Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Стонове под руините: Седмица след труса в Турция спасителите продължават да откриват живи хора

Неделя, 12 Февуари 2023 / Общество
152
  • сн. Пещерно спасяване / Cave Rescue Bulgaria

Само за последните 24 часа са били извадени 60 човека

 

Над 33 000 загубили живота си, над 100 000 настанени в болници и над 1 милион души останали без дом. Такава е равносметката от труса от 7,8 по Рихтер, който удари Турция и Сирия.

Седмица след трагедията стотици са трогателните истории за спасение и сила на духа.

Но мащабът на трагедията тепърва ще променя съдбите на оцелелите.

Беше като във филм на ужасите. Страшно беше, около нас навсякъде имаше трупове, деца играеха около тях и никой не ги изнасяше“. Така описва преживяното пред БТА Минко Банчев от отряд Троян на Планинската спасителна служба. Той, заедно с кучето Берго, бе сред планинските спасители от България, които в продължение на дни търсиха оцелели под руините след силните земетресения в Турция.

По думите му най-трудно е било да се нагласят психически, за да могат да се изолират от страшната обстановка и да работят така, че да успеят да намерят живи хора.

„Всичките шест дни, които останахме там да работим, почти не сме спали. Успявахме да отдъхваме, само когато изкарвахме кучетата за почивка. Нашата работа беше да маркираме, където кучетата издадат сигнал за жив човек, след това бригади ентусиасти започваха да изравят строителните материали, за да достигнат до живите хора. За наша радост, докато бяхме там, от две от маркировките излязоха една жена и петчленно семейство“, разказа спасителят.

Той добави, че неговото куче Берго, с което са оперативна двойка, е маркирало много места, но нямат информация дали хората от там са извадени живи.

В първите часове след труса българските спасителни отряди бяха първите, които заминаха за Турция. А повече от 135 часа след трагедията екип на Пещерно спасяване успя да извади жена изпод рухнала сграда в Антакия. За да достигнат до нея, пещерните спасители са използвали специфичните си умения, пролазвайки през тесни кухини и паднали плочи. По подаденото от тях описание, екипите с тежка механизирана техника са започнали работа, за да извадят успешно жената. Пак в Антакия след повече от 140 часа под отломките спасителните екипи успяха да извадят трима души. Само за последните 24 часа са спасени 60 души и работата на спасителите ще продължи докато се чуват стонове изпод руините.

 

 

Банчев казва, че не би могъл да опише с думи чувството, което човек изпитва, при спасяването на хора. „Уникално е. Адреналинът се вдига до такава степен, че въобще всеки започва да работи в този момент. Дори ние прибрахме кучетата и започнахме да помагаме в изриването и за части от времето спираш да мислиш, че може да има вторичен трус“, казва спасителят и добавя, че на място все още продължават трусовете, които са по-малки като степен, но се усещат.

Той и колегите му са били в Адана през първите два дни, но там унищоженията от труса са по-малки в сравнение с тези в град Хатай, където цели квартали са се превърнали в руини. Затова следващите дни момчетата са заминали да търсят оцелели в едномилионния град, където са срещнали свои колеги с кучета спасители от Словакия и Словения. „Имаше още доста други в този град, защото там беше трагедия – едномилионен град почти изравнен, нямаше здрава сграда, ако имаше такава, то тя се беше наклонила на някои от страните и всеки момент щеше да падне“, разказа още Минко Банчев пред БТА.

По думите му за останалите без домове са опъват палатки, но броят на пострадалите е толкова голям, че организациите не могат да помогнат на всички. „Където можеха, го правиха и постоянно се прекарваше храна и вода за тях. Лошото в Хатай беше, че първите сгради, които се бяха срутили, бяха двете им болници, а най-близкият град е Адана и до там ставаха страшни задръствания. Идваха линейки от там да помагат на живите хора. Държавата се грижеше за пострадалите, постоянно имаше вода и храна, но живееха навън, завити с одеяла, палеха огньове“, добави планинският спасител.

Той каза още, че на място са дошли техни колеги от Италия, за да продължат търсенето на оцелели, въпреки че шансовете намаляват.

Вече завърнали се у дома Минко Банчев и останалите спасители трябва да се справят с запечатените в съзнанието им страшни картини. На терен обаче продължават да работят нови отряди от българските спасителни служби.

 

Балканите не са подготвени за голямо земетресение

 

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Земетресение, Турция, Сирия, спасители, жертви, бедствие

StreetView

Детски панаир за детския празник

Сряда, 22 Май 2019 / Приключения
Над 60 безплатни ателиета за деца ще се проведят на 1 юни пред Народния театър Над 60 културно-образователни инициативи за деца включва тазгодишното издание на Детски панаир в София. По традиция то ще се проведе на 1-ви юни пред Народния театър „Иван Вазов”. Съорганизатори на съ [...]

Енергийни места: Рупите

Неделя, 07 Май 2017 / Места
Баба Ванга казвала, че на мястото на Кожух планина имало древен град, погребан от лавата   Местността Рупите е едно от най-известните енергийни места в България. Точно заради това известната пророчица Баба Ванга избира да прекара последните години от живота си там. И който е ходил, зна [...]