Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Строителството в парк „Странджа“ е незаконно

Сряда, 17 Юни 2020 / Общество
150
  • burgasnews.com

Природозащитници настояват длъжностните лица, разрешили строеж в защитената територия да бъдат наказани

 

Строителството в Природен парк „Странджа“ е незаконно и разрешилите го подлежат на наказателно преследване. Това посочват в сигнал до правителството и главния прокурор от коалицията от природозащитни организации „За да остане природа в България“. Организацията посочват, че  в Природен парк "Странджа" се строи в нарушение на Закона за защитените територии и настояват всички виновни лица, допуснали застрояването на парка да понесат наказателна отговорност.

Най-големият природен парк в България – Странджа, в района на община Царево, и това лято е обект на засилен инвеститорски интерес. Един от фрапантните примери е току-що излетият бетон за строеж на вилна сграда в м. Поляните в Синеморец, което е едно от местата в България с изключителна ландшафтна стойност. Освен тази вилна сграда, село Синеморец е осеяно с незавършени строежи.

Всяко строителство в границите на природния парк е забранено на основание чл. 31 , т. 9 от Закона за защитените територии, защото в заповедта за обявяване на парка от 2000 г. няма изрично разрешено никакво строителство. Община Царево също така няма общ устройствен план, но в същото време РИОСВ-Бургас продължава да издава десетки частни решения за застрояване на община Царево и на природния парк. Това е видно от справка на природозащитниците на издадените решения за изграждане на вилни сгради и всякакви ваканционни строежи, публикувани на страницата на РИОСВ Бургас само за последните три години.

Според Коалиция „За да остане природа в България“ това е съзнателен опит за заличаване на последните незасегнати части от южното ни Черноморие в нарушение на законовите режими на Природен парк „Странджа“.

Екокоалицията напомня, че Законът за защитените територии се различава от други екологични закони. При Закона за биологичното разнообразие и Закона за опазване на околната среда, постигане на техните цели се осъществява с произнасянето органите по околната среда по преценки или детайлни оценки за въздействията върху околната среда. Постигането на целите на Закона за защитените територии се осъществява чрез кумулативни режими - режими по самия закон, режими в заповедите за обявяване на защитените територии и режими в плановете за управление. Издаването на съгласувателни решения по ЗЗТ от органите по околна среда, независимо от тяхното съдържание, не отменя задължението по чл. 11 от ЗЗТ за всички собственици и ползватели на защитените територии да спазват режимите, установени по реда на този закон, със заповедта за обявяване на защитената територия и плана за управлението й. Противозаконното повреждане на защитена територия - в случая Природен парк "Странджа", е престъпление по чл. 278в от Наказателния кодекс. Отговорни за това са длъжностните лица от РДНСК Бургас, РИОСВ Бургас, Община Царево и други, допуснали строителни дейности в границите на Природен парк "Странджа" и лицата, пряко извършвали такова строителство, довело до повреждане на парка, посочват природозащитниците.
Заради зачестилите посегателства срещу защитената природа в България, на 25 юни в различни градове в България ще има протести под надслов „Долу ръцете от Закона! Долу ръцете от морето, планините, реките!“

 

Вижте още:

Синеморец - плаж Велека - Снимки

Планират строителство до плажа Силистар

От Елхово до Ахтопол пеша

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

природа, екология, Парк Странджа, строителство, защитена територия, строеж

StreetView

В Старо Железаре известните делят дувар с обикновените хора

Вторник, 31 Юли 2018 / Места
  Живописният проект е дело на Венцислав Пирянков и съпругата му Катажина   Художниците Катажина и Венцислав Пирянков заедно със студенти от Познан превърнаха пловдивското село Старо Железарев дом на световни знаменитости. Вече година по стените на старите къщи и огради световни [...]

10 любопитни факта за Световния океан

Събота, 27 Юни 2020 / Места
В океаните по целия свят все още има потънали съкровища за над 60 милиарда   Сините дълбини на Световния океан са все още неизвестна територия за хората – проучени са по-малко от 5% от океаните. Те са дом на безброй животински видове, значителна част от които бяха открити едва пре [...]