 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

магистрала Струма, Кресненско дефиле, идеен проект, трасе, тунели

StreetView

Даманхур – Градът на светлината

Неделя, 23 Септември 2018 / Места
Какво има в храмовете на човечеството и как се живее в хармония с природата?   В Италия съществува екообщност, обединена от желанието за живот в хармония с природата, пробуждане на божественото в себе си и работа в името на това човечеството да се отклони от пътя на саморазрушението. Н [...]

Предшественикът на човека тръгва от Балканите

Вторник, 23 Май 2017 / Места
    Нaй-дpeвнитe ocтaнĸи oт пpaчoвeци са открити край Чирпан в България и край Пиргос Василисис в Гърция   Корените на човешката еволюция са на Балканския полуостров и датират отпреди 7,25 млн. години. Това доказва международен екип от учени от Германия, България, Гърция, Ка [...]