Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Студено и скъпо

Сряда, 08 Февуари 2017 / Общество
344

 

„Топлофикация“ и ЧЕЗ дължат неустойки за това, че хората стояли на студено и на тъмно

 

 

Ако на нула градуса средна температура се къпеш от три дни с канчета и се топлиш с каквото намериш, новината, че топлото няма да се върне още няколко (неясно колко) дни не е просто лоша. Докарва те до яростни въпроси. Като например защо сметките са такива, че да ги изплащаш и през лятото и да си вечния длъжник на „Топлофикация“, ако дори не можеш да разчиташ, че когато е студено, ще получиш топло. Възможно е обаче в резултат на пробитите тръби на „Топлофикация“ да останеш и без ток – просто електричеството е единствената алтернатива на хората, които по принцип разчитат на парното отопление, така че и ЧЕЗ не дават гаранции за непрекъснатост на снабдяването.

По-смразяващият въпрос е как ще закърпиш сметките другия месец, когато токът ще е много повече, но гаранция, че сметката за парно ще е по-малка нямаш.

С две думи – студено и скъпо.

 

Да намирисваш на инат

 

Така се чувстват хората от всички части на „Младост“ - пет квартала, „Мусагеница“, „Дървеница“, „Студентски град“, където заради повторна авария топлото ще бъде спряно за нови 48 часа. В „Младост“ на практика радиаторите и кранчетата в банята са студени от неделя.

Заради авария без парно и топла вода от снощи са и „Люлин” - 3, 4, 5 и 6 част.

 

trud.bg

 

Причината за мащабната авария на топлоподаването в столицата е токов удар, който е причинил сериозни повреди по тръбите - от събота до вчера са отстранени 11 пробива.

Отделно в събота и неделя без електричество (заради обилното снеготопене) бяха абонати в „Горна баня“, „Княжево“, „Овча купел“1, „Лозенец“, „Витоша“ и части от „Люлин“.

 

Намалени сметки или обезщетение

 

Потребителите, които са останали без топлоподаване, ще получат по-ниски сметки, увери пред Нова Боян Паунов от общинското дружество „Топлофикация София”: "На всички наши клиенти действително се начисляват прогнозни количества, но те са обвързани с броя на работните дни, в които е имало подаване на топлина“.
Според наредбата, по която работи обаче, дружеството дължи неустойка на клиентите си, ако ги остави за две денонощия без парно и топла вода. Това означава, че освен да приспадне от сметките дните без парно, трябва да им приспадне още толкова пари за периода на закъснението като обезщетение за неудобството. Засега от „Топлофикация“ обещават да намалят сметките прогнозно, но истината ще лъсне едва в горещите юнски дни, когато ще са готови изравнителните сметки.

 

КЕВР може да ги санкционира

 

Междувременно от ЧЕЗ съобщиха, че повишават степента на готовност за реакция на аварийните екипи в столицата. Причината е, че нарушенията на топлоподаването в столицата водят до нарастване на потреблението на ток, както за отопление на жилища, така и за подгряване на вода, допълват от ЕРП-то. Не се очакват мащабни аварии, но са възможни локални претоварвания.
В случай, че потребители останат без ток по вина на електроразпределителното предприятие повече от 24 часа след получаването на уведомление от потребителя, дружеството трябва да заплати на абоната обезщетение в размер на 30 лева и по 20 лева за всеки следващ период от 12 часа без ток.

Заради сигналите за спряно електро- и топлоподаване от Комисията за енергийно и водно регулиране обявиха, че са поискали до 3 дни от ЧЕЗ и Топлофикация София да представят обобщена информация за причините за прекъсванията, броят на засегнатите абонати и предприеманите мерки за възстановяване на тока и парното и топлата вода. След като получи докладите от двете дружества с данни какви са точните причини за прекъсванията, КЕВР ще прецени по-нататъшните си действия, съобщиха от регулатора.

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

парно, авария, Топлофикация, ЧЕЗ, сметки, обезщетения

StreetView

Бистришкият водопад

Събота, 24 Март 2018 / Места
Водопадът над дупнишкото село Бистрица е един от най-красивите в България   Пролетта закъснява, но съвсем скоро слънцето отново ще се завърне, така че да започваме с плановете за разходки. Бистришкият водопад, познат сред местните и като Самоковището, е едно от местата, които горещо ви [...]

Пътуване до Бали: Сблъсък на световете

Петък, 29 Юли 2016 / Приключения
Съзвездията над мен бяха напълно различни от всичко, с което така бях свикнала вкъщи   Mечтаете за много и различни пътувания? Гледате предавания по телевизията, изследователски и приключенски филми и се потапяте през филмите в различните светове с нагласата, че това няма как да ви се с [...]