Свобода, Отговорност, Справедливост, Израстване, Любов

Съдът отмени новата цена на винетките

Петък, 15 Юли 2016 / Общество
4382
  • Решението за новите цени беше взето изненадващо в края на ноември

Държавата събра 60 млн. повече от по-скъпите винетки. Ще ги върне ли? 

 

Тричленен състав на Върховния административен съд отмени постановлението на правителството за поскъпването на винетките, съобщи адвокат Николай Димитров, цитиран от Нова телевизия. Новата тарифа беше атакувана от няколко неправителствени организации, прокуратурата също поиска отмяната й като незаконосъобразна с мотивите, че не са спазени разпоредби от Закона за нормативните актове.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано в 14-дневен срок.

От Министерството на регионалното развитие и благоустройството съобщиха, че ще обжалват решението пред петчленен състав след като се запознаят с мотивите на съда. „Решението на Тричленния състав на ВАС не е окончателно, поради което Постановлението на Министерския съвет за тарифата за винетните такси остава в сила. То не е отменено и цените на винетките са действащи и валидни, предвид, че решението на съда подлежи на обжалване“, казват от министерството.

 

Преди месец, когато съдът прие жалбата за основателна, регионалният министър Лиляна Павлова обясни, че ако наредбата бъде отменена, на хората няма да се връщат пари. Аргументът й е, че делото не било срещу цената на винетките, а срещу процедурата по приемането на наредбата.

Първоначално цената беше оспорена от граждански организации, но впоследствие исканията им са подкрепени и от юридическа организация, която води дело срещу цялото постановление на правителството. Така прогнозата на регионалния министър, че хората, които вече са купили годишните стикери на новите цени, няма да имат право да си искат парите, може да се окаже невярна.

Тричленният състав е на мнение, че решението на правителството за поскъпването на винетните стикери е взето без конкретни данни за състоянието на пътната мрежа и разчети. В мотивите на съда се изтъква, че двата варианта за размера на годишните винетни такси за леките автомобили са пренесени механично от доклад на Световната банка, който обаче се отнася до електронните винетки, а те предстои да бъдат въведени през 2018 г. От съдържанието на доклада на СБ е видно, че предложението за размер от 150 лв. на годишната винетна такса за ППС категория 3 и, съответно – 97 лв., е формирано въз основа на разходи по внедряването на електронна винетна система, цитира решението БГНЕС. 

От януари до края на март АПИ е събрала 201 млн. лева от продажбата на винетки, като сумата е с 60 млн. лева повече в сравнение с 2015 година.

До миналата година цената на годишната винетка за лек автомобил беше 67 лв., а от 2016 г. цената й е 97 лв. Правителството взе решението в края на ноември, като месеци преди това и регионалният министър, и шефът на АПИ обясняваха, че ако има повишение на таксите, то ще е само за товарните автомобили, тъй като те рушат най-много пътищата.

White Press
Добави коментар


Добави
Loading ...

Автор

повече за автора

Ключови думи:

винетки, дело, цена, съд, Николай Димитров

Street of Hope

Специален център ще работи с деца бежанци

Петък, 21 Октомври 2016 / Гласът на детето
До средата на годината в България са били установени 144 непридружени деца бежанци    Социалното министерство и Агенцията за бежанците обмислят изграждането на специализиран център за работа с непридружени деца бежанци. Това казва в интервю за БТА зам.-министърът на социалната поли [...]

Система за изграждане на полезни навици

Петък, 04 Януари 2019 / Родители
По правило стар навик се „изчиства“ за около месец   У дома имаме система да изграждаме нов полезен навик или да се отучваме от стар. Това може да е всичко, което сме установили, че ни пречи - да не си въртя косата, да се храня красиво, да не се оплаквам, да пия повече течн [...]