Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Строгите мерки остават поне до края на юни

Сряда, 10 Юни 2020 / Общество
155
  • bnr.bg

Новите огнища на заразата от последните дни станаха причина за удължаване на извънредната епидемиологична обстановка

 

Правителството реши да удължи извънредната епидемиологична обстановка до 30 юни. Причината – скокът на заразени с COVID-19 от последните няколко дни, огнищата в Доспат, Сърница и село Ясенец, както и откритите случаи на коронавирус в детска градина в столицата. Късно снощи кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че три учителки от 50 ДГ във Възраждане са дали положителни проби за коронавирус с бързи тестове. Предстои тестването на целия персонал на детското заведение и децата с PCR тестове.

В България към настоящия момент има 2889 души, заразени с коронавирус. 167 са починалите. Ниското равнище на заболеваемост и на починали хора в България се дължи на предприетите авансово мерки от правителството и последвалите след това, отбеляза здравният министър Кирил Ананиев, цитиран от БГНЕС. Сега действащите мерки като носене на маски в градския транспот и на закрито и високи изисквания за дезинфекция и дистанция остават да действат.

Противоепидемичните мерки включват физическа дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и носене на маски. Не е задължително носене на маски, решихме, че на закрити места можем да препоръчаме горещо носене на маски – в театри, опери, оркестри и т.н. Разбира се, трябва да се спазва и дистанция или поне през един стол да са седнали хората в общественото място. Задължително носене на маски остава в публичния транспорт, заяви Ананиев.

Продължава временното ограничаване на граждани на трети страни на територията на страната с изключение на Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За всички останали трети страни очакваме общоевропейско решение на 15 юни, заяви Ананиев. Ако се отворят границите за трети страни, това ще стане най-рано от 1 юли.

Масови мероятия с публика ще могат да се провеждат, но с капацитет на залата не 30, а 50%, или през една седалка.

Ще продължат наблюденията ни и извършването на тестове в социални домове за възрастни хора. Към тази сутрин болните медици са 302-ма. Не трябва да се създава впечатление, че удължаването на извънредната епидемична ситуация е свързано с някои използвани до момента мерки или утежняване нормалния живот на българина, но ще следим внимателно процесите и ако се налага ще се предприемат обратните мерки, добави Ананиев.

Здравният министър посочи, че на 15 юни се открива туристическият сезон и както българите ще могат да ходят в Гърция, така и гърци ще идват в България. Няма нищо, което да смути чуждестранните туристи. Министърът отбеляза, че Черноморието ни е сигурно. 

 

Вижте още:

Какво се променя след края на извънредното положение?

Много хора предпочитат да работят от вкъщи

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

мерки, дистанция, коронавирус, Covid, извънредна обстановка, епидемия, пандемия, детска градина, Сърница, Доспат

Street of Art

„Адифарм“ представя работата си по проект с европейско финансиране

Вторник, 01 Август 2017 / Стил
Официално представяне на напредъка по проект BG16RFOP002-2.001-1033-C01  „Подобряване на производствения капацитет и експортния потенциал на  „Адифарм” ЕАД“ *   На 02 август 2017 г., сряда, „Адифарм” ЕАД ще представи официално напредъка по п [...]

Красиви, високи и...опасни

Четвъртък, 22 Юни 2017 / Стил
  Продължителното носене на високи и неудобни обувки може да ви осакати   Елегантният и женствен силует, в който високите токчета са задължителен елемент, понякога може да ни струва скъпо. "Не е необичайно хората, които прекарват много време на високи токчета, да имат болки в гъ [...]