Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Свалиха предаването на Люба Кулезич

Петък, 24 Ноември 2017 / Общество
335
  • Според бившия ни посланик в Москва Илиян Василев мотивът е, че рекламодателите не харесвали крайните позиции на водещата

Острият език на водещата не бил по вкуса на рекламодателите

 

След като преди две години СЕМ дръпна шалтера на ТВ7 точно преди старта на предаване на Любо Кулезич, само няколко месеца след появата й на нов екран, същото направи и телевизия Би Ай Ти. Мотивът беше, че е изнесла вътрешна информация по време на ефир. Самата Кулезич признава пред различни медии, че е изненадана от решението, тъй като не й се е налагало да работи в условия на цензура. Информация за свалянето на предаването се появи в четвъртък вечерта в социалните мрежи.

Пред „Дневник“ програмният директор на Би Ай Ти Сашо Диков разказва, че във вторник в телевизията се е провело заседание на директорите, продуцентите и водещите на предавания в медията заедно с единия от двамата собственици Павел Вълнев. Същата вечер Люба Кулезич разказала в ефир, че собственикът препоръчал предаванията да бъдат "по-умерени и не толкова резки". Думите обаче били на изпълнителния директор на медията Симона Ангелова – с аргумента, че крайните позиции възпирали рекламодателите. От своя страна Люба Кулезич обяснява пред „Дневник“, че е реагирала остро на изказвания на Ангелова по време на събрание, а не в ефир, където се е пошегувала със случилото се с думите, че "днес бях на едно гадно събрание, където пак се опитаха да ме коват, че съм неумерена, но всичко се размина".

Поради изнасяне в ефир на невярна информация за работата на медията договорът на Люба Кулезич, водеща на предаването "Честно казано", който бил до 31 декември 2017, е прекратен предсрочно, като ще й бъдат изплатени всички полагащи й се възнаграждения до края на годината, обясни Диков. В средата на декември ще бъдат в София и двамата собственици, които живеят в САЩ, и тогава ще бъде предложена отново работа на Кулезич.

Последното много прилича на начина, по който Ани Цолова беше свалена от сутрешния блок на Нова телевизия – след като присъствието й в новия сезон на предаването е рекламирано и с обяснението, че самата Цолова искала да се занимава с други неща и отдавна имала планове за лайфстайл предаване. На това никой не повярва. Всички останаха с усещането, че става въпрос за цензура заради остро зададени въпроси от страна на водещата.

На Кулезич свалянето от екран не й е за първи път и този път отново повечето коментари в социалните мрежи си го обясняват с цензура.

 

„Кой и защо уволнява журналисти, които отстояват истината в частна медия? И кой би заменил такива журналисти, които се броят на пръстите на едната ръка вече? България продължава да отстоява "гордо и смело" последното си място в класацията на "Прозрачност без граници" за свобода на словото и медиите. Но ние плащаме сметката, както винаги и тя става все по- непосилна. Застрашена ли е демокрацията?“, попитаха от инициатива "Правосъдие за всеки".

 

Бившият посланик на България в Москва Илиян Василев посочва, че става въпрос за контрол на съдържанието на медиите чрез приходите от реклама: „Изпълнителната директорка Симона Ангелова, станала известна покрай близостта си с Краси Гергов и напускането по недоброволен начин на предишна телевизия, е автор на уволнението. Причина - рекламодателите не давали реклама заради крайната Кулезич. Това е неин прочит, но Ви дава представа как се контролират телевизиите - през рекламите и механизмите които Гергов предаде или продаде на Пеевски. Забележете не сами рекламодатели определят, а посредниците - къщите които пакетират и продават реклама и които лъжат рекламодателите с тотално произволни рейтинги“.

 

До този момент никой не ни се е месил в съдържанието на предаването, написа журналистът в Би Ай Ти Полина Паунова, цитирана от offnews.bg. Паунова е категорична, че не е била питана за темите, участниците и въпросите в предаването си, не са й искали коментарите предварително, нито постфактум й е казвано, че не бива да говори критично към властта.

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Люба Кулезич, Би Ай Ти, Честно казано, свалено предаване

Street of Art

Къщички за домашните любимци у дома

Неделя, 12 Март 2017 / Стил
Къде да сложим кучето и котето, за да си има собствено местенце в дома   Всеизвестно е, че за котките всяко място вкъщи може да е легло. Те са способни да спят дори върху отворената врата и да се чувстват удобно там, както и върху  или вътре в гардероби, шкафове и всякакви мебели и [...]

Ретро коли и камиони от соца на дефиле в Бургас

Събота, 02 Юли 2016 / Стил
  Колекционери от 7 страни участват в 9-то издание на изложението за ретро коли и мотоциклети в Бургас. Ретро возилата идват от Гърция, Сърбия, Чехия, Русия, Словения, Хърватия и Турция. Своя дебют на изложението направи "Мерцедес 190 Пагода" от 1952 год.     В парада учас [...]