Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Стопанинът на Кремъл

Неделя, 18 Март 2018 / Общество
381
  • mynnm.ru

 

Владимир Путин управлява Русия от 18 години и се кани да продължи

 

Последните седмици от предизборната борба за президентските избори в Русия, която е с предизвестен край преминаха под знака на шпионския скандал и обтягането на отношенията между Москва и Лондон. Според част от анализаторите след изборите в Русия напрежението ще се уталожи. Според други обаче периодът, в който навлизат отношенията между Москва и Западния свят е по-студен и опасен дори от Студената война. Дали скандалът с опита за убийство на Сергей Скрипал е просто епизод от необратим процес, предстои да разберем, но очакваната четвърта победа за Владимир Путин начело на Русия очевидно е това, което искат руснаците.

На 18 март руснаците избират държавен глава за четвърти път след разпадането на Съветския съюз. За седемте избора страната е имала трима президенти - Борис Елцин, Владимир Путин и Дмитрий Медведев.

Борис Елцин

 
На 12 юни 1991 г. Борис Елцин е избран за президент на Руската съветска федеративна социалистическа република, която по онова време е една от 15 съюзни републики в СССР. То печели изборите с 57% от гласовете в надпревара с петима кандидати. Два месеца по-късно по време на опита за преврат срещу Михаил Горбачов Елцин печели доверието на обществото заради смелите си действия - по време на августовските събития той излиза заедно с останалите на барикадите в Москва. След разпадането на Съюза през декември, Елцин запазва поста си, но като държавен глава на Руската федерация.

Заедно с икономическите реформи идват и малка група облагодетелствани от тях олигарси. През 1996 година Елцин е преизбран за президент, а вторият му мандат преминава под знака на корупцията и организираната престъпност. В резултат на икономическата криза през декември 1999 година Елцин се оттегля от поста си в полза на министър-председателя Владимир Путин, който поема поста на държавен глава. На 7 май 2000 година Путин официално е избран за президент. 

 

 

Владимир Путин


Така Владимир Путин става вторият президент на Русия, за да се превърне във втория най-дълго управлявал руски държавник след Октомврийската революция (засега). От 2000 до 2008 г. той има два последователни четиригодишни мандата. През първите му години в Кремъл икономиката е във възход, което позволява на страната да плати дълговете си и за натрупа валутни резерви. Още тогава той е обвиняван в авторитаризъм и ограничаване на свободата на словото.

Путин сам определи своя наследник – премиерът Дмитрий Медведев, защото Конституцията на Русия не позволява повече от два последователни мандата. Избира го заради неговите либерални възгледи, което би трябвало да подобри отношенията с държавите от Западна Европа.

 

 

Дмитрий МедведевОще в първите месеци от мандата на Дмитрий Медведев обаче проблемите със Запада се задълбочават.
През август 2008 г. избухва войната между Русия и Грузия за Абхазия и Южна Осетия. Москва успява да откъсне двете автономни области, а политическият ход на Русия поставя въпроса кой взима решенията – премиерът Владимир Путин или президентът Медведев. За най-голям успех да Медведев се приема затоплянето на отношенията със САЩ и договорът за допълнително съкращаване на ядрените оръжия на двете държави, но затоплянето на отношенията между Москва и Вашингтон не е задълго.
Още преди края на мандата на Дмитрий Медведев става ясно, че Путин има намерение да се завърне в Кремъл, въпреки гражданските протести и настроенията против него в Западния свят. 

 

 

Третият мандат на Путин


През 2012 година той получава 63% от гласовете на руснаците, а третият му мандат премина под знака на конфликта с Украйна. Влошават се и отношенията със Запада, последвани от поредица икономически санкции, намесата на Москва във войната в Сирия, продължителната икономическа криза и все по-обедняващият народ.

Когато през март 2014 година Русия присъединява Крим, Путин печели одобрението на руснаците, но влиза в остър конфликт със Западна Европа, довел до тежки икономически последици. През 2017 година руската икономика отбелязва растеж, но това далеч не може да реши проблемите, трупани през последните почти две десетилетия, през които Путин управлява страната. Постигнатото при Медведев затопляне на отношенията приключва след възобновяването на надпреварата във въоръжаването и увеличаването на военните бюджети на Москва и Вашингтон. Нещо, което според международните експерти едва ли ще се промени по време на четвъртия му мандат. Социологическите проучвания му дават около 70% от гласовете, а вторият след него – милионерът Павел Грудинин – събира едва 8%. Единственият сериозен конкурент на Путин – Алексей Навални - беше отстранен от надпреварата месеци преди изборите, след като Централната избирателна комисия не допусна кандидатурата му заради осъдителна присъда. Именно Навални обвини открито Путин, че се кани да остане на власт по недемократичен начин. 

 

 

Сега Путин е на път да влезе за четвърти път в Кремъл и да остане там до 2024 година. Освен това се кани да го направи със 70% от гласовете при избирателна активност от 70 на сто, за да затвърди блясъка си на силен и незаменим лидер. Руската конституция разрешава само два последователни мандата на президента. След това той няма право да се кандидатира, освен ако това правило не бъде променено. Дали ограниченията пред президентските мандати ще бъдат премахнати, дали Стопанинът на Кремъл ще намери друг заместник, или пък ще се откаже, ще покаже четвъртият мандат. Както самият той казва в едно интервю "Когато се захвана с нещо, го докарвам до логичния завършек или до максимален ефект".

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Владимир Путин, Кремъл, Русия, президент, избори, държавен глава

Street of Art

4% от хората имат хранителни алергии

Четвъртък, 22 Юни 2017 / Хранене и Здраве
  Хранителните алергии стават все по-разпространени, като вече засягат между 4 и 6% от децата, показват различни изследвания. Най-често те се проявяват при малките деца, но дори човек, който не е имал никакви проблеми, може да развие хранителна алергия и това може да стане на всяка възра [...]

Вълшебният шоколад

Неделя, 12 Юни 2016 / Хранене и Здраве
  Освен щастието, което предизвиква, какаото пази и сърцето   Всички знаем, че шоколадът стимулира производството на хормона на радостта – серотонин. Освен това обаче действа успокояващо на организма и стимулира сърдечно съдовата и нервната система. Това е, защото съдържа г [...]