Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Страх ли ви е да ходите по улицата?

Сряда, 26 Юли 2017 / Общество
506
 • nova.bg

Усещането за безнаказаност убива държавата - две брутални нападения, които не трябва да останат „всяко чудо за три дни“

 

В понеделник набиха две жени посред бял ден на улицата в София близо до Борисовата градина – брутално, изнедващо и безнаказано. Поне засега, защото побойниците са неизвестни. Случайно или не, двете работят в нотариална кантора, което беше повод и за предположения, че са настъпили нечий интерес – като например да откажат нечисти сделки. Не е невъзможно, макар че не звучи особено логично. Всякакви мотиви може да има над бруталното нападение, а може и да няма мотиви, което е още по-страшно. Защото нищо не оправдава насилието. 

Във вторник пребиха журналист в Борисовата градина – брутално, изненадващо и безнаказано. Поне засега. Защото цялото МВР беше вдигнато на крак да проверява „контингента“, камерите и всичко, което може да доведе до разкриване на извършителите. Не че в понеделник не са работили, но след второто нападение, вътрешният министър събра ръководителите на районните полицейски управления да начертаят конкретни мерки, като инструктаж на патрулите в района на парка...

Всъщност реакцията на ръководството на силовото министерство е адекватна – две брутални нападения над нищо неподозиращи хора посред бял ден в центъра на столицата определено са повод за спешни мерки, за много работа и за много въпроси.

 

Въпроси, които по случайно съвпадение дойдоха в деня, в който същото това министерство се опита да предложи вариант за решаване на проблема с исканото увеличение на заплатите на полицаите. Проблемът на синдикатите обаче е, че искат увеличение за всички в системата – от писарушката и готвачката в стола, докато министерството предлага схема, която да увеличи доходите основно на тези служители, от които наистина зависи безопасността на ходещите посред бял ден по улиците. Предложението на МВР е да се увеличат средствата, отпускани за квалификация и за извънреден труд. Звучи като начин да се реши проблема, поне донякъде. Защото в средата на годината увеличение на заплатите на калпак на работещите, в която и да е публична сфера, означава актуализация на бюджета. Което ще създаде проблеми в други сфери и в крайна сметка ще се плаща от всички останали. И защото отстъпването пред натиска сега, нищо няма да промени. Без реформа на начина, по който работи системата, увеличението на заплатите само ще доведе до поредната дупка в бюджета.

Не че заплатите на полицаите не трябва да се увеличат. Но проблемът на хората, от които пряко зависи сигурността на всички нас, не е в заплатите, а в организацията на работата, заради която колкото и да получава редовия полицай и колкото и съвестно да работи, резултати от работата му за обществото няма. Има чувство за безнаказаност, което ражда агресия...И този проблем не е само в двора на МВР, а в цялата система, която позволява виновните да не бъдат откривани и наказвани.

 

Случайно или не, социалистите използваха човешката трагедия да налеят вода в мелницата на синдикатите, че трябва да има увеличение на заплатите сега и за всички без да се отчита кой какво точно работи. Поне това е искането на синдиката на служителите на МВР, което БСП подкрепя. Подобни увеличения на калпак имаше и преди, а и така и не се намери правителство, което да ореже привилегиите на гордо слагащите се под един знаменател „служители в системата“. И резултатът е...пребити хора в центъра на столицата, пребити и изнасилени баби по селата, разчленени трупове в задните дворове, брутални убийства...Насилие, което колкото по-безнаказано остава, толкова по-брутално става. Такива неща има в новините всеки ден. Резултати няма. И няма да има, ако просто се увеличават заплати. Защото чувството за безнаказаност унищожава обществото и убива държавата.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...
 • 2 -0
  Ана 26.07.2017 / 19:29

  То всъщност в статията си е написано, че проблемът е в цялата система, а интелигентните хора са наясно от кого зависят наказанията. Това че не се отразяват зверствата по селата не е точно така, на мен лично ми е писнало от криминални хроники в новините.

 • 1 -0
  Ангел 26.07.2017 / 17:01

  Айде, от една случка, която реално не само в България е ежедневие,накой да бъде нападнат, отидохме на въпроса за заплатите на полицайте. Вие журналистите, защо не реагирате на всички случки,ами на тази с нотариус примерно, защото имате изгода от гласноста на случката, да се докажете, и естествено да достигнете до въпроса с повишението на заплатите на служителите. Хващате се като удавници за сламки, само за да напишете някоя статия, и да кажете 2 думи срещу МВР. Колко репортажа направихте, за изнасилените бабички, разчленените трупове и т.н. естествено, че 0, ама сега ви е удобно да сипете пумия в двора на МВР. Безнаказаноста в България, господа пишещи, не идва от МВР а от Съдебната система, осъзнайте го, и не не се иска увеличение на всички служители на МВР а на тези които реално са на терен ... а журналистите сте още по брутални и от полиция и от Съд и прокуратура, само лични облаги и интереси, за вас пък човешкия живот се равнява на 20 реда статия и 50000 харесвания на същата


Автор

повече за автора

Ключови думи:

нападение, бити хора, нотариус, журналист, Борисова градина, МВР

StreetView

Стивън Хокинг ще пътува в космоса

Четвъртък, 23 Март 2017 / Приключения
Известният астрофизик отново доказва, че няма невъзможни неща   Признатият за един от най-големите умове за времето си астрофизик Стивън Хокинг е приел покана за пътуване в космоса. То ще се осъществи на борда на космически кораб на компанията „Върджин Галактик“ и ще бележи [...]

Пътуване до Бали: Търговци в храма

Петък, 05 Август 2016 / Приключения
Зная, че често споменавам думата „джунгла“, но съм сигурна, че не си го представяте така, както  се чувства тук     Първият хотел беше в сърцето на туристическата част на Бали – Убуд. Въпреки подробния ни план и конкретно разграфеното време, решихме да [...]