Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Светът реагира остро на новината за убитата българска журналистка

Понеделник, 08 Октомври 2018 / Общество
220
  • dunavmost.com

МВР не изключва нито една версия за момента

 

На втория ден след като в Русе беше намерена убита 30-годишната Виктория Маринова, директор на регионална телевизия и водещ на предаване, от МВР и прокуратурата съобщиха, че не изключват нито една версия за убийството й. Нито вероятността тя да е станала жертва заради работата си, нито възможността бруталното убийство да е планирано с лични мотиви или пък дело на случаен „извършител“.

Международните медии обаче обвързаха новината за смъртта на Виктория Маринова с работата й и припомниха други случаи на убити журналисти в Европа – Дафне Галиция от Малта, чиято кола беше взривена и Ян Куцияк, убит заедно с приятелката си в Словакия. Новината беше отразена в британския вестник „Гардиън“, в агенция „Ройтерс“, в редица европейски издания като „Политико“ и американските новинарски канали Си Ен Ен, „Фокс Нюз“. Те обръщат внимание на факта, че Маринова е поканила в предаването си своя колега Димитър Стоянов, който е говорил за разследването си срещу голяма строителна компания за корупция при усвояването на евросредства.

„Няма демокрация без свободна преса. С голяма тъга научихме за убийството на българската журналистка Виктория Маринова. Нашите мисли са със семейството и приятелите й. Очакваме бързо и задълбочено разследване, за да бъдат отведени отговорните пред съда", пише в страницата в Titter на Европейската комисия.

Зам.-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс коментира в Titter, че е "шокиран" и че "отново смел журналист пада в борбата против корупцията и за истината. Българските власти трябва незабавно да изправят отговорните пред съда."

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова обяви, че следи внимателно разследването за убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе. Тя призова за спешни действия за привеждане на отговорните пред правосъдието и за изясняване дали нападението е свързано с работата й и обяви, че ще предложи на българските разследващи помощ от агенциите на Европейския съюз.

„Тя е третият журналист, убит в ЕС за една година", написа в Titter председателят на групата на ЕП Манфред Вебер. Той подчертава, че това е много притеснително че е необходимо спешно българските власти да извършат пълно разследване.

„Възприемаме съвсем сериозно всички изразени подозрения за злоупотреба със структурните фондове. Следим медийните материали, свързани с България. Ще съобщим на ОЛАФ и вече поискахме данни по тези обвинения от съответните власти“, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас, цитиран от български и международни агенции.

 

Вижте още:

Страх ли ви е да ходите по улицата?

Скандални заплахи към журналист в ефир

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Виктория Маринова, убийство, разследване, ЕК, медии, свобода на словото

StreetInside

Физика на съзнанието

Понеделник, 22 Август 2016 / На предела
Човешкото здраве обяснено чрез физиката на мозъчната дейност     Консуматорски ориентираният начин на мислене винаги ни тласка към външни решения на проблемите в живота, особено, когато става дума за здравето ни. Повечето хора все още търсят "панацея", "и [...]

Затворен кръг или спирала

Вторник, 24 Май 2016 / Към себе си
  Без да бъдат зададени болезнените въпроси, никога няма да се премине към болезнените отговори   Често ли си мислите, че не сте съвсем наред? Че, може би, страдате от някакви форми на депресия или истерия? Има ли моменти, в които непрестанно си задавате едни и същи въпроси, без д [...]