Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Събарят сградата на ИПК „Родина“

Събота, 25 Април 2020 / Общество
525
  • bnr.bg
1 / 3

Засега не е ясно за какво ще се използва разчистеният терен

 

Една от емблематичните недовършени сгради от времето на по-новото социалистическо строителство ще бъде съборена в неделя сутринта.
Конструкцията на 17-етажната сграда ще бъде взривена.

От компанията инвеститор предупредиха, че движението ще бъде затворено, а районът обезопасен. Изградена е защита от полиетилен, телени мрежи, както и защитни диги от трошен бетон. Строителните отпадъци и тяхното извеждане извън имота след взрива няма по никакъв начин да ограничат свободното придвижване на гражданите извън територията на обекта, обещава инвеститорът.
Сградата е построена през 1987 г., но така и остана неизползвана. Тя е част от комплекса на печатницата и е предназначена за редакциите на тогавашните вестници. Сградата беше завършена отвън, но без вътрешните довършителни работи. През 2009 година Министерството на финансите имаше план да я събори и да построи нова сграда за приходната администрация, но проектът не се осъществи. През 2012 година комплексът беше приватизиран за 20 млн. лева и негов собственик стана компания, притежавана от "Обединени български вестници" АД, компания на Ирена Кръстева - майката на депутата Делян Пеевски.

 

 

 

При сделката купувачът пое ангажимент да дострои многоетажното здание или да го разруши. Плановете бяха на терена да бъде изграден жилищен комплекс с офис и търговски части, но това не се случи. Заради необслужвани дългове към КТБ комплесът ИПК „Родина“ е предложен на търг.

През юли миналата година „Изток Плаза инвест“ придобива недовършената сграда и терен от 56 декара до бул. "Цариградско шосе" за 40 млн. лв. Това е най-голямата сделка за строителен терен в София за последните три години. Собственикът на компанията е собственик на „Булфарма“ – компания, която е изградила и управлява болниците "Софиямед", "Пълмед" в Пловдив, "Здраве" в Пазарджик и медицински комплекси в Бургас, Пещера и Велинград. Притежава и поликлиники.

Засега не е ясно за какво ще се използва разчистеният терен. В момента международна компания изготвя проучване и доклад, въз основа на на който ще се уточнят инвестиционните намерения.

"Сградата на ИПК "Родина" ще бъде съборена и ще се построи нещо голямо. Височината там е 75 м кота корниз и ще се строи на 45 дка с коефициент на интензивност 3.5 и плътност 60%. Ще може да се изгради разгъната застроена площ от 157 дка. Предназначението е за административно обслужване и складове. До момента не е постъпвал инвестиционен проект при нас", обясни арх. Румен Русев пред "Дневник" през юли м.г.

 

Вижте още:

Млада докторантка конструира сгради, устойчиви на взрив

Спират строежа на „Златен век“, не бил законен. А досега беше ли?

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

ИПК Родина, строителство, взрив, сграда, инвестиции

StreetInside

Промяната е единствената константа

Вторник, 08 Ноември 2016 / Към себе си
Продължавайте търсенето докато не осъзнаете както положителните, така и отрицателните страни на това, което се случва   Всички сме чували сентенцията, че промяната е единственото сигурно нещо, освен смъртта и данъците, разбира се, като за повечето от нас това се превръща все повече и по [...]

Ядрото на Земята поддържа живота на планетата

Понеделник, 01 Август 2022 / На предела
Вътрешното ядро е възстановило магнитното поле   Нови палеомагнитни изследвания показват, че твърдото вътрешно ядро на Земята се е формирало преди 550 милиона години и е възстановило магнитното поле на планетата. Въртящото се течно желязо във външното ядро на Земята, намиращо се на око [...]