Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Светът реагира остро на новината за убитата българска журналистка

Понеделник, 08 Октомври 2018 / Общество
197
  • dunavmost.com

МВР не изключва нито една версия за момента

 

На втория ден след като в Русе беше намерена убита 30-годишната Виктория Маринова, директор на регионална телевизия и водещ на предаване, от МВР и прокуратурата съобщиха, че не изключват нито една версия за убийството й. Нито вероятността тя да е станала жертва заради работата си, нито възможността бруталното убийство да е планирано с лични мотиви или пък дело на случаен „извършител“.

Международните медии обаче обвързаха новината за смъртта на Виктория Маринова с работата й и припомниха други случаи на убити журналисти в Европа – Дафне Галиция от Малта, чиято кола беше взривена и Ян Куцияк, убит заедно с приятелката си в Словакия. Новината беше отразена в британския вестник „Гардиън“, в агенция „Ройтерс“, в редица европейски издания като „Политико“ и американските новинарски канали Си Ен Ен, „Фокс Нюз“. Те обръщат внимание на факта, че Маринова е поканила в предаването си своя колега Димитър Стоянов, който е говорил за разследването си срещу голяма строителна компания за корупция при усвояването на евросредства.

„Няма демокрация без свободна преса. С голяма тъга научихме за убийството на българската журналистка Виктория Маринова. Нашите мисли са със семейството и приятелите й. Очакваме бързо и задълбочено разследване, за да бъдат отведени отговорните пред съда", пише в страницата в Titter на Европейската комисия.

Зам.-председателят на Еврокомисията Франс Тимерманс коментира в Titter, че е "шокиран" и че "отново смел журналист пада в борбата против корупцията и за истината. Българските власти трябва незабавно да изправят отговорните пред съда."

Еврокомисарят по правосъдието Вера Йоурова обяви, че следи внимателно разследването за убийството на журналистката Виктория Маринова в Русе. Тя призова за спешни действия за привеждане на отговорните пред правосъдието и за изясняване дали нападението е свързано с работата й и обяви, че ще предложи на българските разследващи помощ от агенциите на Европейския съюз.

„Тя е третият журналист, убит в ЕС за една година", написа в Titter председателят на групата на ЕП Манфред Вебер. Той подчертава, че това е много притеснително че е необходимо спешно българските власти да извършат пълно разследване.

„Възприемаме съвсем сериозно всички изразени подозрения за злоупотреба със структурните фондове. Следим медийните материали, свързани с България. Ще съобщим на ОЛАФ и вече поискахме данни по тези обвинения от съответните власти“, заяви говорителят на ЕК Маргаритис Схинас, цитиран от български и международни агенции.

 

Вижте още:

Страх ли ви е да ходите по улицата?

Скандални заплахи към журналист в ефир

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

Виктория Маринова, убийство, разследване, ЕК, медии, свобода на словото

StreetInside

Неправилното дишане при стрес

Вторник, 20 Септември 2016 / Към себе си
Опасна ли е хипервентилацията   Хипервентилацията буквално означава предишване. За да се случи това, човек трябва да диша много по-бързо и по-дълбоко от нормалното темпо на дишане. Обикновено респираторният показател е по-висок от 20 дъха на минута. Понякога това е стряскащо, защото ус [...]

Академия за автентично лидерство

Сряда, 04 Май 2016 / Кариера
  „Помислете за живота си като за къща. Може ли да се съборят стените между стаите и един и същи човек да е във всяка една от тях?“   След анализ на близо 3000 страници от преписи и изследвания сред най-успешните лидери се установи, че никъде не се срещат универсални [...]