Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Съдът може да отмени скъпата винетка

Сряда, 15 Юни 2016 / Общество
1627
  • Цената на пътните стикери не беше променяна осем години

 

 

Неправителствена организация обжалва решението на кабинета

 

 

Поскъпването на винетките от 1 януари може да бъде обявено за незаконно. "На заседание на Върховния административен съд (ВАС) по дело срещу увеличението на пътните такси прокуратурата обяви, че жалбата ни е основателна, и настоя постановлението на правителството за въвеждането на по-високите такси да се отмени", съобщи вчера пред в. "Сега" Николай Димитров от Центъра за законодателни оценки и законодателни инициативи.

Тарифата беше променена неочаквано и набързо от кабинета в края на миналата година, като годишните стикери поскъпнаха от 67 на 97 лева. Центърът за законодателни оценки обжалва този акт, защото промените са направени потайно, без обосновка и без обществено обсъждане. "Това е съществено нарушение на закона, затова ние настояваме, че правителственото решение е незаконно. Центърът атакува и поскъпването на винетките за тежките превозни средства.
На вчерашното заседание е бил даден ход на делото. ВАС трябва да се произнесе в едномесечен срок - до 14 юли., в който ВАС трябва да вземе решение.
Срещу поскъпването на винетките, което предизвика огромен обществен отпор и протести, имаше множество жалби, но тази на Центъра за законодателни оценки е единствената, стигнала до фаза, в която има реална възможност да се спечели битката. Друга жалба атакуваше факта, че графичната част с визията на новите стикери не е обявена предварително. Тя обаче не издържа в съда. Не беше уважено и обжалването на сдружение "СИЛА - силна икономика и реална алтернатива", което атакува само винетките за леките коли.
Предложението за поскъпване на стикерите дойде неочаквано, тъй като преди това от Агенция „Пътна инфраструктура“ обясняваха, че за леките автомобили не се налага повишаване на таксите и ако ще се обсъжда увеличение, то ще засяга само товарните автомобили, които разрушават най-много пътищата и плащат най-евтино за преминаването си през България. След това обаче цената беше увеличена с аргумента, че за ремонт и поддържане на републиканската мрежа са необходими два пъти повече средства. Годишно от пътните стикери се събират около 200 млн. лева, като от по-високите цени на стикерите се очакват 70 млн. лева приходи допълнително в бюджета на АПИ за тази година.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

винетки, нови цени, АПИ, ВАС, Николай Димитров

Street of Hope

Учителите от 52-ро ОУ: Всяко дете можеше да е жертва в тази трагедия

Четвъртък, 02 Март 2017 / В клас
Работещите в училището призовават да спре агресията в обществото и настояват за медицинско лице до края на занятията   Трагедията в 52 ОУ „Цанко Церковски” е трагедия за цялото българско общество. Това се посочва в отворено писмо от целия педагогически и непедагогически със [...]

Разкривеното писане: Какво трябва да знаем

Четвъртък, 02 Май 2019 / Гласът на детето
Каквито и да са причините за затрудненията с почерка, има начини да помогнете на детето си   Малките деца пишат разкривено и разхвърляно и това е нормално. Научаването на формата на буквите и поставянето им на правилното място на страницата, за да се получат думи и изречения е труден и [...]