Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Свобода за вечните длъжници

Петък, 07 Юли 2017 / Общество
442
  • holidayhypermarket.co.uk

Парламентът гласува на първо четене промени, с които се въвежда абсолютна давност от 10 години

 

Дълговете, които не са били погасени в срок от 10 години след като са станали изискуеми, ще се погасяват по давност. Това приеха депутатите на първо четене, гласувайки изменения в ГПК. Промените са записани в четири законопроекта - на БСП, "Воля", ГЕРБ и "Обединени патриоти" и бяха приети единодушно.
В момента липсва каквато и да е възможност едно физическо лице, когато не може да погаси своите изискуеми задължения, да започне процедура по фалит. Така в момента има около 600 хиляди семейства, срещу които има заведени изпълнителни дела за неизплатени дългове. Само за последните пет години домакинствата, влезли в графата „лоши длъжници“, са се увеличили с около 200 хиляди, а от момента.

Опити за въвеждане на абсолютна давност от 10 години, заедно с определяне на регламент на фалита на физическите лица се правят от години, но досега винаги срещаха съпротивата на банките и частните съдебни изпълнители. Такова предложение направи още през 2012 година депутатът от ГЕРБ Емил Радев (сега евродепутат). Предишният кабинет на ГЕРБ също подготви такъв проект, но и той не беше гласуван. Предложения за решаване на проблема са правили и от БСП.

Според сега действащите закони съществува три и петгодишна давност, но тя влиза в сила при условие, че кредиторът не е направил опит да събере задълженията си. Ако дори ден преди изтичане на давността, съдебен изпълнител заведе дело за изискуемите дългове, срокът започва да тече отново и така процесът продължава безкрайно – след смъртта на длъжника, задълженията се прехвърлят върху наследниците му и дългът остава на практика вечен, като с всяка изминала година расте заради трупащите се лихви и такси, свързани със съдебното изпълнение. Така дори длъжникът или наследниците му да направят опит да изплащат някогашните си просрочени дългове, на практика могат да погасяват някаква част от лихвите или таксите, имуществото им се отнема, но задълженията остават.

Това беше мотивът на омбудсмана Мая Манолова също да предложи законодателната инициатива, която този път общественият защитник получи подкрепата и най-голямата партия в парламента – ГЕРБ.

Ако бъде приет и на второ четене, законът ще освобождава хората от старите задължения – след изминаването на 10 години от момента, в който дългът е станал изискуем, потребителят ще има право да подаде възражение, с което уведомява кредитора, че давността е минала и неизплатените задължения ще отпадат по давност.

Според вносителите от ГЕРБ избраният 10-годишен срок няма да накърни и интересите на кредиторите, тъй като той е достатъчен за събиране на вземанията. Практиката е показала, че банките успяват да съберат задълженията си за 4-5 години и след това прехвърлят заемите на колекторски фирми.

От своя страна представители на колекторски компании посочват, че трябва да се въведат и правила за така наречения частен фалит – длъжник, който е получил правото да се освободи от задълженията си по давност, не би трябвало да може да изтегли нов заем, да заема мениджърска длъжност в компания и т.н. - ограничения, които да дисциплинират хората и да гарантират, че с давността няма да се злоупотребява, а тя ще се прилага единствено в случаите, в които хората наистина нямат никаква възможност да изплащат дължимите суми.

Според юристи фалитът на физическите лица е бавна и скъпа процедура и отново не решава проблема на хората, които не разполагат с имущество, защото те няма с какво да платят таксите за съдебното дело за обявяване на фалит.

„Абсолютната давност ще реши проблема с "вечните длъжници", които нямат имущество и по отношение на които не може да се проведе успешно принудително изпълнение, а само се поддържат изкуствено висящи изпълнителни дела, заради надеждата на кредитора, че все някога длъжникът му ще се сдобие с имущество. От друга страна, това ще дисциплинира и кредиторите да предприемат своевременно действия за събиране на вземанията си, за да не понесат санкцията на давността. Абсолютната давност работи добре в публичната сфера по отношение на задълженията към държавата, т.е. този институт е доказал своята ефективност. Десет години е достатъчен срок за частните кредитори, след като е приет за достатъчен при публичните задължения“, коментира пред „Капитал“ адвокат Валя Гигова.
Тя обяснява, че за разлика от немската система, където действа принципът на приоритета "първият по време, първи по право", в България в изпълнителното производство действа принципът на съразмерността - всички кредитори се удовлетворяват съразмерно, освен ако няма основание за привилегии. На практика в изпълнителното производство могат да се включат неограничен кръг кредитори, като голяма част от тях са присъединени по право - държавата, обезпечените кредитори. Ако длъжникът няма секвестируемо имущество, той може да се яви пред районния съдия, да декларира цялото си имущество и всичките си доходи и ако действително няма секвестируемо имущество, изпълнителното дело се прекратява. Но тази възможност рядко се използва от длъжниците вероятно поради незнание и подценяване на необходимостта да се търси адвокатска помощ, посочва Гигова.
Дяволът е скрит в детайлите, каза общественият защитник Мая Манолова, като предупреди, че ще следи какво ще бъде прокарано между първо и второ четене.

 

 

Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

абсолютна давност, дългове, длъжници, ГПК, омбудсман

StreetView

С мотор по Пътя на коприната

Петък, 26 Май 2017 / Приключения
 Българинът Руско Русков тръгва на пътешествие до Китай и обратно    20 хиляди километра, 9 държави, 4 пустини и точно 56 дни – това е пътешествието, на което българинът Руско Русков тръгва в неделя - 28 май. Русков е ръководителят на 3D екипа на Chaos Group, компанията, [...]

Любляна - Зелената столица на Европа

Четвъртък, 16 Февуари 2017 / Места
 Градът е първи и единствен в Централна и Югоизточна Европа, който получава тази чест   Ако сте сред нарастващия напоследък брой хора, които избират да посетят словенската столица Любляна е много вероятно да разберете сами, че най-силният градски шум от трафик в стария център [...]