Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Субсидия за 60% от заплатите предлага кабинетът

Неделя, 15 Март 2020 / Общество
281
  • сн. Ясен Джабиров, група Забелязано в София

Правителството предложи и удължаване на сроковете за плащане на данъци  

 

Отлагане на плащането на данъци, субсидия за заплатите на частни фирми, допълнителни средства за лекарите на първа линия, помощ за общините, служебно преизчисляване на пенсиите –  това са част от мерките, предложени от правителството в извънредна ситуация и срещу разпространяването на коронавируса и икономическите последствия от спирането на държавата. На този фон потвърдените случаи на коронавирус станаха 51.  А усещането е за все по-голям хаос в държавата.

 

Подкрепа за бизнеса 

 

Засегнатите от затварянето им компании ще могат да кандидатстват за субсидия от 60% на възнагражденията на служителите си пред държавната Българска банка за развитие, съобщи днес финансовият министър. Тези мерки се анонсират като подкрепа за огромния брой пряко засегнати от затварянето търговски обекти, заведения за хранене, дискотеки, барове и др.

Предлага се още удължаване на срока за годишното счетоводно приключване и представянето на годишните финансови отчети и декларации по Закона за корпоративното подоходно облагане. Финансовото министерство предлага този срок да бъде удължен до 30 юни. Ще бъде предложено и удължаване на срока за плащане на местни данъци и такси с отстъпка, тъй като той изтича в края на месеца и това е предпоставка за струпване на много хора на едно място. „В следващите дни и седмици ще преоценим приоритетите си за големите инвестиционни проекти, в това число и такива, свързани с модернизацията на въоръжените сили. Апелирам към всички да не се изкушават от това да се възползват от кризата и да трупат бързи печалби, защото това се вижда лесно", коментира финансовият министър Владислав Горанов.

„Днес се проведе първа среща между представителите на отделни политически партии във връзка с кризата. За съжаление, някои от тях не можаха да присъстват. Утре при министър Караниколов ще заседава Икономическият съвет, в който са включени и представители на работодателите. Добрата новина е, че имаме резерви, които при една стагнация могат да бъдат изчерпани. Коментирахме всички проекти, които са по-дългосрочни и могат да изчакат. Това, което искам да предложа, е тези, които са засегнати и имат намерение да съкращават служители - да не го правят, а да кандидатстват пред Агенцията по заетостта”, призова Горанов.

 

Подкрепа за медиците

 

„Премиерът Борисов анонсира още на обяд мерки по отношение на медицинския персонал. Те ще бъдат за осъществени по съществуващите оперативни програми. Така националният бюджет ще бъде с по-малко натоварване. По сектори са взети мерки, които ще гарантират социалното дистанциране и по-малко рискове от предаване на заразата. Ще се създаде логистично-координационен център към Националния оперативен щаб. Негов ръководител ще бъде комисар Николов“, съобщи вицепремиерът Томислав Дончев на брифинг в Министерски съвет.

„От утре ще бъдат заделени 20 милиона лева, които ще бъдат използвани за допълнително възнаграждение на медицинския персонал. Средствата, които са заделени, ще се използват и за осигуряване на безопасни условия на труд, транспорт до болничните заведения на хората, които са под карантина", добави социалният министър Деница Сачева. 

„Ще подсигурим и общините. Към момента патронажната грижа обхваща 43 000 жители. Социалните работници в цялата страна разнасят храна и дезинфектанти. Преди няколко часа доставихме храна в комплекса за слепи  в жк. ”Люлин” в София. Утре ще обявим всички документи, чиито срок на валидност ще бъде удължен. Ще представим и законодателна промяна - пенсиите да бъдат преизчислени служебно. Молим хората да не ходят до офисите на НОИ. Имаме телефон за справки”, каза още Сачева.

 

Ограничения в транспорта 

 

„България е коридор между Европа и Близкия изток, така че ние ще гарантираме нормалното преминаване на стоки през нашите граници. Камионите ще бъдат групирани и ескортирани. Целта е за определен период те да напуснат пределите на страната ни. Става въпрос за транзитния трафик. При необходимост и желание ще зареждат на конкретно определени места. Няма български камиони на словенско-италианската граница. На този етап нямаме камиони в Италия. Транзитът през Сърбия е осигурен”, обясни министърът на транспорта Росен Желязков.

„По отношение на въздушния транспорт въвеждаме ограничение от 00:00 вторник за полети от Италия и Испания. Даваме възможност на наши сънародници в понеделник и вторник да се приберат с ясното съзнание, че ще бъдат поставени под карантина”, съобщи Желязков.

„Ако някой не иска да остане вкъщи, да не пътува. Имаме създадена организация с „България ер” да осигурим полети до Италия и Испания за наши сънародници, които искат да се приберат. Хората да не пътуват в Европа, ако не е наложително. Днес се обсъдиха мерките, които ще се вземат в БДЖ. На този етап няма да има редуциране на влаковете. Ще наблюдаваме и какъв е интензитетът на пътуващите. По отношение на автобусния транспорт ще направим преценка дали да редуцираме определни линии”, допълни Росен Желязков.

Предварително ще има информация за пътуващите от опасни държави, за да бъдат отделяни и преглеждани от РЗИ. Ограниченията за полети ще важат и за Иран, и за Южна Корея.

 

Стоп на съдебни процедури

 

Правосъдното министерство предлага да спрат да текат всички процесуални срокове, започнали преди обявяването на извънредното положение до неговото приключване по висящите съдебни и административни производства, освен тези по наказателните такива. Да се прекратят всички обявени процедури по публична продан. Ограничават се нотариалните удостоверявания до спешните и неотложни заверки. Нотариалната камара осигурява дежурен нотариус за съответния район. В затворите са забранени всички посещения.

 

Вижте още:

Държава на пауза

Факти за Covid-19

Коронавирус или грип – как да ги различим?

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Covid-19, коронавирус, държавна подкрепа, бизнес, данъци, икономика, мерки, правителство

StreetInside

Две трети от учените търсят възможности за собствен бизнес

Четвъртък, 27 Юни 2019 / Кариера
Най-голяма спирачка се оказва осигуряването на стартов капитал   Младите хора, които се занимават с наука в България, търсят практическо приложение на идеите си, но не знаят как да осигурят стартов капитал, за да стартират собствен бизнес. Това показва анкета „Накъде след научната [...]

Ключът към щастието

Сряда, 06 Юли 2016 / Към себе си
  5 прости действия, които правят живота ни по-пълноценен   Въпреки нашите различия, всички ние споделяме желанието да живеем пълноценен живот. Това е едно от нещата, което ни прави хора – и тъй като сме социални, ние жадуваме за смисъл във всичко, което правим. Искаме да по [...]